Administration 

Blogger: En skideballe for nazi-sammenligning

"Min skuffelse går ikke på, at Avisen.dk refererer ordret, men på at man valgte den ”slående rubrik” fremfor den mere dækkende."

Johnny Larsen er opvokset på Nørrebro i København. Mod alle odds fik han en uddannelse som journalist i 1987 - efter 17 år som ufaglært og derfor temmelig nedslidt.

Han har skrevet en bog, sange og en opera, og lidt af manglende evne til at holde mund. Johnny været ramt af depression siden børneårene og har været selvbehandlet, indtil han blev ramt af svær sygdom i 2009.

 

Følg Johnny Larsen på Twitter

DET ER så trist, når en man stoler på, ikke længere helt er til at stole på. Sådan har jeg det med det medie, som jeg i årevis har betragtet som et af de, der var dybt saglige. Mit samarbejde med to chefredaktører har givet mig indtryk af en samvittighedsfuld redaktion, en god og solid tilgang til journalistik.

Nu sidder jeg så med den her fornemmelse af, at jeg er blevet snydt, og at redaktionen har valgt den alt for nemme løsning: Nemlig at laste budbringeren i stedet for at bringe budskabet.

I sidste uge stillede Jan Hoby op ved en demonstration foran jobcenteret på Lærkevej i København og påpegede, at ingen kan løbe fra sit ansvar. Derfor (sagde han), har sagsbehandlere på et jobcenter samme personlige ansvar som fangevogterne i Auschwitz. Hoby sagde ifølge Avisen.dk:

”De er socialiseret ind i det brutale system, som politikere har skabt gennem reformer. De har et ansvar. Det er ikke sådan, at du kan stå inde ved gasovnen i Auschwitz og sige; jeg er bare almindelig administrativ medarbejder”.

Jeg var ikke tilstede ved demonstrationen og kender kun Hobys tale fra Avisen.dks referat, og fra Hobys forklaring (som burde være unødvendig), hvor han ganske korrekt skriver:

"Der påhviler derfor alle mennesker et ansvar og en moralsk pligt til konstant at tænke over det system, man befinder sig i. Derfor er der også en eksistentialistisk undertone i Hannah Arendts teorier, fordi hun påpeger, at man har friheden til at sige nej.”

JAN HOBY udtaler sig altså på baggrund af Arendts arbejde og tanker, og når man følger videre og inddrager resultater og konklusioner fra Stanley Milgrams eksperimenter, så er beskeden jo lysende klar: Ingen kan løbe fra sit personlige ansvar, men alle gør deres bedste.

Hoby bliver af borgmester Anna Mee Allerslev beskyldt for at sammenligne sagsbehandlere med ”fangevogtere i nazisternes koncentrationslejre”, og derfra ruller lavinen. Jan Hobys udsagn skifter karakter i Avisen.dks overskrifter, og bevæger sig fra det næsten saglige til en 100 procent forvanskning af udsagn og indhold.

Den første overskrift er ”Medarbejdere er som fangevogtere i Auschwitz”, og her lader Avisen.dk Allerslev slippe afsted med at fralægge sig sit personlige ansvar og vildlede hele Hobys udsagn.

Nu går det stærkt, og Hobys partifæller tager afstand fra ”nazisammenligning” og snart er andre fagforeningsformænd ”chokerede”, og i den seneste epistel i sagen er første linje i avisens rubrik: ”Efter nazi-sammenligning”.

DEN USAGLIGE hetz mod Jan Hoby, som Avisen.dk har kørt i stilling er direkte usmagelig, og den er i modsætning til Jan Hobys ord og mening med dem lige til at skære ud i pap. Det er ikke journalistik, men ren og skær hetz. Lad os så sige, at der røg en finke af panden, sådan som jeg troede, da jeg læste den første artikel, men det er tydeligvis en holdning, hvor fejlen gøres større og værre i stedet for at blive rettet og beklaget. Dermed placerer Avisen.dk sig på samme side som sagsbehandlerne og politikerne: Lad være med at tage ansvar, find en anden du kan give det!

Avisen.dk svarer

Blogger Johnny Larsen mener, Avisen.dk har kørt hetz mod Jan Hoby og forvansket hans udsagn. Redaktionen har loyalt citeret og videreformidlet fra Jan Hobys tale og efterfølgende interview med Avisen.dk, og desuden bragt et blogindlæg fra Jan Hoby, der ikke har fundet anledning til at udtrykke utilfredshed med Avisen.dk. 

Det er redaktionens opfattelse, at når man nævner Auschwitz, fangevogtere og KZ-lejre, så bruger man en retorik, der også handler om nazisme. 

 

UDVID

Lad mig slå fast: Sagshandlerne HAR er stort personligt ansvar. De har muligheden for at sige nej, men det gør det ikke. De arbejder videre. Nogle siger, at de protesterer overfor ledelsen, og dermed er de altså ansvarfri. Sådan er det ikke. De har STADIG ansvaret for deres handlinger, og hvis de er overbeviste om, at de gør noget forkert, men alligevel fortsætter. Hvad skal man så sige? Man kan jo sige, at de har et lige så uafrysteligt ansvar som fangevogterne i Auschwitz, og man vil have ret!

STANLEY MILGRAM viste os, at folk helt uden risiko for straf eller andet pres/tvang var villige til at påføre andre mennesker en livstruende smerte, og at de mennesker, der påførte smerten, måske protesterede, men fortsatte, hvis forsøgslederen sagde, de skulle. Fællestrækket for disse mennesker kunne ikke få sig selv til at sige, at det var deres personlige ansvar, men mente i stedet, at ansvaret lå på den der sagde, at de skulle torturere.

Ansvaret påhviler den, der handler/ikke handler. Derfor er der ingen forskel i graden af ansvar, som man kan tillægge sagsbehandlere på jobcentre og fangevogtere i Auschwitz. Derfor gør Hoby ikke sagshandlere til nazister, men til ansvarlige, og hvis ikke sagsbehandlerne erkender det, så gør de sig blot endnu mere skyldige, for der findes ikke meget, der i så høj grad trænger til civil ulydighed, som den uretfærdighed sagsbehandlere dagligt påfører syge og arbejdsløse.

MIN SKUFFELSE går ikke på, at Avisen.dk refererer ordret, men på at man valgte den ”slående rubrik” fremfor den mere dækkende. Sådan som jeg har forstået Hoby er der alene tale om den ikke særligt rubrikvenlige holdning om ”ansvarssammenligning” mod den mere slagkraftige ”nazi-sammenligning”. Allerede i den første artikel om sagen bringer Avisen.dk ”nazi-” på bordet, og er dermed delagtige i af aflede debatten, som alene burde handle om ansvar.

Se Stanley Milgrams lydighedseksperiment her

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles