Administration 

Blogger til Henrik Sass: Den, som graver en grav for andre

Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen erkender at have haft en depression. Det ville være smukt, om han ville aflyse Socialdemokratiets stakkelhad og opfordre sit parti til at komme med ændringsforslag til de plagsomme beskæftigelsesreformer, som de selv bærer et stort medansvar for.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

VI HAR I DE seneste år set en stigende politisk foragt over for den svagt stillede i samfundet og en beundring af det stærke, robuste og konkurrencedygtige menneske.

Den foragt er Socialdemokraterne (som efter 2016 igen hedder Socialdemokratiet), Radikale og SF på mange måder gået forrest med at vise blandt andet via reformerne (dvs.: forringelserne) af førtidspension og fleksjob (herunder indførelse af ressourceforløb), sygedagpenge og kontanthjælp (den første) under Helle Thorning-Schmidts regeringstid.

Venstre, Konservative og Liberal Alliance har støttet alle disse reformer og blandt andet fulgt dem op med yderligere reformer af kontanthjælpen, herunder indførelse af kontanthjælpsloftet, 225 timers-reglen og integrationsydelsen (navn nu ændret). Dertil kommer reformer af klagesystemet og af refusionssystemet i kommunerne.

I 2017 kom Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen for skade at udtrykke denne foragt i et stort anlagt interview i Berlingske Tidende, ganske vist camoufleret som det modsatte. Han sagde: "Går vi videre med reformer af arbejdsudbuddet, overskrider vi grænsen og bliver "stakkelhadere"."

Her udviste han i virkeligheden foragt for de syge ”stakler”, som er blevet pint og plaget under Socialdemokraternes reform-amok. Hans kommentar til reformkursen var, at Socialdemokratiet ikke ville lade de ledige ”… ”pines og plages” yderligere” (min kursivering). Underforstået: Det var okay af plage dem så voldsomt, som deres egne reformer havde ført til, bare man ikke gjorde endnu mere!

I JANUAR 2019 har Ekstra Bladet afdækket, at samme Sass Larsen har pjækket fra en række højt betalte statsrevisormøder i efteråret 2018 og i januar 2019, mens han dog godt har kunnet finde ud af at hæve lønnen fra Folketinget. De har også afdækket, at han i samme periode har deltaget i en række tv-optagelser på TV2.

Han har efterfølgende fortalt pressen, at grunden hertil var en depression. Han har gået til psykolog, siger han. Og Socialdemokratiet har klaget over Ekstra Bladets mediedækning af Sass Larsen, som ifølge dennes egen opfattelse ligner ”forfølgelse”.

Men hvorfor havde han så ikke meldt sig officielt syg, mens, han hævder, han var det? Var machomanden Sass i virkeligheden bange for at komme til at ligne en ”stakkel” – den slags mennesker, som han og hans parti hader?

NÅR JEG NÆVNER denne sag, er det ikke for at gøre mig til dommer over, om han var syg eller ej. Det er alene en lægelig opgave. Depression er en alvorlig sag. Hvis man virkelig har en depression, så må man have en lægeattest på det, melde sig syg og få en adækvat lægelig behandling.

Men der er åbenbart forskel på, hvilken behandling Sass Larsen og Socialdemokratiet vil give almindelige borgere under sygdom, og hvilken behandling de selv forventer at få. Der er forskel på rettigheder til orlov under sygdom og pension for politikere på Christiansborg og så på de rettigheder, som gives til, eller forholdes, størsteparten af befolkningen, når det kommer til sygedagpenge og førtidspension.

Det støder manges retfærdighedssans, også min. Og det kommer oven på seks års reform-amok, hvor i titusindvis af mennesker er kommet i klemme i uretfærdige forringelser af sygedagpenge, fleksjob, førtidspension og kontanthjælp og en forringet eller helt fraværende retssikkerhed i de kommunale forvaltninger. Jeg skal i denne sammenhæng erindre læseren om, at mindst 65 personer er afgået ved døden i perioden 1. januar 2013 til primo maj 2016, mens eller lige efter at de har været i ressourceforløb (jf. en opgørelse i Nordjyske fra maj 2016). Siden er der tilkommet flere døde.

Det kommer også ovenpå Socialdemokratiets nylige udspil til en privilegeret, særlig pensionsreform for fysisk nedslidte personer inden for gruppen af Socialdemokratiets potentielle partivælgere. En reform, som ville favorisere personer med et vist antal arbejdsår bag sig frem for dem, der er syge og uarbejdsdygtige, på baggrund af en lægeerklæring og en individuel vurdering uanset antal år og branche.

Og i denne spinmanøvre forbigår Socialdemokratiet – fortsat – fuldstændigt de titusindvis af veldokumenterede syge mennesker ud over vores land, som i årevis fastholdes i jobcentrets ydmygende mølle med ressourceforløb, aktiveringer, nyttejob osv.

MÅSKE ER DET OGSÅ DERFOR, at nogle af medierne og dele af befolkningen har dømt Henrik Sass Larsens opførsel så meget desto mere hårdt. Stor magt medfører et stort ansvar.

Hvis man graver en grav for andre, bogstaveligt eller i overført forstand, så risikerer man en dag selv at falde i den. Eller oversat ind i denne sammenhæng: Hvis man har medvirket til den reform-amok, som har pint livet for eller af mange syge mennesker – man kan kalde det en ny slags Arbeit macht frei eller Vernichtung durch Arbeit (tvangsarbejde, som man dør af) – så risikerer man også en desto mere nådesløs dom fra folkedomstolen den dag, man selv bliver syg eller siger, at man er det.

LAD OS NU SE, hvor megen forståelse Henrik Sass Larsen og Socialdemokratiet op til valget vil udvise for den titusindtallige skare af mennesker, som er syge, arbejdsskadede eller traumatiserede.

Vel at mærke ikke alene for potentielle partivælgere og faggrupper, men for alle dem, som trænger til social sikring via en retfærdig lovgivning om sygedagpenge, fleksjob, førtidspension og kontanthjælp. Uanset om de har arbejdet længe eller kortere tid end de arbejdere, som Socialdemokratiet så gerne prioriterer højere end mennesker, der bliver syge tidligt i livet.  

Forhåbentlig er han også lidt taknemmelig for, at han ikke selv er blevet udsat for den lovgivning og det jobcentersystem, som andre syge i befolkningen skal underlægge sig i. Den lovgivning, som han selv er medansvarlig for.

Det kunne være smukt, hvis han med sine nyerhvervede sygdomserfaringer ville pointere over for Socialdemokratiet, pressen og befolkningen, at syge mennesker hverken er stakler eller undermålere. Og det ville være rigtig smukt, hvis han ville gå forrest i partiet med at fastslå, at det nu er på høje tid at ændre de plagsomme beskæftigelsesreformer, som Socialdemokratiet bærer et stort ansvar for. 

Han har chancen lige nu, hvor forligskredsen tilsyneladende forhandler om justeringer af reformen af førtidspension og fleksjob. Mon han tør gøre det – eller er han og partiet stadig stakkelhadere?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe