Administration 

Blogger: En skideballe for nazi-sammenligning

"Min skuffelse går ikke på, at Avisen.dk refererer ordret, men på at man valgte den ”slående rubrik” fremfor den mere dækkende."

Johnny Larsen er opvokset på Nørrebro i København. Mod alle odds fik han en uddannelse som journalist i 1987 - efter 17 år som ufaglært og derfor temmelig nedslidt.

Han har skrevet en bog, sange og en opera, og lidt af manglende evne til at holde mund. Johnny været ramt af depression siden børneårene og har været selvbehandlet, indtil han blev ramt af svær sygdom i 2009.

 

Følg Johnny Larsen på Twitter

DET ER så trist, når en man stoler på, ikke længere helt er til at stole på. Sådan har jeg det med det medie, som jeg i årevis har betragtet som et af de, der var dybt saglige. Mit samarbejde med to chefredaktører har givet mig indtryk af en samvittighedsfuld redaktion, en god og solid tilgang til journalistik.

Nu sidder jeg så med den her fornemmelse af, at jeg er blevet snydt, og at redaktionen har valgt den alt for nemme løsning: Nemlig at laste budbringeren i stedet for at bringe budskabet.

I sidste uge stillede Jan Hoby op ved en demonstration foran jobcenteret på Lærkevej i København og påpegede, at ingen kan løbe fra sit ansvar. Derfor (sagde han), har sagsbehandlere på et jobcenter samme personlige ansvar som fangevogterne i Auschwitz. Hoby sagde ifølge Avisen.dk:

”De er socialiseret ind i det brutale system, som politikere har skabt gennem reformer. De har et ansvar. Det er ikke sådan, at du kan stå inde ved gasovnen i Auschwitz og sige; jeg er bare almindelig administrativ medarbejder”.

Jeg var ikke tilstede ved demonstrationen og kender kun Hobys tale fra Avisen.dks referat, og fra Hobys forklaring (som burde være unødvendig), hvor han ganske korrekt skriver:

"Der påhviler derfor alle mennesker et ansvar og en moralsk pligt til konstant at tænke over det system, man befinder sig i. Derfor er der også en eksistentialistisk undertone i Hannah Arendts teorier, fordi hun påpeger, at man har friheden til at sige nej.”

JAN HOBY udtaler sig altså på baggrund af Arendts arbejde og tanker, og når man følger videre og inddrager resultater og konklusioner fra Stanley Milgrams eksperimenter, så er beskeden jo lysende klar: Ingen kan løbe fra sit personlige ansvar, men alle gør deres bedste.

Hoby bliver af borgmester Anna Mee Allerslev beskyldt for at sammenligne sagsbehandlere med ”fangevogtere i nazisternes koncentrationslejre”, og derfra ruller lavinen. Jan Hobys udsagn skifter karakter i Avisen.dks overskrifter, og bevæger sig fra det næsten saglige til en 100 procent forvanskning af udsagn og indhold.

Den første overskrift er ”Medarbejdere er som fangevogtere i Auschwitz”, og her lader Avisen.dk Allerslev slippe afsted med at fralægge sig sit personlige ansvar og vildlede hele Hobys udsagn.

Nu går det stærkt, og Hobys partifæller tager afstand fra ”nazisammenligning” og snart er andre fagforeningsformænd ”chokerede”, og i den seneste epistel i sagen er første linje i avisens rubrik: ”Efter nazi-sammenligning”.

DEN USAGLIGE hetz mod Jan Hoby, som Avisen.dk har kørt i stilling er direkte usmagelig, og den er i modsætning til Jan Hobys ord og mening med dem lige til at skære ud i pap. Det er ikke journalistik, men ren og skær hetz. Lad os så sige, at der røg en finke af panden, sådan som jeg troede, da jeg læste den første artikel, men det er tydeligvis en holdning, hvor fejlen gøres større og værre i stedet for at blive rettet og beklaget. Dermed placerer Avisen.dk sig på samme side som sagsbehandlerne og politikerne: Lad være med at tage ansvar, find en anden du kan give det!

Avisen.dk svarer

Blogger Johnny Larsen mener, Avisen.dk har kørt hetz mod Jan Hoby og forvansket hans udsagn. Redaktionen har loyalt citeret og videreformidlet fra Jan Hobys tale og efterfølgende interview med Avisen.dk, og desuden bragt et blogindlæg fra Jan Hoby, der ikke har fundet anledning til at udtrykke utilfredshed med Avisen.dk. 

Det er redaktionens opfattelse, at når man nævner Auschwitz, fangevogtere og KZ-lejre, så bruger man en retorik, der også handler om nazisme. 

 

UDVID

Lad mig slå fast: Sagshandlerne HAR er stort personligt ansvar. De har muligheden for at sige nej, men det gør det ikke. De arbejder videre. Nogle siger, at de protesterer overfor ledelsen, og dermed er de altså ansvarfri. Sådan er det ikke. De har STADIG ansvaret for deres handlinger, og hvis de er overbeviste om, at de gør noget forkert, men alligevel fortsætter. Hvad skal man så sige? Man kan jo sige, at de har et lige så uafrysteligt ansvar som fangevogterne i Auschwitz, og man vil have ret!

STANLEY MILGRAM viste os, at folk helt uden risiko for straf eller andet pres/tvang var villige til at påføre andre mennesker en livstruende smerte, og at de mennesker, der påførte smerten, måske protesterede, men fortsatte, hvis forsøgslederen sagde, de skulle. Fællestrækket for disse mennesker kunne ikke få sig selv til at sige, at det var deres personlige ansvar, men mente i stedet, at ansvaret lå på den der sagde, at de skulle torturere.

Ansvaret påhviler den, der handler/ikke handler. Derfor er der ingen forskel i graden af ansvar, som man kan tillægge sagsbehandlere på jobcentre og fangevogtere i Auschwitz. Derfor gør Hoby ikke sagshandlere til nazister, men til ansvarlige, og hvis ikke sagsbehandlerne erkender det, så gør de sig blot endnu mere skyldige, for der findes ikke meget, der i så høj grad trænger til civil ulydighed, som den uretfærdighed sagsbehandlere dagligt påfører syge og arbejdsløse.

MIN SKUFFELSE går ikke på, at Avisen.dk refererer ordret, men på at man valgte den ”slående rubrik” fremfor den mere dækkende. Sådan som jeg har forstået Hoby er der alene tale om den ikke særligt rubrikvenlige holdning om ”ansvarssammenligning” mod den mere slagkraftige ”nazi-sammenligning”. Allerede i den første artikel om sagen bringer Avisen.dk ”nazi-” på bordet, og er dermed delagtige i af aflede debatten, som alene burde handle om ansvar.

Se Stanley Milgrams lydighedseksperiment her

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre