Den nye dagpengeaftale betyder nu, at blandt andre en del af nyuddannede ernæringshjælpere og visse SOSU-elever kan se frem til en periode uden dagpenge efter endt uddannelse.
Et gabende hul opstod i dagpengesystemet, da en ny praksis i sommer tog dagpengene fra nyuddannede fra korte uddannelser. Det kræver 18 måneders uddannelse at få ret til dagpenge som dimittend, men det krav blev med ét gjort helt bogstaveligt.
Dermed fratog man dagpengeretten fra de nyuddannede, som går på uddannelser normeret til 18 måneder, men som i praksis bliver færdige efter 17 måneder. Det gælder blandt andet ernæringshjælpere, visse SOSU-elever, webintegrator-studerende og flere studerende, som eksempelvis opnår en bachelor ved at putte tre semestre oveni en erhvervsuddannelse.
Med torsdagens dagpengeaftale er hullet dog blevet lukket. Men rosen er ikke helt uden torne.
Hullet lukket - om 13 måneder
Dagpengeaftalen betyder, at blandt andet ernæringshjælpere nu igen kan få ret til dagpenge, når deres uddannelse er gennemført. Det glæder Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.
- Det betyder, at ernæringshjælpere får adgang til dagpenge, når de er færdige med uddannelsen. Det er jeg utroligt glad for. Men det ærgrer mig, at det først kan træde i kraft 1. januar 2017, siger hun.
Selvom aftalen rummer en lapning af hullet, er der nemlig ikke umiddelbart udsigt til en løsning for de, der falder i hullet indtil det lukkes i 2017.
2.300 kan rammes årligt
I alt er det omkring 2.300 nyuddannede, der hvert år kan blive ramt, viste en opgørelse fra A-kassernes interesseorganisation AK-samvirke i juli. En del af dem er medlemmer af it-fagforeningen Prosa, hvor næstformand Hanne Lykke Jespersen hilser ændringen velkommen.
- Det er fint nok, at reglerne er ændret fremadrettet. Det hjælper bare ikke dem, der er i klemme eller kommer i klemme frem mod 2017. Vi kører sagen videre, for vi mener faktisk, at bekendtgørelsen stadig giver dem ret til dagpenge, som det er nu, fastslår Hanne Lykke Jespersen og fortsætter:
- Det er jo en helt ekstrem straf for dem, der bliver færdig en måneds tid før, men ikke lige finder job med det samme,
Håber på straksløsning
I Kost & Ernæringsforbundet håber formanden, at politikere vil tage hånd om problemet inden 2017, så nyuddannede ikke må stå uden ret til dagpenge.
- Det er ikke fair, at kortuddannede bliver ramt på retten til dagpenge helt frem til januar 2017, selvom det har været muligt for selvsamme gruppe at modtage dagpenge de seneste 30 år. Derfor forventer jeg, at partierne vil bruge krudt på at finde en straksløsning, lyder opfordringen fra Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.
En afgørelse fra Ankestyrelsen ændrede i sommer 30 års praksis om dagpenge til nyuddannede. Førhen var man berettiget til dagpenge, når man færdiggjorde en uddannelse normeret til 18 måneder.
I sommer blev praksis dog ændret, så de 18 måneder skulle tages helt bogstaveligt. Var man for eksempel startet på en uddannelse i januar 2014 og gik til eksamen i juni 2015, har uddannelsen i praksis kun varet 17 måneder - selvom den er normeret til 18 måneder.
Afgørelsen betød, at blandt andet nye ernæringshjælpere og dimittender fra visse SOSU-uddannelser stod uden ret til dagpenge og uden ret til gratis medlemskab af A-kassen i studietiden.
UDVID