Få dage efter Bodil-ulykke: Barn skulle lave farligt stunt

Det her er en strandsejler. Det var sådan én, den 13-årige skuespiller kørte i, mens han forsøgte at blokere vejen for en varevogn under optagelsen til den nye Far Til Fire film (Foto: POLFOTO/Casper Dalhoff)

En 13-årig skuespiller skulle køre om kap med en varevogn i en windsurfer på hjul - uden hjælp fra en stuntman. Han kunne være kommet til skade, hvis ikke filmselskabet var kommet til fornuft efter Bodil Jørgensens ulykke, mener stuntman.

Bodil Jørgensen var ikke den eneste skuespiller, hvis sikkerhed var på spil under optagelsen til den nye Far til Fire film.

Få dage efter, at Bodil Jørgensen blev kvæstet, skulle en 13-årig dreng køre om kap med en varevogn i en windsurfer på hjul.

Indtil ulykken med traktoren afviste filmselskabet at få lavet et sikkerhedstjek på manuskriptet. Det viser en række mails, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Filmselskabet ASA Film havde planlagt at gennemføre scenen med barnet uden hjælp fra en stuntman. Men efter Bodil Jørgensens ulykke ugen før, valgte de med kort varsel at tilkalde stuntman Stig Günther.

"Det er mærkeligt, at de ikke kontaktede mig, før de har haft en ulykke. Det her er helt klart en actionscene, der kræver en stuntkoordinator," siger han.

Læs også: Efter Bodil Jørgensen-ulykke: Filmfolk lever livet farligt

Havde filmselskabet gennemført scenen som planlagt, kunne drengen være kommet til skade, mener Stig Günther.

"Hvis der havde været mere fart på, kunne han være kørt ind i noget og væltet. Det havde slet ikke været i orden at lave sådan en scene uden en stuntkoordinator," siger han.

Afviser hjælp fra stuntman

Det er han ikke den eneste stuntman, der mener. Allerede inden optagelserne til filmen gik igang havde stuntman Lasse Spang Olsen kontaktet filmselskabet og tilbudt at gennemgå filmen for at vurdere, hvor der var brug for en stuntkoordinator.

"Men det var de ikke interesserede i, for de mente ikke, at der var stuntscener i den film," siger han.

ASA Film forklarer, at man har haft en stuntman tilknyttet til at udføre nogle få stunts for Kurt Ravn, som spiller Onkel Anders. Men ellers var selskabets egen vurdering, at der ikke var behov for stuntmen.

"Der er ingen tvivl om, at vi har lavet en fejlvurdering, og det er vi meget kede af. Men efter ulykken har vi haft en stuntkoordinator på alt. Selvfølgelig skulle det have været gjort før ulykken. Det er der ingen tvivl om," siger Marcella Lindstad Dichmann, der er producer i ASA Film.

Hun garanterer, at ASA Film fremover altid vil sikkerhedstjekke manuskripterne med en stuntkoordinator.

"Fremover vil vi altid have en stuntkoordinator til at læse manuskriptet igennem," siger Marcella Lindstad Dichmann, der opfordrer alle andre filmselskaber til at gøre det samme.

Både Stig Günther og Lasse Spang Olsen mener at manglen på vilje til at lave sikkerhedstjek ikke kun gælder ASA Film, det er et generelt problem i filmbranchen, lyder det.

Læs også: Filmselskaber: Vi må styrke sikkerheden

"ASA Film har ikke gjort noget anderledes end andre filmselskaber," siger Stig Günther.