Børnerådet vurderer, at det kan få ”alvorlige omkostninger for børns sundhed”.
3F advarer om risiko for seksuel chikane af mindreårige og øget arbejdsløshed blandt regulært ansatte i restaurationsbranchen.
Lægeforeningen kalder det ”stærkt problematisk” og ”et stort tilbageskridt i forhold til nedbringelse af alkoholforbrug”.
Ja, selv alkoholproducenternes brancheorganisation, VSOD - Vin & Spiritus Organisationen i Danmark, advarer i et høringssvar om, at forslaget er ”meget vidtgående og ikke i tråd med den mangeårige forebyggelsesindsats”.
Alligevel vil regeringen og Dansk Folkeparti torsdag vedtage en lovændring, som åbner op for, at unge ned til 15 år kan arbejde med servering af alkohol på caféer og restauranter indtil klokken 22. En lempelse, som i mange år har stået på ønskesedlen i restaurationsbranchen.
"Et vanvittigt forslag"
Professor og overlæge Ulrik Becker fra Statens Institut for Folkesundhed kalder det for ”et vanvittigt forslag”.
- Det er et meget mærkeligt signal at sende, at man alene tager hensyn til erhvervet, og slet ikke skeler til de folkesundhedsmæssige aspekter.
- Vi ved, at jo tidligere debutalder, man har, jo flere problemer får man senere i livet, og jo mere liberale for eksempel forældrene er i en tidlig alder, jo mere kommer man til at drikke. Det er kendt viden, så det er vanskeligt at forstå, hvorfor man gør det her, siger Ulrik Becker til Avisen.dk.
Selvom der ikke findes forskning, som direkte har belyst konsekvenserne ved at lade unge arbejde med at servere alkohol, advarer Ulrik Becker om, at det kan unge til at drikke mere og starte tidligere, hvis de arbejder med servering af alkohol i en ung alder.
Risikoen er for høj
- Det tror jeg, der er en stor risiko for, for de unge bliver udsat for et miljø, der har en meget liberal holdning til alkohol. Og der er masser af forskning, som viser, at restriktive tiltag over for børn og unge på alkoholområdet har effekt. Hvorfor søren skal vi ikke gøre mere for at beskytte unge mennesker mod det?, siger Ulrik Becker.
Hos fagforbundet 3F betegner man lovforslaget som ”uansvarligt”. Både fordi billige ungarbejdere kan fortrænge ordinært ansatte, men også fordi de unge risikerer at blive udsat for ubehagelige situationer og seksuel chikane fra berusede kunder.
- Unge, som gerne vil ind i vores branche, skal have en god start på arbejdslivet. Men risikoen er simpelthen for høj, hvis man lader unge ned til 15 år arbejde på steder, hvor der serveres alkohol, siger Thorkild Holmboe-Hay, konsulent i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Spøgelser ved højlys dag
Tods de mange advarsler er Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, ikke betænkelig ved at lempe reglerne for ungarbejdere.
- De unge skal selvfølgelig ikke ud og seksuelt chikaneres eller drikkes fulde i arbejdstiden, men jeg tror heller ikke, at det er det, der kommer til at ske med den her lov. Der synes jeg nok, at man ser spøgelser ved højlys dag, siger han til Avisen.dk.
Ifølge DF-ordføreren har man gjort meget for at ”hegne loven pænt og forsvarligt ind”.
- Vi har sikret, at unge kun kan arbejde på steder med udskænkning af alkohol, når der er +18årige til stede, og på steder hvor hovedformålet er servering af mad. Det betyder, at barer og bodegaer, og dem, der kun laver cowboytoast og en stak pommes fritter, ikke er omfattet af det her.
Unge kan servere i Nyhavn
Hans Kristian Skibby tilføjer, at lovændringen først og fremmest skal gøre det muligt, at ungarbejdere kan få lov til at servere og rydde af på familierestauranter, i sommerlande og på feriecentre, som i dag er lukket land, fordi der serveres alkohol.
Men det åbner op for meget mere end det, lyder kritikken fra 3F.
- Unge kan godt stå og skænke en fadøl uden problemer, hvis det foregår i Faarup Sommerland, men det her gælder også Nyhavn, Damhuskroen eller Dyrehavsbakken. Det er også byfester, polterabend og firmafesten i bokseklubben. Hvis der serveres mad, så er det åbent for de unge, siger Thorkild Holmboe-Hay.
Vi ved, hvad der virker
Hvis det stod til professor Ulrik Becker, skulle politikerne gå den stik modsatte vej og stramme reglerne og hæve aldersgrænserne for både køb og salg af alkohol. I hvert fald hvis man mener det alvorligt med at nedbringe unges forbrug af alkohol.
- Højere aldersgrænser, færre alkoholbevillinger, kortere åbningstider og minimumspriser på alkohol. Vi ved nøjagtigt, hvad det er for tiltag, der virker. Men de bliver bare ikke brugt.
- Når vi snakker om rygning, taler alle om sundhedsskadelige effekter, men når det gælder alkohol, så er det slet ikke på den politiske dagsorden. Det virker mærkeligt, siger han.