Administration 

Blogger: Måltal for førtidspension og fleksjob er uhyrlig tankegang

Målstyring er en helt central del af reformen af førtidspension og fleksjob. Der løber en rød tråd fra lovgivningens formuleringer herom til kommunernes beskæftigelsesplaner og de afslag, som kommunernes rehabiliteringsteam giver på især førtidspension, men også på fleksjob, siger blogger Lisbeth Riisager Henriksen, som kalder målstyringen uhyrlig.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DA DAVÆRENDE beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i juni 2012 indgik en aftale med De Radikale, SF, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance om en reform af førtidspension og fleksjob, var målstyring en central del af aftalen. I aftaleteksten stod der sort på hvidt:

"Der skal udarbejdes måltal for udviklingen på fleksjob- og førtidspensionsområdet, der kan indgå i den årlige opfølgning på udviklingen både på landsplan, regionalt og kommunalt. De konkrete måltal er direkte udledt af beregningerne bag konsekvenserne af reformen. Der vil således være en sammenhæng mellem målopfyldelse og opnåelse af de forventede besparelser. De konkrete måltal kan anvendes som pejlemærker for udviklingen på området, både i den overordnede statslige styring og i den kommunale."

Målstyringen handlede om at holde så mange mennesker som muligt væk fra førtidspension til fordel fra andre ordninger med henblik på den aftalte besparelse på 1,9 mia. kroner årligt i 2020 og 3,6 mia. kroner i 2036. Der skulle indgås kontrakter mellem beskæftigelsesministeren og de regionale beskæftigelsesregioner om, hvor mange nytilkendelser af førtidspensioner, der højst måtte være i de enkelte regioner årligt.

Beskæftigelsesregionerne skulle så sørge for, at deres respektive kommuner udarbejdede beskæftigelsesplaner, hvori de forholdt sig til udmeldte ministermål. Ministermål 2 i beskæftigelsesplanen for 2013 og 2014 handlede således om ”bedre og mere helhedsorienteret hjælp til ledige på kanten af arbejdsmarkedet – færre personer på førtidspension”. Nogle kommuner satte konkrete måltal på det maksimale antal nytilkendelser af førtidspensioner og fleksjob.

RÅDET FOR SOCIALT UDSATTE skrev i deres høringssvar til reformens første høringsdel i september 2012, at Rådet var "… stærkt kritisk over for, at den primære drivkraft bag reformen er ønsket om økonomiske besparelser”.

Det fandt det ”… særligt betænkeligt, at der fremover skal sættes måltal for udviklingen på førtidspensions- og fleksjobområdet med udgangspunkt i økonomiberegningen bag aftalen. Risikoen for, at førtidspension og ressourceforløb tildeles med udgangspunkt i måltallene og ikke den socialfaglige vurdering, er simpelthen for stor. Det bør i lovforslaget præciseres, at der ikke bliver indført en kvoteordning af bagdøren for antallet af førtidspensionstilkendelser eller ressourceforløb i den enkelte kommune.”

De skrev endvidere, at en ”… stram styring med måltal indebærer (…) stor risiko for, at der sættes ind med ressourceforløb alt for sent med forringelse af muligheden for vellykket rehabilitering til følge."

En lignende kritik fremkom privatrådgiver Ricky Magnussen med i medierne samme efterår. Han sagde, at måltallene og formuleringerne i planerne gjorde dem til direkte ordrer til sagsbehandlerne, og at der løb en rød tråd fra de bastante formuleringer i kommunernes beskæftigelsesplaner til de afslag, som sagsbehandlerne ville komme til at give. Daværende formand for Socialrådgiverforeningen Bettina Post støttede denne kritik.

DA REFORMEN VAR blevet implementeret, gentog og uddybede Rådet for Socialt Udsatte deres kritik af måltallene i deres sociale årsrapport for 2014:

”8.038 nytilkendte førtidspensioner i 2013. Måltallet for 2014 er lidt højere, højest 10.815 nytilkendelser.
Kommunerne har mere end opfyldt målet i 2013. Antallet af nytilkendelser af førtidspension i 2013 var kun 5.700, altså langt under måltallet på 8.038. Problemet er, at faldet i antallet af nytilkendelser ikke er resultatet af en aktiv indsats i kommunerne – den var meget mindre end forudsat. Uden de aktive indsatser bliver måltallet for antallet af tilkendte førtidspensioner til en kvote. Det er en udvikling, som Rådet vil advare meget imod."

I foråret 2017 har Rådet gentaget kritikken i et brev til nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V):

"Der har løbende været meldt måltal ud til beskæftigelsesrådene. Udmeldingerne har næsten kunnet læses som ”kvoter” for antallet af førtidspensioner, som kunne uddeles på forskellige forvaltningsniveauer. I relation til førtidspension som et grundlæggende element i det sociale sikringssystem, bør evalueringen således også være anledning til at se på og diskutere følgende: Hvordan har virkningen af den statslige styring af området været set i forhold til sikringshensynet? Har denne styring haft en utilsigtet konsekvens i form af nedprioritering af den sociale sikring til fordel for opfyldelsen af styringsmæssige måltal?”

Rådet opfordrer her endvidere ministeren og forligskredsen til i forbindelse med den kommende evaluering af reformen også at se på virkningen af den kommunale refusionsprocent på overførselsindkomster. ”Den giver,” skriver man, ”kommunen et stort økonomisk incitament til at fastholde personer på kontanthjælp eller i ressourceforløb, også selv om den bedste løsning for personen ville være en førtidspension. Derved kan refusionssystemet modvirke det sociale sikringshensyn."

EFTER MINE BEGREBER om retssikkerhed, moral og værdig behandling af syge mennesker er det en helt uhyrlig tanke, at man overhovedet kan finde på fra politisk niveau at beslutte og udmelde måltal for antallet af nytilkendelser af førtidspension og fleksjobvisitationer med så klart et økonomisk diktat. For ”måltal” er blot en nysproglig eufemisering af den mere direkte betegnelse ”kvote”.

Selvom forligskredsen igen og igen påstår, at det ikke var meningen med reformen at stramme sikringsnettet ud i det absurde, så har den konkrete målstyring et langt stykke hen ad vejen bidraget til den meget stramme og absurde forvaltningspraksis, som vi har set i tusindvis af eksempler på. Måltallene er blevet det rigide fokus frem for borgerens retskrav på en ”individuel, konkret vurdering”, og rigtig mange syge mennesker har betalt en meget høj pris. Jeg synes, forligskredsen skylder at fortælle befolkningen, hvor mange syge mennesker uden arbejdsevne, de ville ofre for at opnå de aftalte milliardbesparelser. For det må de jo have gjort sig nogle tanker om.

At kommunerne naturligvis også har deres ansvar for denne systematiske udfordring af retssikkerheden og vores begreber om menneskelig og værdig behandling, er en helt anden og lige så alvorlig sag. Der er efterhånden temmelig beskidt ved håndvasken efter reformens retlige og moralske morads.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Sara Slott Petersen og Jonas Warrer
Sport

Dansk OL-stjerne
frygter mørkt hul

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

Charlotte Ludvigsen
Nyheder

Trusler fik borgmester foran i vaccinekøen

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten