Ingen eller mindre gaver til børn og børnebørn. Ingen penge til medicin, tandlæge og lignende. Ingen penge til uforudsete udgifter.
Sådan er tilværelsen for en række af de danskere, der har mistet retten til dagpenge. Det viser en ny undersøgelse, som firmaet Telemark har gennemført blandt langtidsledige medlemmer af fagforbundet FOA.
Undersøgelsen er en opfølgning på en tilsvarende undersøgelse fra sidste år, hvor Telemark undersøgte tilværelsen hos 100 udfaldne FOA-medlemmer. I år har 90 af de samme deltagere igen svaret på spørgsmål om deres liv og økonomi. Tæt på halvdelen har fundet arbejde - især kortvarige vikarstillinger - men for dem, der stadig står helt uden for arbejdsmarkedet, er det kun gået én vej: nedad.
Sparer på medicin og tandlæge
Selvom undersøgelsen bygger på ganske få deltagere og ikke er repræsentativ, giver den et vigtigt indblik i en gruppe danskere, som har særdeles svært ved at få enderne til at nå sammen, mener Dennis Kristensen, formand for FOA.
- Én ting er statistik. Noget andet er de levende mennesker, det handler om. Og vi må sige, at der fortsat er et meget stort antal mennesker, der falder ud af dagpengesystemet. Det påvirker omfanget af ulighed i Danmark, siger han til Avisen.dk.
Blandt de langtidsledige svarer mange, at de har sparet på medicin, tandlæge og lignende. Ligeledes svarer en stor del, at de ikke kan klare en uforudset udgift på over 1.000 kroner.
Dennis K: For mange falder gennem nettet
I undersøgelsen er deltagerne blevet spurgt til, hvordan de hver især får økonomien til at hænge sammen. Nogle har solgt deres hund, deres hus eller sparer på fritidsaktiviteter. Andre må spare på gaver eller medicin til deres børn eller har måttet sælge deres sofa. Nogle fortæller endda, at deres parforhold er gået i stykker. Det vidner om et samfund, hvor sikkerhedsnettet er blevet for dårligt, mener Dennis Kristensen.
- Vores velfærdssystem består i, at vi giver lige muligheder og spænder et sikkerhedsnet ud, som fanger os, når tilværelsen slår knuder. Men maskerne er blevet for store, siger han.
Selvom der i efteråret kom en aftale om et nyt dagpengesystem, frygter han, at mange fortsat vil blive skubbet ud over kanten.
- Vi har forbedret dagpengesystemet og gjort problemet med de udfaldne mindre. Men det er ikke løst. Og undersøgelsen viser, hvad det her betyder for helt almindelige familier, som pludselig står i en situation, hvor de ikke har nogen forsørgelse, siger Dennis Kristensen.
- Det er folk, der har været vant til at klare sig selv, der pludselig står og har svært ved at betale helt almindelige hverdagsudgifter.
3F: Gør familier fattige
I Danmarks største fagforbund 3F oplever de langtidsledige medlemmer de samme udfordringer som hos FOA. Det fortæller Karin Petersen, socialrådgiver i 3F.
- Det er helt klart et billede, vi genkender blandt de af vores medlemmer, der har mistet dagpengeretten og er på blandt andet kontanthjælp. Når det nye kontanthjælpsloft slår igennem, vil vi se, at mange får en endnu dårligere økonomi, siger hun.
Karin Petersen fra 3F peger på, at det ikke kun er forældrene, men hele familier, der rammes af fattigdom.
- Det er folk, der har været vant til at klare sig selv, der pludselig står og har svært ved at betale helt almindelige hverdagsudgifter. Derfor bliver der sparet på medicin, tandlæge og på børnenes fødselsdage og fritidsaktiviteter. På den måde er det hele familien og ens børn, der bliver ramt af det, siger Karin Petersen, socialrådgiver i 3F.