Administration 

Fyrede Inge Marie: Min chef var psykopat

Inge Marie Skaarup skulle bare ud af vagten for enhver pris. Og da lederen savnede andre begrundelser for at fyre seminarielæreren, fandt han på en.

Inge Marie Skaarup havde ikke set det komme. Overhovedet ikke. Havde hun det, var hun selv gået. I stedet sad hun nu med en fyreseddel i hånden, hvoraf det fremgik, at hun havde en adfærd, der ikke var forenelig med at være lektor. Uden forklaring i øvrigt.

Den dengang 64-årige lærer på et jydsk pædagogseminarium drak ikke og havde ingen affærer med hverken elever eller kolleger. Så præcis hvad der pludselig - efter 14 års ansættelse - var galt med hendes adfærd, havde hun svært ved at forstå.

Magtfuldkommen

Inge Marie Skaarup elskede sit job og samværet med de studerende. Hun var også dygtig og engageret. Det synes hun selv, og det var også det, hun altid havde fået at vide af ledere og kolleger. Men alt det blev der med et pennestrøg slået en streg over.

- Jeg fik aldrig en begrundelse, som jeg kunne tage stilling til. Det var jo helt uhyrligt, som min fagforening, Dansk Magisterforening, også skrev til uddannelsesstedet i et forsøg på at få opsigelsen omstødt. Men uden resultat. Det var magtfuldkommenhed af værste skuffe, mener hun.

Skulle have vidst bedre

I dag, fire år senere, kan Inge Marie Skaarup godt se, at hun burde have set det komme. At hun skulle have søgt væk af egen drift og sparet sig selv for den ydmygelse, det er at se sit lange arbejdsliv reduceret til noget, der bare kasseres som upassende.

- Jeg har læst i en kritisk bog om moderne ledelse, at man som medarbejder i en organisation skal operere efter den militære tommelfingerregel: ’Én gang er en hændelse. To gange er et sammentræf. Tre gange er en fjendtlig handling’. Oplever man bestemte type handlinger fra sin leder tre gange, har man seriøs grund til bekymring. Det skulle jeg have skrevet mig bag øret, for jeg havde fået mine advarsler, siger hun.

Første gang var i 2009, da hendes nærmeste foresatte, uddannelseslederen, gjorde hende opmærksom på, at en studerende havde klaget over hendes vejledning. Det er der i sig selv ikke noget bemærkelsesværdigt i. Det er et vilkår for en lærer, at der nogle gange er elever, der er utilfredse med det ene eller det andet.

Omstillingshelvede

Og det var især ikke bemærkelsesværdigt på det tidspunkt, hvor uddannelsesstedet var præget at store omstillinger i forbindelse med sammenlægninger med andre uddannelsesinstitutioner.

- Alle brokkede sig – studerende over lærerne og lærerne over lederne. Arbejdsmiljøet blev stærkt kritiseret i en APV, der blev foretaget på seminariet i 2008, og det skulle der gøres noget gennemgribende ved. Men det var jo en isoleret problemstilling, for når jeg gik ind ad døren til en undervisning, var det jo alle tiders job, fortæller hun.

Det bemærkelsesværdige var, at lederen ikke så klagen som et problem, der skulle belyses eller løses, men blot brugte den til at slå hende oven i hovedet med.

- En studerende kan jo til enhver tid henvende sig, så vi kan tale om tingene. Kommunikationsproblemer løser man med kommunikation. Men det var ikke en tilgang, lederen ville anbefale den studerende: ’Jeg korrekser ikke de studerende’, fik jeg at vide.

Gik efter struben

Det samme skete i maj 2011, hvor en mail fra uddannelseslederen op til bededagsferien gjorde hende opmærksom på, at hun skulle møde til tjenstlig samtale efter ferien. Han havde modtaget nogle klager fra studerende, der var utilfredse med et praktikbesøg tilbage i februar.

En repræsentant fra HR-afdelingen måtte imidlertid dæmpe uddannelseslederen og nedgradere mødet fra en tjenstlig samtale til et afklarende møde. Og henstille til, at den slags møder tog udgangspunkt i aktuelle sager og ikke klager, der lå flere måneder tilbage.

- Her skulle jeg have indset, at han gik efter struben på mig: Tjenstlig samtale uden dagsorden eller noget som helst andet ud over nogle løse stikord fra en gammel klage. Det eneste rigtige at gøre, havde været at sygemelde mig. For det havde givet tid og rum til at overveje situationen og sætte nogle ting i gang i forhold til fagforening, kolleger og andre chefer, mener Inge Marie Skaarup.

Hensynet til arbejdet skubbede dog den slags tanker til side.

- Jeg droppede det, fordi jeg havde 50 studerende på forskellige niveauer, der skulle til eksamen, nogle af dem afsluttende. Det skulle ikke ødelægges af mine personlige forhold, følte jeg.

Fagforeningen på banen

Men hun nåede ikke at overstå eksamen, før der lå en nu indkaldelse til et møde hos uddannelseslederen. Nu var det en klage fra en gruppe af studerende angående en vejledning et år tilbage. Hvad nøjagtig utilfredsheden gik på, havde hun svært ved at se, men hun var parat til at tale om det. Med til mødet havde hun ud over sin tillidsrepræsentant også en konsulent fra sin fagforening.

Denne indledte mødet med at spørge, hvad mødet egentlig gik ud på. Det kom der svar på, efter at ledelsen, som ud over uddannelseslederen var repræsenteret ved en jurist fra HR-afdelingen, havde forlangt timeout og var komme tilbage med den kortfattede opsigelse.

Inge Marie Skaarup gik i chok. Hun havde kun hørt om en enkelt fyring tidligere i historien, og den fandt sted efter utallige klager og advarsler. Fagforeningsrepræsentanten begyndte at råbe op om, at det jo var vanvittigt, og at det kom til at koste dyrt. ’Vi betaler’, var svaret.

- Han ville bare af med mig for enhver pris. De studerende var kun et påskud, og dagsordenen en anden. Vi havde at gøre med en leder, der var iskold – en psykopat i jakkesæt, som typen er blevet beskrevet. Hvis jeg bare havde indset det, ville jeg være smuttet først, ærgrer hun sig.

Mig kunne han ikke skræmme

Inge Marie Skaarup oplevede uddannelseslederen som utrolig presset.

- Alle brokkede sig til og over ham. Han skulle gøre noget for at overleve, mener hun.

Hvorfor det lige skulle gå ud over hende, kan hun kun gætte på.

- Der var sikkert mange, der var bange for ham. Det var jeg ikke. Da han startede var jeg blevet bedt om at hjælpe ham til rette, og vi havde også et fortrinligt samarbejde i begyndelsen. Men alt det han roste mig for, var sikkert også enormt irriterende for ham, mener Inge Marie Skaarup.

- Jeg har været engageret og har da kritiseret og også skældt ud, når han har lavet beslutninger om hele tiden. Det var ikke til at holde ud. Men det var jo ikke sådan, at jeg var efter ham. Normalt var det på en kammeratlig og humoristisk måde, at jeg gjorde ham opmærksom på, at for eksempel studieordningen pludselig så helt anderledes ud end det, vi lige var blevet enige om, fortæller hun.

Den gode leder går ikke kun efter ro på bagsmækken, men efter at udnytte engagementet og kompetencerne hos medarbejderne, mener hun.

Ledelse der splitter

De studerende har i rigt mål givet Inge Marie Skaarup deres opbakning efter hendes afgang. Det samme med mange af de 60 kolleger, som skrev breve til ledelsen, hvor de udtrykte deres utilfredshed med hendes fyring og bad dem genoverveje den.

Men hun har også hørt om kolleger, der i håb om bedre job og forfremmelse stod hos lederen og havde travlt med at understrege, at de ikke var enige i, hvad der stod i brevene.

- Den slags ledelse presser folk fra hinanden og skaber et utroligt dårligt arbejdsmiljø. Der var også en kollega, der skrev til mig, at jeg skulle overveje, om jeg selv havde en andel i det skete. Det er jo en fuldstændig vanvittig tanke, for man har aldrig en andel i at blive behandlet sådan, mener hun.

En ny undersøgelse fra Akademikernes Centralorganisation (AC) viser, at ti procent af medlemmerne oplever mobning på jobbet. Ifølge meldingen fra Inge Marie Skaarups egen organisation, Dansk Magisterforening  (DM), som hører under AC, er problemet stigende.

Brug for mere aggressiv kurs

Da Ugebrevet A4 omtalte undersøgelsen, udtrykte DM’s formand, Camilla Gregersen, bekymring over udviklingen og varslede en hård kurs over for lederne. Ud fra sine egne erfaringer er Inge Marie Skaarup foreløbig ikke imponeret.

- De er brug for en mere offensiv kurs. Mange af DM’s medlemmer er hårdt ramt, og det er en gruppe, som generelt har for lidt fornemmelse for fællesskab, mener hun.

Inge Marie Skaarup kunne godt tænke sig, at hendes forbund havde gjort en egentlig sag ud af hendes fyring, så hun havde fået lov til at forsvare sig ligesom i en retssag. Men hun blev rådet til at tage imod den tilbudte erstatning, fordi der efter forbundets vurdering var lille chance for at opnå mere i en faglig voldgift.

Skyldfølelse

Efter sin fyring gennemgik Inge Marie Skaarup det, hun kalder ’en forfærdelig krise’. En periode på flere år, hvor hun rettede kritikken mod sig selv og kredsede om sin egen skyld i det, der var sket. Hun kom med i en gruppe for udmobbede under Dansk Magisterforening, og her fandt hun ud af, at andre i samme situation gjorde det samme.

Krisen skulle arbejdes væk, besluttede den tidligere seminarielærer, der i dag er selvstændig konsulent og kursusudvikler med speciale i social kapital og organisationsudvikling.

Pension udelukket

Hun var oprindelig uddanne socialrådgiver, men da seminariet gerne ville have medarbejdere med akademisk uddannelse, tog hun så sent som for 10 år siden en sociologi-uddannelse på Aalborg Universitet, hvor hun skrev speciale om frivilligt socialt arbejde. Sin viden derfra har hun brugt til at engagere sig i frivilligt socialt arbejde i forskellige sammenhænge.

Pension er udelukket, fastslår den 68-årige.

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti