Blogger: Det skete under nazismen, og noget lignende sker igen

De samme psykologiske og strukturelle lovmæssigheder, som muliggjorde holocaust, har muliggjort inhuman behandling af syge borgere i ressourceforløb og i andre dele af beskæftigelsessystemet i dag. Systemiske overgreb mod syge er kun blevet så alvorlige, fordi mange medier længe afviste at fortælle om dem, og fordi der mangler politisk vilje til at ændre på forholdene.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

OVERGREB OG FORBRYDELSER mod mennesker kan være så voldsomme, at ingen, der ikke ser dem med egne øjne, vil tro på, at de finder sted. Det er en psykologisk lovmæssighed, som stiller ofre for ekstreme forbrydelser endnu mere dårligt, når det kommer til at dokumentere overgrebene og gøre offentligheden bekendt med dem. Som regel er både ofre og bødler meget bevidste herom.

Simon Wiesenthal, en af de få overlevende fra kz-lejrene under Anden Verdenskrig, beskriver dette i sin biografi Morderne iblandt os (originaltitel: The murderers among us) fra 1967. Han fortæller, at SS'ere hånligt fortalte fangerne, at de ikke skulle regne med at blive troet på, skulle de være så heldige at overleve koncentrationslejrene og efterfølgende bære vidnesbyrd derom. For nazisterne ville sørge for at destruere alt bevismaterialet sammen med de døde og benægte alt. Og skulle enkelte spor alligevel blive tilbage og enkelte af de tilfangetagne overleve, så ville folk simpelthen finde det for uhyrligt og ubehageligt at tro på, hvad de ville fortælle. Derfor ville nazisterne kunne diktere historieskrivningen om denne periode.

Men ikke blot vidneudsagn om uhyrlighederne i kz-lejrene ville ikke blive troet. Også det, som skete i blandt andet anstalterne for mennesker med mentale handicap, ville ikke blive troet. Forbrydelserne var så enorme, at ingen troede på det, da nazisterne begyndte at udrydde jøderne og andre grupper systematisk, fortæller også en anden af de overlevende fra kz-lejrene, Primo Levi.

Det gør han i sin essaysamling De druknede og de frelste (oprindeligt udkommet på italiensk under titlen I sommersi è i salvati i 1986). Her ser han med flere årtiers afstand tilbage på sin tilfangetagelse i Monowitz, en underlejr til koncentrationslejren Auschwitz, som han har skrevet om i bogen Hvis dette er et menneske (originaltitel Se questo è un uomo) fra 1947. "SS-kommandoerne og sikkerhedstjenesten gjorde sig de største anstrengelser for at ingen vidner skulle overleve", påpeger han i sit forord.

En del af systematikken fra nazisternes side var, at overgrebene mod jøderne og de øvrige undertrykte grupper ikke skete på en gang. Man begyndte med det såkaldte eutanasiprogram T4, hvor mindst 70.000 tyskere med sindslidelser eller handicap i 1939-1941 blev gasset, udsultet, skudt eller fik dødbringende indsprøjtninger. Også i nogle af de besatte lande mistede mennesker livet som følge af dette program. Overgrebene mod jøderne begyndte med eksklusion, særlovgivning, fyringer fra embeder, frarøvning af ejendomme og ejendele, ghettoisering. Så fulgte senere deportationer, arbejdslejre, udryddelseslejre.

Ingen fik noget at vide. Nazisterne sørgede for at fjerne næsten alle beviserne for udryddelsen og at omtale den med eufemismer, det vil sige forskønnende kodesprog.

PRIMO LEVI SKRIVER derfor i sin essaysamling, at den manglende udbredelse af sandheden om kz-lejrene er én af tyskernes største kollektive forbrydelser: "Den egentlige forbrydelse, den kollektive, generelle forbrydelse som næsten alle tyskere begik, var at de ikke havde mod til at tale".

Derfor har overlevende som Simon Wiesenthal og Primo Levi gjort meget ud af at bære vidnesbyrd om det, man gjorde imod dem og alle de øvrige jøder og andre grupper af ofre. De har set det som en livsopgave at bringe ofrene og bødlerne ud af glemslen og at være ofrenes og menneskehedens hukommelse. En hukommelse, der fortæller om den faktiske, brutale virkelighed, og som ikke trækker noget fra uhyrlighederne. Og deres vidnesbyrd fik, imod nazisternes trusler, stor betydning for historieskrivningen om denne periode og retsopgøret deraf. Primo Levi opsummerer sit ærinde i konklusionen på De druknede og de frelste således: "Det skete, derfor kan det ske igen; og det er kernen i hvad jeg har at sige."

