Bedøm selv: Kanye sagsøgt for ungarsk plagiat
En ungarsk rockmusiker hævder, at rapperen har nakket en tredjedel af det østeuropæiske hit "Gyöngyhajú lány" til nummeret "New Slaves".
Kanye West er tit i vælten, og det er ikke kun for sine raphits.
Kanye West er tit i vælten, og det er ikke kun for sine raphits. Foto: Matt Sayles/MATT SAYLES/INVISION/AP

Hvem er mest original - rapperen Kanye West med sangen "New Slaves" eller det ungarske band Omega med nummeret "Gyöngyhajú lány"?

Det skal U.S. District Court-retten på Manhattan i millionbyen New York nu afgøre i en tvist om plagiat, skriver Reuters.

I retsdokumenterne hævder Omegas tidligere bandmedlem, Gábor Presser, at en tredjedel af Wests sang "New Slaves" fra 2013 er kopieret direkte fra nummeret "Gyöngyhajú lány", som han skrev tilbage i 1969.

- "Gyöngyhajú lány" er en af de mest elskede popsange nogensinde i Ungarn og hele Østeuropa, raser Presser, der kræver 16,5 millioner danske kroner i erstatning for den påståede krænkelse af ophavsretten.

Ifølge Presser havde han tilbage i 2013, hvor West udgav "New Slaves" på pladen "Yeezus", ingen anelse om, at rapperen havde samplet noget af "Gyöngyhajú lány".

Den ungarske musiker blev først bekendt med det, da Wests advokater kontaktede ham og sagde, at "de ville lave en aftale med ham om samplingen så hurtigt som muligt", hævder Presser i sagsanlægget.

Musikeren hævder ydermere, at han efterfølgende modtog en check på 66.000 danske kroner fra rapperens advokater, som derved mente, at Presser havde overdraget licensen til West.

- Kanye West har helt bevidst handlet ulovligt og uden om sagsøgers ønske. Efter Wests tyveri blev opdaget, nægtede han at samarbejde på en fair måde med sagsøger, slutter Presser.

Nu er det så op til retten at afgøre sagen herfra.

Hør Kanye West med "New Slaves" her: https://www.youtube.com/watch?v=-SoKFycTmVU

Og hør Omega med "Gyöngyhajú lány" her: https://www.youtube.com/watch?v=CGt-rTDkMcM

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.