Amina fra Somalia: Jeg vil ikke bare sidde derhjemme

Somaliske Amina M. Hassan har arbejdet i 24 år som lærer, men er nu arbejdsløs. Hun vil meget gerne tilbage i job så hurtigt som muligt. (Foto: Foto: Privat)

Amina M. Hassan har arbejdet i mange år som skolelærer. Hun leder i øjeblikket efter nyt arbejde, og ønsker kun at være en del af en arbejdsplads.

Amina M. Hassan kom alene til Danmark i 1987 som flygtning fra Somalia. I dag er hun dagpengemodtager, men hun har 24 år som tosproget assistent på en folkeskole i Aalborg bag sig.

Der gik ikke længe, før hun startede til sprogundervisning.

- En af konsulenterne fra min sprogskole ringede og spurgte, om jeg var okay med at være tosproget lærer.

 - Jeg sagde til hende, at jeg ikke havde nok sprogfærdigheder endnu.

I en ny rapport fra Væksthusets Forskningscenter fremgår det, at somaliske kvinder er meget villige til at indgå på det danske arbejdsmarked.

Vellykket integration

Det gælder også for Amina M. Hassan. 

Hun fik at vide, at så længe hun var god til at regne og at børnene kunne forstå hendes dansk, så var der ingen undskyldninger for ikke at sige ja.

- Jeg startede med 15 timer om ugen og jeg tænkte ’juhuu’, jeg skal bare ud af kontanthjælpen, fortæller Amina M. Hassan. 

Hun sprang ud i de nye udfordringer, og det blev til 24 år bag katederet på en folkeskole i Aalborg, hvor hun i 1993 startede med at undervise de tosprogede børn. Det var ikke kun børnene, som gav Amina M. Hassan mening med livet.

- Det var så fantastisk at få kolleger. Det ændrede mig. Jeg er meget åben og velkommen, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet 

Privat

Hun forklarede børnene, at hvis de kendte sproget, så fik de en bedre forståelse for samfundet, og så ville alting blive nemmere.

Erfaring uden uddannelse

- Jeg stoppede med at arbejde for to år siden, fordi Aalborg Kommune skulle spare på forskellige områder, og så ramte det mig.

Hverdagen har ikke givet samme mening siden da. Hun har ikke været i arbejde, siden hun blev afskediget fra lærerjobbet i 2016.

- Jeg søger job hver dag, men det er så svært at få arbejde, når du er 52 år.

Amina M. Hassan har  i stedet taget en del frivilligt arbejde som kontaktperson for andre i samme situation. Hun er også formand i en forening. Selvom hun godt ved, hun ikke må, savner hun at lave noget.

- Jeg er vant til at komme ud og lave noget om morgenen. Jeg er ikke vant til at sidde hjemme.

Vi elsker at komme ud

Statistikken taler dog sit tydelige, triste sprog. Amina M. Hassan kan nikke genkendende til, at det kan være svært at trænge igennem arbejdsmarkedets døre.

- Jeg har været i praktik i seks måneder, hvor jeg var blevet lovet jobbet derefter. Så fik jeg at vide, at jeg ikke fik det alligevel. De havde fundet en anden, der var dygtigere, sagde de.

Svaret var ofte, at der var andre, der havde bedre kvalifikationer.

- Vi somaliske kvinder er meget aktive og meget dygtige, og vi elsker at komme ud.

Vil være med til at gøre en forskel

I sit tidligere virke som lærer, oplevede Amina M. Hassan tit, at hendes kolleger var syge. Her var det altid hende, der slog til, hvis en vagt skulle besættes.  

Da Amina fik sin første datter for 26 år siden, blev der aldrig rigtig tid til uddannelse. 

- Jeg kom så hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Når man først begynder at arbejde, bliver det svært at komme tilbage til skolebænken igen, fortæller hun. 

Lærerhjertet banker dog stadig. Og hvis Amina helt selv kunne vælge, så blev det igen inden for feltet med børn, hun kom til at arbejde.

- Jeg er en omsorgsfuld person, og jeg elsker at være sammen med børn. Også hvis de kommer fra belastede familier, hvor familierne ikke kender til det danske samfund, tilføjer Amina M. Hassan.