DET ER I DAG POLITISK UKORREKT at påpege, at der er forhold, der ligner nogle af nazismens overgreb mod mennesker. Man skal ikke ”trække nazi-kortet”, og de, som gør det, bliver som regel offentligt korrekset.

Men hvis vi nu alligevel vover at erindre historien, så er det de samme psykologiske og strukturelle lovmæssigheder, der muliggjorde holocaust, som muliggør inhuman behandling af syge borgere i ressourceforløb og andre dele af beskæftigelsessystemet den dag i dag. De konkrete eksempler er legio og allerede velbeskrevne, så dem vil jeg ikke gentage her.

Men vi ser for det første et lignende ubehag fra de store medier over for at blive konfronteret med og at konfrontere de politiske forringelser af vilkårene for syge og den mishandling, som mange syge borgere erfarer i kommuners greb. Og vi ser for det andet, at man har sat uværdig behandling af syge mennesker i system ved lovgivning og forvaltningspraksis, som ingen forvaltning eller regering mener at have ansvar for at ændre eller tage afstand fra.

Det første: Meget længe ville de fleste medier og den brede del af befolkningen simpelthen ikke tro på det, vi fortalte dem om konsekvenserne af blandt andre reformerne (læs: forringelserne) af førtidspension og fleksjob (herunder ressourceforløb), sygedagpenge og kontanthjælp. Og det var næsten umuligt at få taleret om, hvis man repræsenterede nogle af de reformramte.

Først efter mange, mange vidnesbyrd om helt uacceptabel sagsbehandling af meget syge borgeres sager, herunder udsagn fra både borgere, læger, advokater, socialrådgivere med flere om sagsbehandling, der i nogle tilfælde ligner tortur, er det lykkedes at trænge igennem til nogle af medierne om nogle af disse forhold.

Det andet: Der er kun ét forhold, der er endnu værre end dét, at dele af medierne ikke har villet fortælle om den uværdige behandling. Det er, at de, der har det politiske ansvar for uværdig behandling af syge og den politiske magt til at ændre forholdene, igen og igen har afvist at gribe ind eller har forhalet det.

Politikere fra forligspartierne og i de kommuner, hvor man mishandler syge borgere i sagsbehandlingen, forsøger stadig i det store hele at tale det ned, trække fra, bagatellisere og forskønne. Man kaster ansvaret fra sig. Således også den fjerde beskæftigelsesminister siden 2012, Troels Lund Poulsen (V), som bagatelliserer det, der ligner tortur i forbindelse med ressourceforløb, og kalder det en "børnesygdom" i en ellers i alt væsentligt god reform. Sådan en underdrivelse er en hån imod dem, som det er gået ud over, enten de nu er levende eller døde.

DET ER UACCEPTABELT, at man på det højeste politiske niveau (her Folketing og kommunalbestyrelser og kommunaludvalg) igen og igen viser uvilje til at rette op på de systemiske strukturer og den lovgivning, som påfører syge mennesker så uværdig behandling. Senest i forbindelse med det lovforslag om en påstået ændring af reformen af førtidspension og fleksjob, der for øjeblikket behandles i Folketinget.

Det lovforslag indeholder så kosmetisk små ændringer, at det er en ren skinmanøvre at kalde det en forbedring af noget som helst. Hvorfor udsætter beskæftigelsesministeren og forligskredsen fortsat de store og reelle lovændringer, der kunne redde liv og give dokumenteret syge borgere uden arbejdsevne en tålelig og værdig tilværelse?

Når man er vidende om så alvorlige systematiske uretfærdigheder og krænkelser af den menneskelige værdighed, ja, når man endog selv er medansvarlig for lovgivningen herom, og man så fortsætter med at trække tiden ud, så er det et alvorligt og forstemmende svigt af mennesker i nød. 

Det er på høje tid at ændre på de allerede velbeskrevne, uværdige forhold, som man har sat i system med lovgivningen om førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, sygedagpenge og kontanthjælp og med grænsesøgende forvaltningspraksis i mange kommuner. Det største og øverste ansvar ligger nu engang hos regeringen og forligspartierne.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Spansk kvinde med mundbind
Corona

Europa strammer op på coronaregler

passager i Københavns Lufthavn
Nyheder

Spanien-rejser aflyses i hundredvis

strand i spanien
Corona

Smittetal lukker Spanien for danskere: Sådan gør du

advarselsskilt om samlingsforbud
Corona

Stigende smitte bremser coronalempelse

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef

Beredskab tilstede ved PostNords pakkesortering i Aabenraa
Krimi

Pakke lækkede syre: Ansatte blev evakueret

Aarhus Universitetshospital med helikopterlandingsplads
Krimi

Børnehavedreng fløjet

på hospitalet efter

ulykke i hængekøje

matasskilt på butiksfacade
Nyheder

Matas stopper salg af

eskimo-produkt

Sygeplejerske i beskyttelsesudstyr
Corona

To byer er hårdt ramt:

Smittetal stiger igen

En bjørn i et bur
Krimi

11-årig dræbt

af bjørne i bur

Prins William med dykkermaske og snorkel
Nyheder

Snorkel trækkes tilbage:

Risiko for kvælning

tv-værten Søren Ryge med pibe i munden
Film og TV

Efter 28 år:

Søren Ryge stopper

skilt ved rigsadvokatens kontor i københavn
Krimi

Bombetrussel tæt

på Christiansborg

Politisk kommentator Henrik Qvortrup
Nyheder

Nyt job til

Henrik Qvortrup

Hylder med bland selv-slik
Nyheder

Optisk illusion:

Bland selv-slik snyder

din hjerne

Facebooks logo
Corona

Facebook fjerner

Trump-video med

falsk information

Strand på Mallorca
Rejser

Spanien i fare

som rejsemål

Sundhedstens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde
Corona

Sætter DSB på plads:

Vi skal ikke rykke

tættere sammen

Bygningen der huser retten i Glostrup
Krimi

Årvågen betjent

afslører gerningsmand

til grov voldtægt

En turist slænger sig på en statue på et museum i Italien
Helt vildt

Ups: Turist ødelægger

kunstværk i jagten

på feriefoto

Hertuginde Meghan og prins Harry af Storbritannien
Kongelige

Meghan får medhold:

Stor afsløring stoppet

Grevinde Alexandra
Kongelige

Alexandra: Det kom

som et stort chok

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg er

den rette formand 

Person podes for coronavirus i Ringsted
Corona

112 nye smittede:

Tallene stiger fortsat

Kurt Thorsen
Kendte

Kurt Thorsen frygter for sit liv

Prins Joachim og familien
Kongelige

Prinsesse Marie: Det har været svært for børnene

Stand på bogmessen Bogforum i Bella Center 2019
Bøger

Dansk kæmpemesse

aflyst

Dør med skilt der viser politi
Krimi

Frækt tyveri: Forlod byggemarked med masser af varer

Strand
Nyheder

Ny ferielov kan koste dig efterårsferien - det her skal du være obs på

Indbrudstyve filmet af videoovervågning
Krimi

Mystisk serie af indbrud i burgerkæde

Forlystelse på Bakken
Corona

Her hamstrer gæsterne mundbind

folk på stranden
Nyheder

Er du klar? - massiv varme på vej

Københavns Lufthavn
Nyheder

Farvel til 650: Københavns Lufthavn vil fyre hver fjerde

DSB togvogn
Corona

Så er det slut med gratis pladsbilletter

Kvinde med mundbind
Corona

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind

Mand og kvinde i en seng
Sex og samliv

Sexlegetøj trøster i den skuffende sommer

Thomas Frank
Sport

Danskere missede over en milliard kroner

Eksplosion i Beirut
Nyheder

Eksplosion i Libanon: Lager indeholdt 2750 ton kemikalier

sedler og mønter
Nyheder

Snusfornuft: Færre dårlige betalere i RKI

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Mette Frederiksen Godhavn
Nyheder

Godhavnsdrenge vil 

have erstatning

Fyldt køleskab
Mad og drikke

6 gode råd:

Sådan undgår

du madspild

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Eksplosion Beirut
Nyheder

BILLEDSERIE: Havnen i

Beirut uigenkendelig

efter eksplosion

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil