Arbejdsgiverne i landets regioner ser med stor alvor på fagforbundet FOAs nye melding om, at ansatte i psykiatrien bør sige nej til at udføre arbejdet, hvis de vurderer, at det er til fare for deres liv og helbred.
- Det vil være et drastisk skridt, siger Anders Kühnau (S), der er næstformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioners Lønnings- og Takstudvalg.
Debatten om forholdene i psykiatrien er blusset op, efter at regeringen har trukket et meget omdiskuteret forslag om etablering af 150 nye pladser til særligt farlige patienter. Regeringens tilbagetog fik FOA til at anbefale sine medlemmer at sige nej til at udføre farligt arbejde.
- Når der ikke er hjælp at hente i Folketinget, bliver FOAs medlemmer nødt til at passe på sig selv og hinanden. Trusler er hverdagskost, og vold sker flere gange ugentligt i psykiatrien, lyder FOA-formand, Dennis Kristensens argumentation for den usædvanlige anbefaling til medlemmerne.
Det er bestemmelsen i arbejdsmarkedets grundlov - hovedaftalen - om liv, ære og velfærd, som FOA vil bringe i spil. Ifølge bestemmelsen har ansatte mulighed for at værge for sig og sige nej til farligt arbejde.
- Vi kan godt se, at der er et arbejdsmiljøproblem her, som vi gerne bidrager til at finde løsninger på. Det er vi indstillede på, og det haster. Regeringen havde et forslag om en ny type pladser til psykisk syge, men det er nu taget af bordet. Vi håber dog fortsat, at der kan findes en løsning, siger Anders Kühnau.
Torsdag lancerede FOA en kampagne særligt målrettet medlemmer med job i psykiatrien. På de sociale medier forklarer FOA om vægringsretten: 'Bestemmelsen har til formål at beskytte dig og dine kolleger, og derfor skal du bruge den som en ret til at stoppe arbejdet, hvis det er nødvendigt,' hedder det blandt andet.
FOA-formand Dennis Kristensen siger, at han går ud fra, at arbejdsgivere i både kommuner og regioner står ved de aftaler, som de har indgået. Og at de derfor ikke vil anfægte medarbejdernes ret til at sige fra, hvis de eksempelvis oplever vold og trusler på jobbet:
- FOAs oplysningskampagne fjerner ikke vold og trusler. Vi vil stadig presse Folketingets medlemmer til at tage sig sammen og finde løsninger, siger Dennis Kristensen.
Kommunernes Landsforening har ikke besvaret Avisen.dk's henvendelser.