"Desværre, du har alligevel ikke ret til dagpenge."
Glæden over at bestå den afsluttende eksamen er denne sommer skiftet til frustration hos en lang række danskere, som har afsluttet en videregående uddannelse af tre semestres varighed.
Stik imod den vejledning, som de har fået fra a-kasserne, kan de nyuddannede nemlig ikke få dagpenge på dimittendvilkår en måned efter endt uddannelse. Dermed risikerer de at stå uden indkomst, hvis de ikke har fået et arbejde.
På baggrund af en vejledende udtalelse fra Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring (CKA) og en ny afgørelse fra Ankestyrelsen er der nemlig blevet ændret på en mere end 30 år lang praksis for, hvornår nyuddannede har ret til dagpenge.
Og det får nu a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, til at slå alarm i et brev til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).
- Vi står nu og her med nogle nyuddannede, som ikke har den ret til dagpenge, som de havde regnet med, og som vi har vejledt dem om, siger Ingmar Jørgensen, juridisk chefkonsulent i AK-Samvirke og fortsætter:
- Vores håb er, at ministeren vil slå fast, at han ikke er enig i den her fortolkning, så den praksis, vi har været enige om i over 30 år, kan få lov til at fortsætte.
2.300 nyuddannede rammes hvert år
Ifølge lovgivningen skal man have gennemført en uddannelse på mindst 18 måneder, hvis man som nyuddannet skal kunne optjene dagpengeret efter de særlige dimittendvilkår.
Men hidtil har det været administreret på den måde, at det gælder for alle uddannelser, som færdiggøres på tre semestre.
Også selvom uddannelserne ofte varer 17 måneder. Det er for eksempel tilfældet, hvis man starter på en uddannelse i midten af januar og går op til den afsluttende eksamen i slutningen af juni året efter - det vil sige efter 17 måneder.
Men det er den praksis, som først CKA og siden Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg nu har gjort op med. Nu skal det tages helt bogstaveligt, at en uddannelse skal vare i mindst 18 måneder, for at man har ret til dagpenge efter dimittendsats.
Ifølge en opgørelse fra a-kasserne vil cirka 2.300 nyuddannede komme i klemme hvert år på grund af den nye fortolkning af reglerne.
Praksisændringen rammer en bred vifte af uddannelser; blandt andet professionsbachelorer, webintegratoruddannelsen og lærlinge på erhvervsuddannelser, hvor der er givet merit.
Ikke bestemt via lovgivning
Udtalelsen fra CKA og afgørelsen fra Ankestyrelsen går samtidig stik imod bekendtgørelsen om beskæftigelseskrav, som uddyber reglerne om ret til dagpenge.
Her står det direkte, at uddannelsen skal have en varighed på "mindst 18 måneder eller 3 halvårlige semestre", hvis man skal have ret til dagpenge.
- Det er jo ikke noget, der er lovgivningsmæssigt bestemt, at der skal ændres på dagpengeretten. Det er noget, der bliver ændret gennem klagesystemet, og det er dybt problematisk.
- Nu har vi i 30 år arbejdet med, at tre semestre skal ligestilles med 18 måneder, og det bliver ændret med et slag, uden at man orienterer nærmere herom eller går i dialog med dem, der administrerer reglerne, lyder kritikken fra Ingmar Jørgensen fra AK-Samvirke.
Risikerer dobbelt straf
Nogle af de nyuddannede risikerer endda at få en dobbelt straf.
Udover at de snydes for retten til dagpenge, så kan de se frem til at få en ekstraregning, hvis de har været medlemmer af a-kassen under studietiden.
Når de ikke er berettiget til dagpenge på dimittendsats, er de nemlig heller ikke berettiget til kontingentfritagelse i a-kassen. Derfor vil de nu blive opkrævet kontingent med tilbagevirkende kraft.
- Det er jo en forfærdelig situation at stå i. Både for de studerende, men også for a-kasserne, som ikke har andet valg end at administrere efter den nye afgørelse, siger Ingmar Jørgensen.
Han betegner det samtidig som "noget sjusk", at der med den nye praksis er skabt en situation, hvor en studerende kan fristes til at melde sig syg til den afsluttende eksamen.
Hvis man i stedet går op til en sygeeksamen, så vil uddannelsen nemlig vare over 18 måneder, så man som nyuddannet har ret til dagpenge.
Venstre: Vi må se på det til efteråret
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, der holder sommerferie.
I ministerens fravær er det i stedet Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, der udtaler sig om sagen.
Selvom han slår fast, at det "ikke er tilfredsstillende", at studerende har fået forkert vejledning om deres ret til dagpenge, så vil han ikke love a-kasserne og de studerende hurtig handling for at ændre på den nye praksis.
- Vi skal se på hele dagpengeområdet samlet, når Dagpengekommissionens rapport kommer til efteråret, og så vil det være naturligt også at drøfte det her. Tiden er ikke til at lave lovmæssige ændringer nu, siger Hans Andersen til Avisen.dk.