Det danske arbejdsmarked er blevet usikkert og ustabilt, fordi alt for mange er ansat i tidsbegrænsede stillinger eller vikariater.
Derfor er det under al kritik, at det dagpengeforlig, der blev forhandlet på plads i oktober, ikke tager mere hensyn til denne gruppe, der tæller hver fjerde dansker, mener formænd fra ni forskellige fagforeninger.
Det skriver de i et debatindlæg i dagens Politiken, hvor de kommer med et fælles brøl rettet mod beskæftigelsesministeren Jørn Neergaard Larsen.
FOA-formanden Dennis Kristensen og Kim Simonsen fra HK er blandt de fagbosser, der mener, der er brug for et bedre dagpengesystem end det eksisterende.
"Vi har brug for nye dagpengeregler, der giver de atypiske ansatte og beskæftigede klare og gennemskuelige dagpengerettigheder på lige fod med andre. Der påhviler derfor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen en stor opgave, når den endelige lovgivning skal udformes for at indfase dagpengeforliget mellem Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti." skriver de i Politiken.
Udfordringer ignoreret
Det er dybt uforsvarligt, at dagpengeforliget fra oktober ikke havde løsninger til at hjælpe de danskere, der ikke har en fast fuldtidsstilling, pointerer fagbosserne.
Et af problemerne er, at folk i tidsbegrænsede stillinger i stigende grad fravælger a-kassen, mener fagforeningsformændene. Det bunder i, at flere og flere ser a-kasserne som en usikker forsikring, hvor alt for mange regler og forbehold står skrevet med småt, mener de.
Men det er ikke vejen frem, påpeger de i debatindlægget i Politiken:
"En stor tilslutning til a-kasserne er en forudsætning for den danske flexicuritymodel, hvor tryghed på arbejdsmarkedet med opbakning i lovgivningen bidrager til en stor og fleksibel arbejdsstyrke."
Udover formændene for FOA og HK er indlægget skrevet af formænd fra Dansk Magisterforening, Dansk Journalistforbund, Forbundet Arkitekter og Designere, Forbundet for Kommunikation og Sprog, Dansk Musikerforbund, Dansk Skuespillerforbund og Dansk Artist forbund.