Administration 

Blogger: Socialdemokratiet og Radikale blåstempler ydmygende ressourceforløb

SELEKTION AF MENNESKER: Det er et voldsomt opgør med de universelle velfærdsrettigheder, når Socialdemokratiet og Radikale vil give særlige rettigheder til værdig pension før tid til danskere, der har arbejdet længe eller tilhører bestemte fag- eller aldersgrupper, men samtidig blåstempler fortsat ydmygende behandling af syge danskere, der ikke har arbejdet så længe eller tilhører disse grupper.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

I DE FORGANGNE UGER har Socialdemokratiets pensionsudspil for nedslidte fået megen opmærksomhed i medierne. De ønsker at give en ret til tidligere pensionsalder for nedslidte og folk med mange år på arbejdsmarkedet bag sig.

Socialdemokratiet har også i den forbindelse erkendt, at de ressourceforløb, som SRSF-regeringen indførte med reformen af førtidspension og fleksjob i 2012/13 sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance, i mange tilfælde har været ydmygende for syge mennesker.

Således udtalte Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til Avisen.dk 22. januar: ”Vi skal finde en model, hvor vi undgår de her årelange, hårde forløb, som mange bliver udsat for nu,” og at hun, belært af erfaring, ”… ved (…), at noget af den sagsbehandling, der foregår nu, er alt for hård for folk at komme igennem.”

Flere andre socialdemokratiske folketingsmedlemmer har også offentligt indrømmet, at reformens ressourceforløb og arbejdsprøvninger er ydmygende. Det har eksempelvis Mattias Tesfaye gjort i DR Debatten 24. januar. Det har Pernille Rosenkrantz-Theil gjort i et debatindlæg på Bt.dk 10. februar, og det har den socialdemokratiske næstformand Dan Jørgensen gjort i et debatindlæg på Jv.dk 1. marts.

De har også afsløret, at de accepterer og blåstempler disse ydmygelser af bestemte befolkningsgrupper, og at de stadig ikke vil gøre noget for at ændre på forholdene.

Pernille Rosenkrantz-Theil skrev blandt andet om deres pensionsudspil til nedslidte: ”Det skal ikke være noget, de skal screenes eller visiteres til. Det skal ikke være en form for velgørenhed, man allernådigst bliver tildelt af en sagsbehandler. Det skal være en ret. Fordi man i årevis har gjort sin pligt på arbejdsmarkedet.”

Tilsvarende skrev Dan Jørgensen: ”Dermed skal man ikke igennem adskillige vurderinger, arbejdsprøvninger og visitationer. I stedet skal man have et klap på skulderen for sin indsats. Når man har gjort sin pligt, kan man kræve sin ret.”

Når man har gjort sin pligt, kan man kræve sin ret?

OGSÅ DE RADIKALE er kommet med et på mange måder lignende pensionsudspil. De foreslår, at man indfører en seniorpension som erstatning for den nuværende seniorførtidspension. Den skal, ligesom seniorførtidspensionen, omfatte personer, der højst har fem år til pensionsalderen, og som har fået dokumenteret varigt og betydeligt tab af arbejdsevne.

Også de har erkendt, at ressourceforløb i mange tilfælde er ydmygelser af syge mennesker.

Således udtalte Zenia Stampe følgende i tv-programmet ”Danmarkspanelet” på TV2 News 2. marts:

”Vi er kommet med et forslag, som, jeg tror, man egentlig kan sige, placerer sig midt imellem førtidspension og efterløn. Hvor man siger, at fem år før pensionsalderen kan man gå op til lægen. Og hvis lægen siger: ”Du er nedslidt”, og man får en erklæring på det, så kan man få en seniorpension. Man skal ikke i arbejdsprøvning og alle mulige ydmygende prøvelser, man i dag sender folk i. Denne aldersgruppe vil vi give en lettere adgang til en slags førtidspension, som vi så kalder seniorpension.”

Efter første stavelse af ordet ”ydmygende” standsede hun kort op og afslørede med antydningen af et smil, at hun var kommet til at fortale sig. Men nu var katten ude af sækken, så hun var nødt til at sige hele ordet. Hun afslørede her, at hun og De Radikale udmærket er klar over, at deres egne ressourceforløb i mange tilfælde er ydmygende for syge mennesker. Hun afslørede også, at Radikale stadig ikke vil gøre noget for at ændre det, men accepterer og blåstempler det.

BÅDE SOCIALDEMOKRATIET OG RADIKALE ønsker altså en pensionsordning, hvor folk skal gøre sig fortjent til at få værdig pension efter antal arbejdsår, særlige faggrupper eller alder. De vil friholde udvalgte borgergrupper fra ydmygelser – og disse grupper af borgere er formentlig også deres potentielle vælgere.

Omvendt vil de altså fortsat ikke forbedre forholdene for sygdomsramte mennesker, der igennem nu godt seks år er blevet underlagt ydmygende prøvelser i ressourceforløb som følge af netop reformen af førtidspension og fleksjob, men vil fortsat lade de allermest svagt stillede, syge og invaliderede mennesker ydmyge.

Det her er et voldsomt opgør med den universelle velfærdsstat, hvor vi ellers har haft et princip om lige rettigheder til alle! Hvornår er det i øvrigt blevet statens opgave at lade grupper af befolkningen direkte ydmyge?

Det er grimt og uretfærdigt på den måde at opdele folk efter, hvor lang tid de har arbejdet, og hvilken alder de har. Det er grimt at lade værdig behandling af syge mennesker betinge af, om de tidligere har arbejdet i mange år.

Det kan aldrig være retfærdigt at tildele pension efter disse kriterier og så at se bort fra dem, der er allermest syge eller har de allerstørste funktionsnedsættelser. Vi vælger jo ikke selv som mennesker, om vi bliver kronisk syge eller udsat for arbejdsskader eller ulykker i livet, der nedsætter vores arbejdsevne til det ubetydelige.

REFORMEN AF FØRTIDSPENSION og fleksjob er til evaluering og justering netop nu. Partierne har en enestående chance for at ændre den, så i titusindvis af mennesker i vort land ikke længere skal gennemgå disse ydmygende prøvelser og tortur i forbindelse med ressourceforløb, sådan som det allerede i årevis er blevet kritiseret sønder og sammen af så forskellige parter som læger, advokater, Institut for Menneskerettigheder, patienter, pårørende, partsrepræsentanter, bisiddere, fagforbund og patientforeninger.

Det ville klæde Socialdemokratiet og De Radikale såvel som de øvrige forligspartier, hvis de nu gjorde helt op med ressourceforløbet og de ydmygelser, som vi har set mange eksempler på i de lange afprøvningsforløb og ressourceforløb, som er hovedreglen efter reformen.

Der skal indføres en afklaringsgaranti på kun ét år, så syge mennesker, uanset alder, maksimalt kan tilbringe ét år på kontanthjælp, før kommunen eksempelvis skal vurdere, om de er klar til et job eller skal have ret til fleksjob eller førtidspension. Enhedslisten har netop fremsat beslutningsforslag herom.

Og der skal genetableres en sund og saglig forvaltningskultur i beskæftigelsesforvaltningerne, hvor man alene tilkender ydelser efter saglige, individuelle vurderinger – herunder under værdig hensyntagen til borgerens diverse sygdomme og funktionsnedsættelser, lægeattester, aktuel arbejdsevne og reelle arbejdsmuligheder på arbejdsmarkedet. Kun på dén måde får vi retssikkerheden tilbage for de sygdomsramte.

”Nedslidning”, fag og alder derimod er ikke i sig selv en diagnose. Lad os nu holde pensionsdebatten på et sobert, sagligt og retfærdigt grundlag og forbeholde førtidspension til dem, der virkelig har behov for den på grund af invaliditet og manglende arbejdsevne, i stedet for at gøre den til en gavebod for særlige vælgergrupper, som Socialdemokratiet og De Radikale gerne vil tækkes.

Hvis det almindelige førtidspensionssystem havde fungeret retfærdigt og værdigt, ville der jo slet ikke være behov for en særlig pensionstype for enkeltgrupper.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen 

to musikere på scenen
Nyheder

Metallica kommer

til Danmark 

sankthansbål
Dyreliv

Sankthansbål

er en dødsfælde 

Nyheder

Regeringen vil

forbyde Roundup 

kreditkort ligger på bord
Nyheder

Direktør brugte

kommunens kreditkort

mand står med kanyle og vaccineglas
Corona

Borgere fik frit valg:

Vil du vaccinereres

af mand eller kvinde

faldskærmsudspringer lander på bane under fodboldkamp
Helt vildt

Se videoen:

Faldskærms-stunt

kvæster to EM-tilskuere

mand med lyseblåt slips
Nyheder

49 betjente afsløret

i højreekstremistiske

chatgrupper 

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps