Solen bragede ned over Orange Scene, da bandet Blæst tog publikum med storm og åbnede musikdagene under årets Roskilde Festival onsdag aften.
- Det var ... fuldstændigt sindssygt, lyder det fra bandets bassist, Valentin Buchwald.
- Jeg tror aldrig ... jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg kan ikke forestille mig, hvad der kunne være større - ud over at gøre det igen, siger han.
Bandet sidder backstage ude under åben himmel og skåler i champagne.
Showet har været mange måneder undervejs. Blæsts trommeslager, Lauge Kjærulf, skyder på, at de har brugt omkring 2000 timer samlet set på forberedelserne.
De har lejet Værløse Flyvestation for at få fornemmelsen af, hvor stor selve Orange Scene er. Men uanset hvor mange gange de har øvet og øvet showet, kunne intet forberede dem på, hvordan det reelt var at stå på scenen.
- Det var magisk. Det var det smukkeste syn, jeg nogensinde har set, med alle de hoveder, der stod og hoppede og klappede og var glade, jubler Lauge Kjærulf.
Under showet tog han en gang imellem sine in-ears ud. Selv under de mindre kendte numre, som de faktisk ikke havde regnet med, at nogen kendte, skreg publikum.
- Det var så vildt, udbryder Lauge Kjærulf.
Trods Orange-euforien formåede bandet at tage oplevelsen ind: De har skrevet sig ind i Roskilde Festivals musikhistorie efter Outkast, Volbeat og The Minds of 99.
- Vi har nydt det mere, end jeg tror, vi havde forventet. Jeg tror, vi havde frygtet, at vi ikke kunne huske et sekund, siger Anders Bondo.
Valentin Buchwald tilskriver også nærværet gruppens synergi og sammenhold.
- Fordi vi er et band, er man ikke så bange for, om man gør noget forkert, eller om noget går galt, siger han.
- For hvis det gør – og det gør det jo af og til. Det kan man jo ikke sikre sig mod – så ved man, at man har hinanden til at gribe hinanden.
Anders Bondo tilføjer fluks:
- Det er meget smukt som i dag, hvor min guitar var lige ved at ryge ud midt i et stykke, hvor det kun er mig, der spiller. Valentin sagde efter koncerten, at han var klar til at træde ind og improvisere på bassen, fortæller han.
- Hvis der går noget galt, så er vi fire.
Blæst blev dannet i 2019 af Lauge Kjærulf og Valentin Buchwald. De ledte efter en sanger og faldt over Fernanda Rosa, som tilsluttede sig efter en musikalsk kaffedate. Siden sluttede kammeraten Anders Bondo sig til bandet.
Kvartetten udgav sin debut-ep, "Vindstille", i 2020. I 2022 udkom "Stiv kuling", og titlerne på pladerne beskriver faktisk meget godt deres musikalske karriere.
For bare et år siden optrådte kvartetten på Roskilde Festivals mindste scene. I år åbnede Blæst festivalens største - og mest ikoniske - scene med sange som "All in" og monsterhittet "Juice".
- Før koncerten - inden vi lavede vores kampråb - snakkede vi om, at det vigtigste, vi overhovedet kunne, var at tage den kontakt og den kærlighed, vi har til hinanden til daglig, med på scenen, fortæller Lauge Kjærulf.
Netop den kærlighed og kontakt bragte dem ud af et indre stormvejr, der overmandede dem i efteråret. De stod på tærsklen til en stor turné - deres store gennembrud - men måtte trække stikket og aflyse alt. De var ramt af stress og fik hjælp af en psykolog.
De frygtede, at folk ville glemme dem, inden de overhovedet havde etableret sig. Men de troede på sig selv, Roskilde Festival troede på dem, og det gjorde den fyldte flok foran Orange Scene også.
- Det er fuldstændig sindssygt. Jeg tror aldrig, vi har forventet noget så stort som det her, siger Fernanda Rosa, som også takkede publikum fra scenen for at være der på den anden side af stormen.
- Det går så hurtigt i musikbranchen, konstaterer hun, og det får Anders Bondo til at indskyde:
- Det er ikke noget, vi bare siger. Vi mener det faktisk, understreger han.
- Vi har fandeme været bange.
Men faktisk har folk nærmest været endnu mere med, når nu de ved, at Blæst også bare er mennesker, tilføjer Lauge Kjærulf.
Kulminationen på en hæsblæsende periode skal nu nydes med deres hold og de nærmeste. Alle fire bandmedlemmer har familie og venner med på Roskilde Festival.
De er en lige så stor del af Orange-euforien, understreger Lauge Kjærulf.
- Jeg sagde til min bedstemor, da jeg var otte år, at jeg ville spille på Orange Scene, og at hun skulle se det. Jeg har købt billetter til hende og min bedstefar, som har været ude at se os i dag – på Roskilde for første gang som 85-86-årige, fortæller han.
- Den drøm, der er gået i opfyldelse, og at kunne være til stede i det er så sindssygt.
/ritzau/
Af Grith Larsen, Ritzau Fokus