Socialrådgiver og klummeskribent Bettina Post kritiserer kommunerne for at fastholde borgere i beskæftigelsessystemet, selvom de burde få tilkendt førtidspension.
I et debatindlæg i Politiken skriver Bettina Post, at reglerne på beskæftigelsesområdet kan gå hen og blive 'pure evil' - eller ren ondskab - afhængigt af, hvem der fortolker dem.
Ifølge Bettina Post er reglerne om eksempelvis arbejdsprøvning åbne for fortolkning og afhængige af, at dem, der fortolker dem er i stand til at 'holde hovedet koldt og hjertet varmt'.
Kynisme står i vejen for sund fornuft
Men som Bettina Post oplever det, så sker det alt for tit, at ledige bliver unødigt fastholdt i beskæftigelsessystemet.
Hun mener, kommunernes rehabiliteringsteams kan have tendens til at afprøve syge borgere lidt for meget, og at kynisme står i vejen for sund fornuft.
I debatindlægget skriver Bettina Post om den fiktive Else Jensen fra Odder, der bliver kørt rundt i beskæftigelses systemet:
"For selv om hverken Else eller hendes skiftende sagsbehandlere efter 2-5-8 år kan finde på mere, hun skal ’udvikle’ sig igennem, er der heller ingen, der har rygrad til at skære igennem og standse prøvelserne. Og dermed fortsætter det i det uendelige, til trods for at ingen kan forklare, hvad det konkret skal gøre godt for," skriver Bettina Post.
Loven foreskriver det
Ifølge Bettina Post kunne sagbehandlerne være mere rundhåndet med tildeling af førtidspensioner til syge borgere:
"Det mest forunderlige ved det hele er næsten, at det stadig fremgår af pensionsloven, at førtidspension kan tilkendes, når arbejdsevnen er varigt nedsat, og man uden held har forsøgt alle relevante indsatser. Det fremgår også, at der kan tilkendes førtidspension uden forudgående strabadserende aktiviteter, hvis det er helt åbenbart, at de ikke vil ændre på noget."
Bettina Post mener altså ikke, at loven skulle forhindre kommunerne i at bevilge førtidspension til mennesker, som bevisligt ikke kan forsørge sig selv ved at arbejde.
"Det kan de gøre, hvis de vil," skriver Bettina Post i debatindlægget.