Danish Crown lover nu fyrings-godtgørelse

I dag bliver det afgjort om 6.000 slagteriarbejdere i Danish Crowns svine-division skal gå ned i løn for at redde deres egne arbejdspladser. (Foto: POLFOTO)

I dag stemmer 6.000 slagteriarbejdere om, hvorvidt de skal gå kollektivt ned i løn til gengæld for investering i danske svinestalde. I sidste øjeblik har Danish Crown-arbejderne fået ind i aftale, at de får en økonomisk godtgørelse, hvis de bliver fyret i den fireårige periode, aftalen løber.

En ekstraordinær fratrædelse de første tre år.

Det er, hvad slagteriarbejderne på Danish Crowns slagterier har fået forhandlet ind i aftalen, som de stemmer om i dag.

Den ekstraordinære fyrings-kompensation betyder, at ansatte, der bliver ufrivilligt fyret i den fireårige periode, hvor Danish Crown har lovet ikke at lukke slagterier, får et økonomisk plaster på såret.

Danish Crown bekræfter over for Avisen.dk, at den særlige kompensation nu er med i aftalen.

"Man kan ikke få pengene tilbage, når de er indbetalt til fonden. Men vi har så sagt, at det var unfair, hvis man uforskyldt mistede sit job. Derfor har vi aftalt en kompensation, som man får oveni den godtgørelsen, der er bestemt af overenskomsten," forklarer divisionsdirektør Jesper Friis.

Slagteriarbejderne havde stemme-deadline her til formiddag. Resultatet af afstemningen ventes offentliggjort klokken to i eftermiddag.

Knuser uforudset problem

Beløbets størrelse afhænger af den fyredes anciennitet.

"Hvis du har været her i et år, får du et beløb. Hvis du har været her i to år bliver det dobbelt så stort og så fremdeles," siger divisionsdirektøren fra Danish Crown.

Ifølge ham er der tale om i omegnen af 10.000 kroner om året - altså henholdsvis 10.000, 20.000 og 30.000 kroner til den fyrede.

"Det her er et eksempel på et problem, vi er stødt på, som vi ikke havde forudset, men nu har vi løst problemet og lagt det ind i aftalen," siger Jesper Friis, der er "super spændt" på resultatet af afstemningen.

Divisionsdirektøren går selv ned i løn, hvis slagteriarbejderne stemmer ja til aftalen om kollektiv lønnedgang.

God dialog med ledelsen

Blandt tillidsrepræsentanterne i Danish Crown er der tilfredshed med den seneste tilføjelse.

"Jeg tror, at den her del af aftalen har gjort en forskel for mange, når de har sat deres kryds," siger Torben Lyngsø, der er tillidsrepræsentant på slagteriet i Ringsted.

Kurt Lund har stemt ja til aftalen. Han arbejder i pakkeriet på slagteriet i Horsens.

Slagteriarbejderen er glad for, at den ekstraordinære fratrædelse er kommet ind i billedet i sidste øjeblik.

"Det er for at imødegå, at folk har betalt i for eksempel to år, bliver fyret og så bare kan stå og sige: Flot! Så dialogen med ledelsen - især på det her punkt - har været ganske god," mener han.

Her stemmer de om mindre i løn

 

Blans ved Sønderborg

 

Faaborg

 

Herning

 

Horsens

 

Ringsted

 

Rønne

 

Skærbæk

 

Sæby