Årets dårlige film: Indisk Hitler forarger

Ny Bollywood-film fortæller den hidtil oversete historie om Hitlers kærlighed til Indien og hans betydning for Indiens uafhængighed.
Hitler genfortolkes som en ekstremt lav mand med en overset forkærlighed for Indien.
Hitler genfortolkes som en ekstremt lav mand med en overset forkærlighed for Indien. Foto: AP/Miguel Villagran / POLFOTO

Under 2. verdenskrig skrev Ghandi to breve til Hitler, hvor han opfordrede østrigeren til at anvende ikke-voldelige metoder i sine magttilstræbelser.

På baggrund af brevene er der nu kommet en indisk film om Hitler og Eva Braun (eller Brown, som hun kaldes i filmen) og deres sidste hårde dage i et trængt nazi-Tyskland.

Filmen blev udbudt til salg ved filmfestivalen i Cannes, og vækkede allerede dengang opmærksomhed. Desværre af den negative slags. Nu har filmen haft premiere i Indien, og de første anmeldelser er skånselsløse.

I første omgang går kritikken på, at alle skuespillerne er indere. Adolf spilles af en mand, som kun er et par centimeter over dværghøjde, mens hans højre hånd, Goebbels, spilles af en meget mørklødet mand, som næppe lever op til nazismens (ret) strenge krav om racehygiejne.

Derudover kritiseres filmen for historisk misfortolkning. Instruktøren, Rakesh Ranjah Kumar, har ifølge The Guardian misforstået Hitlers forhold til Indien. Filmen bygger på tesen, at Hitler støttede Indiens frihedskamp mod englænderne, fordi han elskede Indien.

Virkeligheden var dog noget anderledes, skriver avisen, som har hevet et gammelt Hitlercitat frem:

"Hvis vi tog Indien, ville de længes tilbage mod de gode, gamle dage med engelsk styre."

Det er usikkert om filmen kommer til Europa. Se traileren her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.