Aalborg Universitet AAU-rektor: Vi risikerer nobelpris i provinsmentalitet
Retoriske, politiske og økonomiske benspænd bremser forskningen, skriver Per Michael Johansen i Weekendavisen.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Danmark risikerer at måtte nøjes med en nobelpris i provinsmentalitet, hvis regeringen ikke lader sine ambitioner for dansk forskning følge af bevillinger og et helt nyt syn på universiteterne og deres studerende. Sådan skriver rektor for Aalborg Universitet (AAU) Per Michael Johansen i dag i et debatindlæg i Weekendavisen.

"Hvis vi vil have de bedste forskningsmiljøer og uddannelser, kræver det, at politikerne stopper de mange benspænd for universiteterne - i retorik, i politik og i økonomi. Ellers risikerer vi at stå tilbage uden andet end en skamfuld nobelpris i provinsmentalitet", skriver Per Michael Johansen i Weekendavisen.

Debatindlægget kommer få uger efter, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) præsenterede en ny forskningspolitisk strategi, der har som ambition, at flere danske forskere skal hente nobelpriser hjem. Strategien indeholdt dog ikke yderligere midler til forskningen, og regeringen holder stadig fast i det såkaldte omprioriteringsbidrag, der skærer to procent af universiteternes budgetter hvert år.

Ud over de økonomiske mangler peger Per Michael Johansen i debatindlægget også på fremdriftsreformen, de regler, der betyder, at internationale forskere bliver politianmeldt for at dele deres viden, og hele retorikken omkring de studerende som faktorer, der er udtryk for en malplaceret provinsiel tankegang om dansk forskning og danske uddannelser.

"Jeg kan kun støtte regeringens ambition om, at dansk forskning og danske kandidater skal være blandt de allerbedste i verden. Men vi er nødt til at være realistiske om de her ting. Uden politiske, økonomiske og retoriske handlinger bag de rigtige ord, når vi ikke stjernerne", siger Per Michael Johansen.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.