Administration 

Advarsel før treparten: Løndumping og ulighed må ikke tage over

"Trepartsforhandlingerne kan løse nogle afgørende problemer for Danmarks lønmodtagere. Derfor håber jeg regeringen griber muligheden og lytter til fagbevægelsen"

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på forskellige byggepladser. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

Trepartsforhandlinger er Danmark, når det er bedst. Det er her vi på tværs af sociale skel og politiske modsætninger beslutter os for at gå i samme retning. Det er her vi løfter sammen. Det er her vi finder afbalancerede løsninger sammen.

Mange udfordringer presser vores velfærdssamfund. Vi har en finansminister, der drømmer om tyske lønninger og skattelettelser til de, som allerede har rigeligt. De kortuddannede nedslides særligt og får lov til at betale prisen med den ødelagte efterløn. Social dumping foregår hver dag, når firmaer gennem unfair konkurrence undergraver danske løn- og arbejdsvilkår. Ikke kun lønnen presses, også arbejdsmiljøet bruges til at skaffe profit til grådige udenlandske arbejdsgivere og kyniske danske mellemhandlere. Der er nok at tage fat på. Det skal der findes løsninger på.

Regeringen er desværre ikke optaget af at løse disse udfordringer. Jeg og SF står bag fagbevægelsen og ønsker at presse regeringen til at indgå en trepartsaftale, som styrker velfærdssamfundet.

Hvor finder vi så de stærkeste løsninger, sammen? Især fem områder har brug for holdbare løsninger.

Flygtninge skal arbejde

Trepartsforhandlingerne skal give en god start på arbejdsmarkedet til glæde for både den enkelte flygtning, samfundet og virksomhederne.

FOA har allerede spillet ud med forslag, som peger på nye spændende og konstruktive veje. Jeg kan godt lide ideen om at kombinere arbejde i en virksomhed med undervisning. Det virker bedre i dagligdagen, når indføring i det danske sprog, kultur og vilkårene på arbejdsmarkedet sker sideløbende med, at man arbejder sammen med danske kolleger. Det er også helt afgørende, at både fagbevægelsen og arbejdsgiverne står bag alle introduktionsforløb til arbejdsmarkedet. De enkelte brancher kan skræddersy aftaler, som passer præcist til netop deres virkelighed.

Jeg tror, at praktikintegrationsforløb, hvor flygtninge hurtigst muligt kan deltage på arbejdsmarkedet på lige vilkår med danske lønarbejdere er en af vejene frem. Det er afgørende, at de ordninger, som trepartsforhandlingerne når frem til, understøtter danske løn- og arbejdsvilkår.

Drop ethvert forsøg på at snige løndumping ind ad bagvejen under dække af ”indslusningsløn”. Vi skal udbrede de eksisterende ordninger, som i overenskomsterne allerede er opfundet af fagbevægelsen og arbejdsgiverne i fælleskab.

Der skal være arbejde til mennesker, som søger beskyttelse i Danmark. Det er gennem arbejde, vi skaber værdierne i velfærdssamfundet, og flygtninge skal i gang så hurtigt som muligt. Det er godt for samfundet, og det er godt for flygtningene. Uden vellykket integrationen spiller vi hasard med velfærdssamfundet. Alle skal med.

Ulighed i pension

Uligheden i pension er en dagpengeskandale i slowmotion! Den markante ulighed i arbejdslivet skal ikke forstærkes i seniorårene. I dag er det sådan, at borgere med de færreste kræfter tækker de tungeste læs.

Elevatoren skal stoppe på flere etager, så man kan nå at stige af og nyde nogle værdige seniorår. Der er brug for et nyt tilbud, hvis du er nedslidt, fysisk eller mentalt, men ikke opfylder kriterierne for at få førtidspension. Folkepensionsalderen sættes løbende i vejret, men ikke alle kan klare de ekstra år på jobbet. SF foreslår, at nedslidte mennesker fem år før pensionsalderen får et særligt tilbud. Velfærdssamfund rimer ikke på uretfærdighed, ulighed og forskelsbehandling.

Et bedre psykisk arbejdsmiljø

Jeg har tidligere arbejdet som tømrersvend og fagforeningsformand. Det fysisk hårde arbejde på byggepladser gør, at mange kolleger skifter branche, før de er slidt helt ned. Nogle ender på førtidspension og andre får kun ganske få gode år som seniorer. Et ordentlig arbejdsmiljø, og en stærk forebyggende indsats er nødvendig, hvis ryg og knæ skal holde til pensionsalderen.

Vi skal huske at få hovedet med. Fordi en ret ryg er intet uden et stabilt hoved. Stress er et voksende problem, og trepartsforhandlingerne er et godt sted at blive enige om en national handlingsplan. Vi skal have hurtigere og gratis adgang til stressklinikker, og der skal være bedre mulighed for at få anerkendt en psykisk arbejdsskade.

Desværre foreslår regeringen massive besparelser på Arbejdstilsynet, hvor især den forebyggende indsats rammes.

Social dumping: Alle skal leve op til danske standarder

Social dumping er et andet ord for unfair konkurrence. En virksomhed, der opererer på danske løn-og arbejdsvilkår, vil aldrig kunne hamle op med en virksomhed, der ikke gør det. Alle skal leve op til danske standarder. Udenlandske firmaer og lønarbejdere er velkomne. Men de har ikke et hammerslag at gøre her, hvis ikke danske overenskomster holdes, arbejdsmiljøloven respekteres og der betales skat.

Vi skal have arbejdsklausuler. Når offentlige myndigheder – stat, kommuner og regioner - udbyder arbejde til private firmaer skal det ske til danske løn- og arbejdsvilkår. Vi skal indføre kæde- ansvar, så hovedentreprenøren er ansvarlige for deres underleverandører. Dermed er de ansvarlige for, at alle ansatte får ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Så undgår vi de lidt for hurtige aftaler, der dumper lønnen. Transportbranchen er under hårdt pres, og mange gode chaufførjob er kørt ud af landet. Vi skal tage nye værktøjer i brug for at få fair konkurrence om jobbene.  

Gang i uddannelsen af både unge og voksne

Sikken et spild af muligheder, tænker jeg ofte, når en ny undersøgelse igen viser, at næsten hver fjerde dreng ikke får en ungdomsuddannelse, og at voksen- og efteruddannelsen står i stampe. Virksomhederne må meget længere frem på banen. For deres egen overlevelses skyld, men også for samfundets og den enkelte borgers skyld. Det er helt uholdbart med sådan et ressourcespild.

Trepart er en afgørende mulighed

Trepartsforhandlingerne kan løse nogle afgørende problemer for Danmarks lønmodtagere. Derfor håber jeg regeringen griber muligheden og lytter til fagbevægelsen. 

Sammen finder vi de bedste løsninger. Sammen sørger vi for, at velfærdssamfundet overlever.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner

billeder af broen i mørke
Krimi

Spærrede broer:

Seks anholdt

Et billede af en tabel
Nyheder

Vaccinegennembrud:

med tredje stik smittes

Nærbillede af Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Sygeplejeskolen-skuespiller

afslører: Jeg skal være far

Nyheder

EU vil have

REJSESTOP 

efter ny variant

En sundhedsperson giver en vaccine.
Nyheder

Anbefaler corona-vaccine

til børn fra 5 år og op

Et idyllisk vejskilt på Fejø
Nyheder

Vil bygge almene

boliger på småøerne

Alle de fem dommere viser allesammen et 10 tal
Kendte

Chok: Vild med

dans-dommer

ramt af corona

Nærbillede af MØ, der er korthåret , med en stor ørering på
Kendte

Dansk hitmager

skifter køn

Krimi

Politiet går ind i

plejehjemssagen

En mand bliver tattovret på sin underarm. Tattovøren har handsker på.
Nyheder

Efter kæmpe razzia:

ALLE overtrådte loven

En analytiker sidder foran en computerskærm
Nyheder

Derfor falder de

danske aktier NU

En lille lejlighed
Helt vildt

IKEA tilbyder en lejlighed for $1 om måneden

Et flot par på den røde løber
Kendte

Pernille Blume får kærlighedsbesøg i finalen

En dame med en prøve
Corona

Ny corona-variant opdaget:

Hidtil farligste

Folk med mindbind i metroen
Corona

Her skal mundbind og coronapas frem fra mandag

En firehjulstrækker ude i skoven
Biler

Britisk bilproduktion bombet tilbage til 1956

Et skilt i en butik med Black Friday
Nyheder

Ikke black friday-tilbud på populære varer

dronning margrethe snedronningen
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jeg har ikke fulgt med i Vild med dans

corona
Corona

Børnelæger: Glæde over vaccine til børn

Kasper hjulmand
Nyheder

Kasper Hjulmand:

Årets Leder 2021

kirsebærsauce
Sundhed

Har du jule-handlet:

Så tjek dit køleskab

vild med dans
Film og TV

Danske Spil: De vinder Vild med dans

esbern snare pirater
Krimi

Pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Nyheder

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret 

corona
Nyheder

4390 nye coronatilfælde - 12 flere døde

En trist hund
Dyreliv

Sådan tager du bedst afsked med kæledyret

Nyheder

EU: Coronapas efter vaccination bør kun gælde ni måneder

et par i et studie griner
Film og TV

Fællessang-stjerner fejrer jul på DR

En fregat på vandet
Krimi

Esbern Snare i dramatisk kamp – fire dræbt

Jes Dorph ude på gaden
Kendte

Jes Dorph lukker og slukker

Et par i lang kjole og korsridderdragt
Kendte

Caroline Flemings søster:

Jeg er dybt ulykkelig

Nogle dansere i et studie
Film og TV

Sådan bliver Vild med dans-finalen

To biler på en gade i en tom by
Biler

Helt ny Suzuki S Cross på gaden 

En mand står ved en sten med en øl i hånden
Kendte

Jeremy Clarkson:

Nu brygger han øl

En gråhåret mand tørrer øjnene
Nyheder

Valgkaos:

Omtælling af stemmer

vejstriber på en vej
Krimi

Tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Patienter på intensiv
Corona

Tyskland passerer 100.000 coronadødsfald

Morten Messerschmidt ser bekymret ud mens Inger Støjberg ser til
Nyheder

Messerschmidt vil ikke stille op mod Støjberg som DF-formand

En gummibåd med immigranter
Nyheder

31 migranter har mistet livet ud for Frankrigs kyst

mundbind
Corona

Supermarkeder er klar: Der er millioner af mundbind

En trist blond kvinde
Nyheder

Trækker sig efter syv timer på posten

Søren Brostrøm tager et mundbind på
Corona

Regeringen:

Mundbind i transport og butikker

Tre mænd synger på scenen
Biler

Transportministeren gav den gas

person drikker af drikkedunk
Sundhed

Din drikkedunk

er en bakteriebombe

En mand i rødt med våben overvåger nogle folk.
Helt vildt

Dømt til døden fordi han solgte Squid Game-kopier

En mand med briller kigger bekymret ud
Nyheder

Skatteminister efter hård kritik: Jeg påtager mig arv og gæld

person med mundbind
Corona

Nye restriktioner:

Indkalder til pressemøde

dansere i vild med dans står på dansegulvet
Kendte

Afbud til finalen:

Vild med dans ramt

af corona

valgplakater står på række
Nyheder

Valgplakater kan blive til

tandbørster og toiletsæder

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Dronning Margrethe

har fået tredje stik

retten i aarhus set udefra
Krimi

Gravede ligdele ned

mens børnene sov

kvinde med mundbind
Corona

Nye restriktioner på vej

inger støjberg interviewes
Nyheder

Går efter fængselsstraf

til Støjberg

raket står i affyringsrampe
Helt vildt

Forsvar for jorden:

Skal slå asteroide

ud af kurs

valplakat med oliver møllenberg
Krimi

Dansk bokser

i voldsom bilulykke