Politiet stadig i vildrede over Støjbergs smykke-forslag

Danmark
Politiforbundets formand Claus Oxfeldt frygter, at de manglende retningslinjer kan føre til uensartet håndtering af flygtninges værdigenstande.  (Foto: Foto: Scanpix arkiv)
Regeringens lovforslag om beslaglæggelse af flygtninges smykker er mangelfuldt, mener det danske politi.

Rigspolitiet og Politiforbundet savner klarhed og retningslinjer, for hvordan politibetjentene skal vurdere og beslaglægge smykker fra flygtninge, der søger asyl i Danmark.

Det svarer ordensmagten i et høringssvar til lovforslaget om ændringen af udlændingeloven, der er fremsat af udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V).

En del af det omdiskuterede lovforslag handler om, at politiet skal visitere udlændinge og asylansøgere og ransage deres bagage for at lede efter penge og værdigenstande, som kan betale for deres ophold i Danmark.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, skriver blandt andet i sit høringssvar, at "anvisningerne i selve lovforslaget, med hensyn til hvilke effekter som bør tages i bevaring med henblik på beslaglæggelse, og hvilke effekter som ikke kan gøres til genstand for beslaglæggelse, er ganske få".

Han frygter, at de manglende retningslinjer kan føre til uensartet håndtering af effekterne, hvilket i sidste ende vil skade både politifolkene og udlændingene.

Inger Støjbergs lovforslag har været stormomsust, siden det blev præsenteret i starten af december sidste år.

Senest har udlændinge- og integrationsministeren været nødt til at præsentere et ændringsforslag, der tredobler beløbsgrænsen, for hvornår politiet kan konfiskere penge.

I det oprindelige lovforslag lød det, at kontanter og værdigenstande under en beløbsgrænse på 3000 kroner er fritaget. Det har Inger Støjberg altså ændret til 10.000 kroner.

Ud over at hæve beløbsgrænsen, så udtager ændringerne i lovforslaget specifikt genstande med en særlig affektionsværdi - for eksempel vielsesringe.

/ritzau/
Krimi

To fly stødt sammen

i luften