Fem års løntørke og en kriseramt slagteribranche udgør bagtæppet i forhandlingerne om en ny overenskomst for cirka 8.000 ansatte i baconbranchen.
Forhandlere fra Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri (DI) mødes i dag klokken 14 for at aftale de næste års løn- og arbejdsforhold.
I kulissen spøger de seneste massefyringer i slagteribranchen.
”Vi afviser ikke, at der kan være udfordringer i branchen. Men vi afviser, at forhandlingerne om løn- og ansættelsesvilkår, skal foregå på ryggen af dem,” siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.
Danish Crown og massefyringer
Danish Crown meddelte i januar, at de lukker to fabrikker og fyrer 472 medarbejdere. Medarbejderne hos landets slagterigigant havde forud sagt nej til en stor spareplan.
Den gik ud på, at medarbejderne skulle flytte en del af deres løn til en fond, som skulle give støtte til landmænd, der ønsker at udvide produktionen.
NNF har kaldt lønnedgang perspektivløst. Tage Arentoft påpeger, at slagteriarbejderne ikke har set rigtige lønstigninger i fem år.
Samme løn som i 2009
I dag får slagteriarbejderen stort set det samme som i 2009. Det giver en månedsløn på cirka 26.600 kroner i gennemsnit. Fordi priserne er steget i samme periode, er de i virkeligheden blevet fattigere.
Udhulingen er sket på trods af, at slagteriarbejderne fik lønstigninger ved overenskomstforhandlingerne i 2010 og 2012.
Det handler om, at man har ændret fortolkningen af akkordsystemet, der også har en effekt på slagteriarbejderens løn, siger Tage Arentoft.
”Der er naturligvis en sammenhæng mellem truslen for at blive fyret, og hvad folk er villige til at acceptere. Nogle er måske ok med løntilbageholdenhed, andre ville næsten slå os i ihjel, hvis vi tænkte tanken,” siger Tage Arentoft.
Hurtigt forlig
Forhandlerne skal også lave en aftale for godt 5.500 ansatte hos blandt andet Toms fabrikker og andre dele af fødevareindustrien.
Det forventes, at de kan lande et forlig allerede i dag eller i morgen. Det handler om, at gennembrudsforligene på industriens og transportområdets område sætter rammerne for fødevareindustrien.
Det er ikke nogen uvæsentlig pointe, hvis DI’s forhandlere skulle sidde med et bagland, der ønsker en mindre lønudvikling end den, vi har set på transportens område, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
Quick and dirty
Gennembrudsforligene på industriens og transportområdet betyder, at Fødevareforbundet NNF kan sige, ’det tager vi’.
"Hvis slagterierne siger nej, havner de hos forligsmanden. Bliver de ikke enige om noget her, vil de blive omfattet af mæglingsforslaget, hvilket vil give slagteriarbejderne nøjagtig det samme, som de fik på transportområdet i forhold til lønstigninger, barselsforbedringerne, uddannelse og alt det andet,” siger Flemming Ibsen.
”Det vil slagterierne være fnysende forargede over. De vil jo have lønpause og lønnedgang,” siger han.
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra DI. De udtaler sig ikke så længe overenskomstforhandlingerne pågår.