89-årig italiensk præsident synger på sidste vers
Nu starter en vanskelig politisk proces om at vælge den næste præsident i Italien.

Italiens præsident, Giorgio Napolitano, vil træde tilbage inden for de næste timer, meddeler den italienske premierminister, Matteo Renzi. Hermed starter den vanskelig politisk proces om at finde efterfølgeren til den afgående 89-årige præsident.

Den knap 40-årige Renzi har kun været regeringschef i 10 måneder, og nu skal han finde en kandidat, der kan erstatte Napolitano i en kompliceret valgproces.

Giorgio Napolitano sagde i 2013 modvilligt ja til at tage en anden periode, da det italienske parlamentsvalg sendte landet ud i politisk dødvande. I slutningen af december sidste år bebudede han dog, at han ville træde tilbage.

- Jeg synes, vi skal hylde Napolitano, en dedikeret europæer, der i disse timer vil forlade sin post efter at have ledet Italien med intelligens og visdom, siger Renzi i forbindelse med en tale i EU-Parlamentet.

Premierminister Renzi står over for at skulle gennemføre en række økonomiske reformer og planlagte forfatningsændringer, ligesom valgsystemet skal reformeres.

Hvis premierministeren ikke formår at finde en acceptabel kandidat til præsidentposten, så kan det rejse tvivl om hans evner til også at få de store politiske reformer igennem.

Og i givet fald kan der opstå spekulationer om nyvalg, hvilket igen øger den politiske usikkerhed i forbindelse med eurozonen.

For at vælge en præsident skal der leveres omkring 1000 stemmer fra folkevalgte, altså medlemmer af parlamentet og de regionale forsamlinger.

Derpå følger adskillige hemmelige afstemninger, hvilket åbner for, at mange, der har et horn i siden på premierministeren, vil kunne stemme imod, selv om de har sagt noget andet.

Italiens præsident har beføjelser til at udpege premierministrene. Han kan til en vis grad også nedlægge veto mod lovgivning, og så kan præsidenten bruge sin moralske vægt til at få indflydelse på den politiske dagsorden.

/ritzau/Reuters