Af Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media
Julemiddagen er vigtig, og derfor er det helt centralt, at andestegen bliver både sprød, saftig og smagfuld. Og at der ikke mindst kommer en rigtig god sovs ud af det.
Jesper Steffensen, der er slagter ved slagterfirmaet Gert Nielsen, forklarer, at det er rigtig godt at vælge en and på 3.400 gram, da skroget vejer ligeså meget som hos end and på 3.000 gram.
Hvide og brune kartofler og rødkål hører til julemiddagen: Få opskrifterne på det bedste tilbehør til julemaden her
- Du får mere kød for pengene. Pas også på med at vælge en and på 3.800 g, da der kan være mere fedt på den, siger Jesper Steffensen til Alive.dk.
Her får du slagterens gode råd til, hvordan du steger den perfekte juleand (baseret på en and på 3.400 gram):
- Fyld anden med æbler, svesker og lidt timian.
- Anden brunes med brystet ned af og steges i ca. 20 min. ved 220 grader.
- Stegen vendes, og der tilsættes lidt vand. Det er vigtigt, at der hele tiden er lidt vand i bunden.
- Skru temperaturen ned til 180 grader og steg anden videre med brystet op af i 1 time og 45 minutter.
- Brug stegeskyen til at lave den gode sovs. Hæld den op i et litermål og lad den stå, så du kan skumme fedtlaget af. Tilsæt enten en fond eller lidt bouillon (ifølge Jesper Steffensen er en flydende fond flere klasser bedre end en bouillonterning). Det er ikke strengt nødvending med fond eller bouillon, men det giver en bedre og mere kraftig smag.
- Jævn stegeskyen med maizena (bruger du hvedemel til at jævne med, skal den koge i godt 20 minutter, så smagen af mel forsvinder) og tilsæt salt, peber og lidt fløde eller mælk.
På Søndag.dk får du opskrifterne på julens 10 bedste småkager
Så meget jul kan du få for 100 kalorier – se listen her