Atletikforbund ville skjule navne på dopede russere

Det Internationale Atletikforbund planlagde at holde dopingnavne skjult indtil efter VM i Rusland, skriver BBC
Det Internationale Atletikforbund beskyldes for at holde hånden over dopingsyndere indtil efter VM i atletik. Arkivfoto.
Det Internationale Atletikforbund beskyldes for at holde hånden over dopingsyndere indtil efter VM i atletik. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Det Internationale Atletikforbund, IAAF, planlagde at skjule viden om, at russiske atleter kunne være dopet forud for VM i atletik i Rusland i 2013. Det skriver engelske BBC.

BBC har fået fingrene i en afslørende mail fra Nick Davies, forbundets vicegeneralsekretær.

I mailen skriver Davies, at russerne skal tale med IAAF's antidoping-afdeling for at diskutere "russiske skeletter i skabet".

Davies skriver videre, at russiske atleter, der allerede er blevet taget i at snyde, "ikke skal være på det russiske hold ved VM". Dette skal ifølge Davies gøres klart for præsidenten for det russiske atletikforbund, Valentin Balakhnichev.

Men Davies ønsker at skjule russernes dopede atleter i første omgang.

"Hvis de skyldige ikke deltager, kan vi lige så godt vente indtil VM er overstået med at afsløre dem," skriver Davies.

"Eller også afslører vi en enkelt eller to, men på samme tid, som vi afslører atleter fra andre lande," fortsætter han.

"Desuden kan vi forberede en speciel rapport, der viser, at grunden til, at de russiske atleter bliver testet positive, er, at de bliver testet rigtig meget."

På daværende tidspunkt blev der stillet spørgsmålstegn ved, om Rusland var værdig til at holde VM i atletik. Det skete efter, at en række russiske atleter blev taget for doping.

IAAF sanktionerede hele 16 russiske atleter i de fire måneder, der fulgte efter VM i atletik.

Mailen er sendt til Papa Massata Diack, der arbejdede som en marketingskonsulent for IAAF på daværende tidspunkt, og som er søn af den tidligere præsident for IAAF Lamine Diack.

Lamine Diack trådte tilbage i november som følge af korruptionsanklager.

Forelagt mailen benægter Nick Davies i dag, at der skulle være tale om et forsøg på at dække over russiske dopingsyndere.

- Ingen plan blev implementeret på baggrund af den mail, og der er ingen sandsynlighed for, at en mediestrategi nogensinde kunne få indflydelse på antidopingarbejdet, skriver han til BBC.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.