Administration 

Fyrede Inge Marie: Min chef var psykopat

Inge Marie Skaarup skulle bare ud af vagten for enhver pris. Og da lederen savnede andre begrundelser for at fyre seminarielæreren, fandt han på en.

Inge Marie Skaarup havde ikke set det komme. Overhovedet ikke. Havde hun det, var hun selv gået. I stedet sad hun nu med en fyreseddel i hånden, hvoraf det fremgik, at hun havde en adfærd, der ikke var forenelig med at være lektor. Uden forklaring i øvrigt.

Den dengang 64-årige lærer på et jydsk pædagogseminarium drak ikke og havde ingen affærer med hverken elever eller kolleger. Så præcis hvad der pludselig - efter 14 års ansættelse - var galt med hendes adfærd, havde hun svært ved at forstå.

Magtfuldkommen

Inge Marie Skaarup elskede sit job og samværet med de studerende. Hun var også dygtig og engageret. Det synes hun selv, og det var også det, hun altid havde fået at vide af ledere og kolleger. Men alt det blev der med et pennestrøg slået en streg over.

- Jeg fik aldrig en begrundelse, som jeg kunne tage stilling til. Det var jo helt uhyrligt, som min fagforening, Dansk Magisterforening, også skrev til uddannelsesstedet i et forsøg på at få opsigelsen omstødt. Men uden resultat. Det var magtfuldkommenhed af værste skuffe, mener hun.

Skulle have vidst bedre

I dag, fire år senere, kan Inge Marie Skaarup godt se, at hun burde have set det komme. At hun skulle have søgt væk af egen drift og sparet sig selv for den ydmygelse, det er at se sit lange arbejdsliv reduceret til noget, der bare kasseres som upassende.

- Jeg har læst i en kritisk bog om moderne ledelse, at man som medarbejder i en organisation skal operere efter den militære tommelfingerregel: ’Én gang er en hændelse. To gange er et sammentræf. Tre gange er en fjendtlig handling’. Oplever man bestemte type handlinger fra sin leder tre gange, har man seriøs grund til bekymring. Det skulle jeg have skrevet mig bag øret, for jeg havde fået mine advarsler, siger hun.

Første gang var i 2009, da hendes nærmeste foresatte, uddannelseslederen, gjorde hende opmærksom på, at en studerende havde klaget over hendes vejledning. Det er der i sig selv ikke noget bemærkelsesværdigt i. Det er et vilkår for en lærer, at der nogle gange er elever, der er utilfredse med det ene eller det andet.

Omstillingshelvede

Og det var især ikke bemærkelsesværdigt på det tidspunkt, hvor uddannelsesstedet var præget at store omstillinger i forbindelse med sammenlægninger med andre uddannelsesinstitutioner.

- Alle brokkede sig – studerende over lærerne og lærerne over lederne. Arbejdsmiljøet blev stærkt kritiseret i en APV, der blev foretaget på seminariet i 2008, og det skulle der gøres noget gennemgribende ved. Men det var jo en isoleret problemstilling, for når jeg gik ind ad døren til en undervisning, var det jo alle tiders job, fortæller hun.

Det bemærkelsesværdige var, at lederen ikke så klagen som et problem, der skulle belyses eller løses, men blot brugte den til at slå hende oven i hovedet med.

- En studerende kan jo til enhver tid henvende sig, så vi kan tale om tingene. Kommunikationsproblemer løser man med kommunikation. Men det var ikke en tilgang, lederen ville anbefale den studerende: ’Jeg korrekser ikke de studerende’, fik jeg at vide.

Gik efter struben

Det samme skete i maj 2011, hvor en mail fra uddannelseslederen op til bededagsferien gjorde hende opmærksom på, at hun skulle møde til tjenstlig samtale efter ferien. Han havde modtaget nogle klager fra studerende, der var utilfredse med et praktikbesøg tilbage i februar.

En repræsentant fra HR-afdelingen måtte imidlertid dæmpe uddannelseslederen og nedgradere mødet fra en tjenstlig samtale til et afklarende møde. Og henstille til, at den slags møder tog udgangspunkt i aktuelle sager og ikke klager, der lå flere måneder tilbage.

- Her skulle jeg have indset, at han gik efter struben på mig: Tjenstlig samtale uden dagsorden eller noget som helst andet ud over nogle løse stikord fra en gammel klage. Det eneste rigtige at gøre, havde været at sygemelde mig. For det havde givet tid og rum til at overveje situationen og sætte nogle ting i gang i forhold til fagforening, kolleger og andre chefer, mener Inge Marie Skaarup.

Hensynet til arbejdet skubbede dog den slags tanker til side.

- Jeg droppede det, fordi jeg havde 50 studerende på forskellige niveauer, der skulle til eksamen, nogle af dem afsluttende. Det skulle ikke ødelægges af mine personlige forhold, følte jeg.

Fagforeningen på banen

Men hun nåede ikke at overstå eksamen, før der lå en nu indkaldelse til et møde hos uddannelseslederen. Nu var det en klage fra en gruppe af studerende angående en vejledning et år tilbage. Hvad nøjagtig utilfredsheden gik på, havde hun svært ved at se, men hun var parat til at tale om det. Med til mødet havde hun ud over sin tillidsrepræsentant også en konsulent fra sin fagforening.

Denne indledte mødet med at spørge, hvad mødet egentlig gik ud på. Det kom der svar på, efter at ledelsen, som ud over uddannelseslederen var repræsenteret ved en jurist fra HR-afdelingen, havde forlangt timeout og var komme tilbage med den kortfattede opsigelse.

Inge Marie Skaarup gik i chok. Hun havde kun hørt om en enkelt fyring tidligere i historien, og den fandt sted efter utallige klager og advarsler. Fagforeningsrepræsentanten begyndte at råbe op om, at det jo var vanvittigt, og at det kom til at koste dyrt. ’Vi betaler’, var svaret.

- Han ville bare af med mig for enhver pris. De studerende var kun et påskud, og dagsordenen en anden. Vi havde at gøre med en leder, der var iskold – en psykopat i jakkesæt, som typen er blevet beskrevet. Hvis jeg bare havde indset det, ville jeg være smuttet først, ærgrer hun sig.

Mig kunne han ikke skræmme

Inge Marie Skaarup oplevede uddannelseslederen som utrolig presset.

- Alle brokkede sig til og over ham. Han skulle gøre noget for at overleve, mener hun.

Hvorfor det lige skulle gå ud over hende, kan hun kun gætte på.

- Der var sikkert mange, der var bange for ham. Det var jeg ikke. Da han startede var jeg blevet bedt om at hjælpe ham til rette, og vi havde også et fortrinligt samarbejde i begyndelsen. Men alt det han roste mig for, var sikkert også enormt irriterende for ham, mener Inge Marie Skaarup.

- Jeg har været engageret og har da kritiseret og også skældt ud, når han har lavet beslutninger om hele tiden. Det var ikke til at holde ud. Men det var jo ikke sådan, at jeg var efter ham. Normalt var det på en kammeratlig og humoristisk måde, at jeg gjorde ham opmærksom på, at for eksempel studieordningen pludselig så helt anderledes ud end det, vi lige var blevet enige om, fortæller hun.

Den gode leder går ikke kun efter ro på bagsmækken, men efter at udnytte engagementet og kompetencerne hos medarbejderne, mener hun.

Ledelse der splitter

De studerende har i rigt mål givet Inge Marie Skaarup deres opbakning efter hendes afgang. Det samme med mange af de 60 kolleger, som skrev breve til ledelsen, hvor de udtrykte deres utilfredshed med hendes fyring og bad dem genoverveje den.

Men hun har også hørt om kolleger, der i håb om bedre job og forfremmelse stod hos lederen og havde travlt med at understrege, at de ikke var enige i, hvad der stod i brevene.

- Den slags ledelse presser folk fra hinanden og skaber et utroligt dårligt arbejdsmiljø. Der var også en kollega, der skrev til mig, at jeg skulle overveje, om jeg selv havde en andel i det skete. Det er jo en fuldstændig vanvittig tanke, for man har aldrig en andel i at blive behandlet sådan, mener hun.

En ny undersøgelse fra Akademikernes Centralorganisation (AC) viser, at ti procent af medlemmerne oplever mobning på jobbet. Ifølge meldingen fra Inge Marie Skaarups egen organisation, Dansk Magisterforening  (DM), som hører under AC, er problemet stigende.

Brug for mere aggressiv kurs

Da Ugebrevet A4 omtalte undersøgelsen, udtrykte DM’s formand, Camilla Gregersen, bekymring over udviklingen og varslede en hård kurs over for lederne. Ud fra sine egne erfaringer er Inge Marie Skaarup foreløbig ikke imponeret.

- De er brug for en mere offensiv kurs. Mange af DM’s medlemmer er hårdt ramt, og det er en gruppe, som generelt har for lidt fornemmelse for fællesskab, mener hun.

Inge Marie Skaarup kunne godt tænke sig, at hendes forbund havde gjort en egentlig sag ud af hendes fyring, så hun havde fået lov til at forsvare sig ligesom i en retssag. Men hun blev rådet til at tage imod den tilbudte erstatning, fordi der efter forbundets vurdering var lille chance for at opnå mere i en faglig voldgift.

Skyldfølelse

Efter sin fyring gennemgik Inge Marie Skaarup det, hun kalder ’en forfærdelig krise’. En periode på flere år, hvor hun rettede kritikken mod sig selv og kredsede om sin egen skyld i det, der var sket. Hun kom med i en gruppe for udmobbede under Dansk Magisterforening, og her fandt hun ud af, at andre i samme situation gjorde det samme.

Krisen skulle arbejdes væk, besluttede den tidligere seminarielærer, der i dag er selvstændig konsulent og kursusudvikler med speciale i social kapital og organisationsudvikling.

Pension udelukket

Hun var oprindelig uddanne socialrådgiver, men da seminariet gerne ville have medarbejdere med akademisk uddannelse, tog hun så sent som for 10 år siden en sociologi-uddannelse på Aalborg Universitet, hvor hun skrev speciale om frivilligt socialt arbejde. Sin viden derfra har hun brugt til at engagere sig i frivilligt socialt arbejde i forskellige sammenhænge.

Pension er udelukket, fastslår den 68-årige.

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer