Vildt! Denne virksomhed har 23.000 fleksjobbere ansat

Arbejdsliv
Over 23.000 handicappede svenskere er kommet i arbejde i fleksjob-giganten Samhall. (Foto: Foto: Samhall AB)
Virksomheden Samhall i Sverige har stor succes med at få handicappede og syge i arbejde.

Svenskerne har for længst knækket koden til, hvordan langt flere mennesker på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job.

I godt 35 år har den statslige virksomhed Samhall hjulpet tusindvis af udsatte, handicappede og psykisk syge fra passiv forsørgelse til varig beskæftigelse.

Og i dag er Samhall med sine over 23.000 fleksjobbere en af Sveriges største virksomheder.

De ansatte gør rent, vasker tøj, passer telefoner og tager sig af ældre for både private og offentlige arbejdsgivere over hele Sverige. Og hvert år forlader over 1000 af dem Samhall til fordel for et ordinært job.

Informationschef Albin Falkmer forklarer, at Samhalls succes skyldes en helt særlig praksis.

"Vi matcher folks kompetencer med de opgaver, vi får ind. Her er det ligegyldigt, hvad du ikke kan. Vi ser kun på, hvad du kan. Faktisk kender vi slet ikke diagnosen på de fleste af vores ansatte," fortæller Albin Falkmer.

LÆS OGSÅ: Sådan vil EL skabe 25.000 job til udsatte

Det gode match

Når nye ansatte er blevet henvist til Samhall, skal de som det første igennem en slags screening. Ud fra en liste med omkring 25 egenskaber vurderer Samhall, om den ansatte for eksempel kan tale, gå, stå og have meget om ørerne.

Alle arbejdsopgaver skal igennem samme screening for at finde frem til, hvad de kræver af den ansatte. Herefter sørger Samhall for at finde en fleksjobber med de rette kompetencer.

"For at arbejde i en reception skal du kunne tale og have mange bolde i luften. Men det er jo ligemeget, om du mangler et ben og ikke kan gå," siger Albin Falkmer.

LÆS OGSÅ: Kommune hyrer vagter mod socialt udsatte

Folks sidste håb

Netop den fremgangsmåde har vist sig yderst effektiv til at skaffe job til dem, som ellers ville være strandet på offentlig forsørgelse. For Samhall hyrer de mennesker, som ingen andre arbejdsgivere vil have, fortæller Albin Falkmer.

"Vi ansætter folk, der på grund af deres handicap er så langt fra arbejdsmarkedet, at de ikke kan få job andre steder. For mange af dem er vi deres sidste håb," siger han.

200.000 i kø

Ud over rengøring og ældrepleje har Samhall både produceret møbler for Ikea og mobilbatterier for Ericsson. Med støtte i ryggen fra den svenske stat får Samhall dækket 80 procent af de ansattes løn. Til gengæld skal virksomheden fungere på markedsvilkår uden at dumpe priserne.

Staten kræver også, at Samhall årligt vinker farvel til 1122 ansatte, der i stedet får et ordinært job. Sidste år blev målet nået, og andre år har det altid været over 1000.

LÆS OGSÅ: Her er det værst og bedst at bo for udsatte borgere

Og det er stærkt tiltrængt, for køen til Samhall er lang. Næsten 200.000 svenskere befinder sig i en situation, hvor Samhall kan være deres eneste mulighed for et job.

"Målet er, at folk skal forlade os igen. Hver gang nogen forlader os, fordi de har fået et ordinært job, kan vi tage flere ind," siger Albin Falkmer.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften