"Absurd": Kommunalchefer får formuer i fratrædelse og beholder jobbet
På trods af høje fratrædelsesgodtgørelser er flere kommunale direktører fortsat ansat i samme stilling. Modelfoto: Iris
Flere kommunalchefer har fået hundredetusinde af kroner i fratrædelsesgodtgørelser, på trods af at de i dag er ansat i samme stilling.

Det er stadig særdeles lukrativt at være ansat på de tidsbegrænsede åremålsaftaler i kommunerne. Yderligere tre direktører har fået flere hundredetusinde af kroner i afsked, på trods af at de i dag er ansat i samme stilling. Det viser metroxpress' aktindsigter.

En af dem er Jørgen Lerhard, direktør i Høje-Taastrup Kommune. Han fik en fratrædelsesgodtgørelse på 963.824 kroner i 2013, men da hans åremålaftale udløb ved årsskiftet, måtte han sige nej til sin resterende fratrædelse på 327.536 kroner for at blive ansat i samme job.

"Det er misbrug af skatteborgernes penge. Det helt absurd og misforstået. Fratrædelsesgodtgørelse går ud på, at man stopper," siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Men Jørgen Lerhard er ikke den eneste. Johan Stadil Peter, vicekommunaldirektør i Hedensted Kommune, har således tidligere fået udbetalt 445.396 kroner, men den 1. januar i år fortsatte han i samme stilling. Kommunaldirektør Thomas Knudsen fra Lolland Kommune fik også 547.481 kroner i 2012, men sidste år udløb hans åremålsaftale, og han blev ansat i samme job.

"Vi har bare gjort det i forhold til den aftale, der eksisterede på det tidspunkt. Men vi benytter os ikke længere af åremålsansættelser," siger Randi Faldt, HR-chef i Lolland Kommune. Kommunernes Landsforening vil ikke forholde sig til, om det er fornuftigt at belønne direktører med både fratrædelse og fast job, men understreger, at der er blevet strammet op på området.

'Ved overenskomstforhandlingerne i foråret 2015 fik KL forhandlet sig frem til, at man kun kan få fratrædelsesbeløb en gang i samme kommune,' skriver souschef Steen Ballegaard.

Hedensted og Høje-Taastrup Kommuner har ikke ønsket at kommentere sagen.

Sådan fungerer åremål:
  • En åremålsaftale kan i første omgang vare i op til seks år, men kan herefter forlænges med op til tre år.
  • For hvert år en direktør er ansat på åremål, optjener direktøren en måneds løn i fratrædelsesgodtgørelse. Yderligere tre måneders løn er fra start tilført fratrædelsesgodtgørelsen, der altså maksimalt kan svare til 12 måneders løn.
  • Godtgørelsen udbetales, når åremålsaftalen udløber, men direktøren kan få en del af fratrædelsen tidligere, hvis aftalen bliver forlænget.
  • Opsiger direktøren selv aftalen eller bliver direktøren ansat i samme stilling ved aftalens udløb, udbetales den resterende godtgørelse ikke. Direktøren kan dog få op til tre års løn, hvis kommunen vælger at fyre direktøren, før aftalen er udløbet.
UDVID