Anbragte Christians bøn: "Åben døren for unge, der har det svært"

I dag har Christian et dejligt job som arbejdsmand og har fundet sin egen vej i livet. (Foto: Foto: Victor Emil Kristensen)

Selvom Christian skreg på hjælp hele vejen gennem sin ungdom lyttede ingen. Han blev nødt til at finde sin egen vej gennem flammende containere og tomme flasker.

Hvad gør du, når du ikke passer ind i skabelonen på den gode samfundsborger? Når du ikke kommer fra en Morten Korch familie, hvor aftensmaden altid står klar klokken 18.00, og hvor dit liv ligger på skinner allerede, når du smider sparkedragten?

Det spurgte Christian på 24 sig selv om, da han en sen februar nat i 2015 stod foran en flammende lastvognscontainer, som han lige havde stukket ild til.

Alkoholen fra en studiestartsfest på DTU buldrede igennem hans blod, mens han stirrede på infernoet, og han blev først revet ud af trancen, da politiet stod foran ham.

- De spørger, hvad fanden jeg har gang i, og om jeg har taget stoffer. Da jeg siger nej, kan jeg godt se, at der er da et eller andet helt galt her. Så jeg ender med at bruge de næste ti måneder på at finde ud af, hvad fanden der er i vejen med mig. En sjæleransagelse, fortæller Christian.

En barndom med en alkoholiseret far og en mor, der prioriterede sig selv over børnene og kontrollerede alt, havde givet ham en bagage, der gjorde den traditionelle vej med universitetsgrad, villa, Volvo og vovse umulig. Og måske havde hans vej været nemmere, hvis nogen havde lyttet til ham eller åbnet en dør for ham.

- Fra jeg er 11, begynder jeg at gå mere op i at prøve grænser af. Jeg smadrer ting, ryger cigaretter og drikker øl. Da jeg fylder 15, bliver det så også hash. I perioder stak jeg af hjemmefra for at gå amok. Det var aldrig noget, jeg tænkte over. Jeg stod der bare, og så stak jeg ild til noget eller smadrede et vindue, fortæller Christian roligt på en bornholmsk stenstrand, hvor Avisen.dk møder ham.

For at få ro på det hele, vælger han at anbringe sig selv på en ungdomshøjskole som 16-årig. Han var dog nødt til selv at finansiere anbringelsen ved mindre arbejdsopgaver på skolen som at holde styr på en opvasketurnus.

For på trods af at han på det tidspunkt havde en længere liste af hærværk og smårapserier på samvittigheden, var han aldrig blevet opdaget.

I de kommunale systemer var hans papirer rene som sne.

Et presset hjem

Den unge Christian kommer ikke just fra et ligusteridyl. I løbet af sit unge liv har den unge rod fra Svendborg gået på hele ni forskellige skoler og boet 19 steder.

Hans mor studerede i de første 13 år af hans liv. Det krævede total stilhed i hjemmet, og noget så simpelt som et køb af en mælkesnitte kunne få hans mor til at gå amok.

- Hvis der var noget som helst, som væltede, fik min mor et vredesudbrud, hvor hun kunne råbe, at ”jeg havde et ynkeligt liv og bare skulle rette ind efter planen”. Noget så simpelt som at bruge 4,5 på en mælkesnitte kunne være årsag til sådan et udbrud, fortæller Christian.

Hans mor arbejdede senere som forstander på en skole for adfærdsvanskelige unge. Et hårdt job med tavshedspligt og efter en lang arbejdsdag, blev der så læsset af på den yngste søn Christian, der skulle høre på sin mors problemer og frustrationer. Men hans egne frustrationer lyttede ingen til.

- En dag da jeg var 11 fortalte min mor mig fra den ene dag til den anden, at vi skulle flytte til Grønland, fordi hun måske havde fået et job deroppe. End of story. Ingen diskussion. Jeg var vred, frustreret og ville bare skrige, men der var ingen at gøre det til. Så i stedet brød jeg ind i en nedlagt fabrik og smadrede hele glasfacaden, fortæller han. 

Anderledes

Det blev bedre, efter at Christian blev anbragt. Han fandt et fællesskab med de andre elever. 

- Fællesskab og sammenhold er rigtig vigtigt, og det fandt jeg først der. Og at der bliver lyttet til dine problemer, indskyder han. 

Men han skilte sig stadig ud. Uniformen bestod af daggammel make-up, piercinger, tunge militærstøvler og en lang sort frakke. Christian prøvede at signalere, hvordan han havde det med sin påklædning; at han var anderledes.

- Det gav mig muligheder for at skubbe til det, som folk siger. De siger, de er åbne, velkomne og imødekommende og ikke sier nogen fra. Men når jeg troppede op i fuld krigsmaling, kunne man mærke, at det trykkede på noget inde i folk. De blev vrede og sure. Spurgte mig, hvad fanden jeg bildte mig ind, siger han og fremfører et forarget udbrød med hyl, skrig og fagter.

Sin egen vej

Vendepunktet blev den flammende lastvognscontainer. Mod alle odds havde Christian famlet sig frem til universitet. Han prøvede stadig at passe ind i et miljø, hvor han tydeligvis ikke var velkommen. 

- Kierkegaard sagde; "livet skal leves forlæns, men forstås baglæns". Jeg levede så forlæns i 22 år, før jeg fik noget baglæns, fortæller han.

Men sjæleransagelsen gav pote og ti måneder efter stoppede han på universitetet: 

- Jeg fandt ud af, hvad jeg synes er rigtigt. Jeg droppede ud og samlede flasker for at få noget at spise og hjalp en ven med at sætte en lejlighed i stand for at have et sted at bo. Jeg er ligeglad med, om jeg skal samle fem liter lort op fra græsset med en sort sæk eller skrubbe lokummer. Så længe jeg har noget at give mig til, er jeg glad.

Siden blev det en større tour rundt på det danske arbejdsmarked.

Christian blev opvasker, så tjener, klargøringsmand hos BMW, au pair i Herning og Schweiz, smed, praktisk hjælper på Roskilde Festival og nu har han et 'fantastisk' job som arbejdsmand på Eksperimentarium i Hellerup ved siden af opgaver som scenetekniker.

Lyt til dem uden for

Det har ellers ikke været nemt at finde sin egen vej i et rigidt system som det danske. Især hvis man har en bagage fra en belastet opvækst med. 

- Det er fandme svært at finde sin egen vej, og de nuværende love og regler som for eksempel uddannelsesloftet gør det fandme svært, hvis du ikke vælger den slagne vej. Og den passer bare ikke på folk som mig. Jeg har haft brug for en masse hjælp, som jeg ikke fik. Og så skal jeg sidde på en skolebænk, med alle de her tanker og en energi pulserende i kroppen. Det fungerer ikke, fortæller han.

Og netop tidligere i skolen kunne han være blevet samlet op. Han trængte blot til, at nogle lyttede til ham.

- Men lærerne så bare en uregerlig knægt, der ikke kunne nås, og så gjorde de ikke mere. Det, man kan gøre anderledes, er at i stedet for, at en lærer ikke bare skal sidde og skrive en rapport om en elev, og hvad de anskuer problemet som. I stedet for at alt skal være papir, så bør det være personligt. Prøv at lyt til eleven i stedet for. Når folk reagerer, som jeg gjorde, er det fordi, der er noget galt.

Fred

I dag har Christian sluttet fred. 

Han er ikke vred på systemet, der først lod ham flyve under radaren trods voldsom opførsel og siden tabte ham på gulvet, da det blev opdaget. Selv hans mor har han tilgivet:

- Man kan sige meget om min mor, men hun har i hvert fald gjort sit bedste. Og så har det vist sig, at selvom hun ikke var verdens bedste mor, er hun verdens bedste farmor for mine søskendes børn, fortæller han.

Samtidig er han lykkelig for sine erfaringer, og at han endelig har fundet sin egen vej. Til gengæld har han en opsang til familien Danmark på villavejene og et system, der som en pølsemaskine ensretter unge:

- Vær bevidst om at du har nogle fordomme i dit hovede og mærk efter, når de dukker op. Vær åben over for, at selvom folk ikke er fuldstændig som dig, kan de stadig være søde og rare mennesker. Vi er her allesammen som en del af et fællesskab, med hinanden og for hinanden, som de af mine venners familier der åbnede dørene for mig, så jeg havde et sted at være. Så I kan også gøre noget selv ved at åbne døre for de unge der har det svært, som I møder på jeres vej. slutter han. 

Christians fortælling er en del af C:NTACTs samarbejde med Egmont Fonden, hvor der sættes fokus på anbringelse via personlige fortællinger. Projektet søger stadig deltagere, så hvis du har været anbragt og vil dele din historie gennem radio, film eller teater kan du kontakte projektleder Kirstine Rønnov Due på 28 60 71 92.

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbeks om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis

USA's præsident Donald Trump peger
Corona

Trump modsiger

sundhedschef: 

- Han var forvirret

Dronning Elizabeth i grøn dragt
Kongelige

Om et år er det slut:

Dronningen afsættes

Siden på en politibil med påkskriften "POLITI"
Krimi

Skaldet mand uden

fortænder antaster

13-årig pige 

Et iturevet amerikansk flag
Nyheder

Stormen Sally

hærgede USA

Vatpind i mund på patient
Corona

49 fik forkerte svar

på coronatests

Kaj og Andrea  Hanne Villumsen og Kjeld Nørgaard
Film og TV

Kaj og Andrea vender tilbage

Skelet af Tyrranosaurus Rex
Dyreliv

Køb din egen dinosaur:     

T-Rex på tilbud

Pernille Vermund portræt
Nyheder

Pernille Vermund:

Ministeren bør gå af

Københavns overborgmester Frank Jensen ved et coronapressemøde i september 2020
Nyheder

Fock efter sexchikane: 

Frank Jensen ikke værdig

som overborgmester

TV-værten petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk
Kendte

Populær TV2-vært

i babylykke

Tre politibetjente på vej ombord på fly
Helt vildt

Fly tvunget til nødlanding:

Kvinde fødte i 10

kilometers højde