Administration 

7 myter om overspringshandlinger: Så skadelige er de

Nej, overspringshandlinger er ikke det samme som en pause. De er faktisk meget mere skadelige. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Vi laver alle sammen overspringshandlinger, og det er jo helt harmløst. Nej, siger en ekspert på området, Dorthe Rindbo, der her forholder sig til 7 påstande om overspringshandlinger.

Formår du at tjekke alle dine sociale medier både fire og fem gange, få brygget flere kopper kaffe, tjekket og svaret mails, før du kommer i land med selv mindre opgaver i løbet af din dag?

Selvom du føler, at du har brug for pausen – og kaffe skal der jo til – så er det ikke helt lige meget, hvordan du indretter din dag, hvis du ser på, hvad du får ud af den. Stresscoach og rådgiver inden for personlig planlægning Dorthe Rindbo, forklarer at overspringshandlinger til dels er en vane og til dels en flugt. Du kan have god gavn af at få sat din måde at arbejde på mere i system, mener hun.

Her afdækker hun syv påstande om de knapt så uskyldige overspringshandlinger:

1: En overspringshandling er det samme som en pause
Falsk. Det er en klassisk misforståelse, at en overspringshandling giver os en pause. Vi gør nemlig mange af de samme ting, når vi holder pause, som når vi laver overspringshandlinger. Går på toilettet fx eller henter kaffe. Men i en pause lader vi op og henter energi. Overspringshandlingen er en flugt fra noget, en udsættelse af en opgave, og den resulterer i det modsatte, fordi vi inderst inde godt ved, at vi flygter fra noget og udsætter opgaven. Det gør os inderst inde mere stressede og stjæler vores energi.

Dette kan forbedre din søvnkvalitet: Se hvad det er på Q.dk

2: Det er kun dovne, der laver overspringshandlinger
Falsk. Det er en traditionel myte, at overspringshandlinger udspringer af dovenskab, og rigtig mange går rundt med den selvopfattelse, at de er lidt dovne og bare bør tage sig sammen. Men faktisk er situationen ofte den omvendte; de er meget arbejdsomme og skaber som regel rigtig fine resultater i sidste ende. Vejen hen til de resultater er bare meget hård for dem af forskellige årsager. De bebrejder sig selv, at de begår overspringshandlinger, selvtilliden tager et dyk, og så bliver det en ond spiral. I virkeligheden handler det om helt andre ting end selve overspringshandlingen, og det er her, der skal tages fat.

3: Dine overspringshandlinger stjæler kun 16 minutter af din dag
Falsk. En dansk undersøgelse har for et par år siden vist, at vi kun bruger i gennemsnit 16 minutter om dagen på overspringshandlinger, men den undersøgelse er noget misvisende. Dels er vi ikke ret bevidste om, hvad vi bruger vores tid på, dels er der en del skam forbundet med overspringshandlinger, fordi det giver et billede af os som dovne og ustrukturerede mennesker. Herudover hersker der en del forvirring om, hvad en overspringshandling egentlig er, og det er derfor svært at lave en undersøgelse af fænomenet baseret på kun to-tre spørgsmål. For at blive mere bevidst om, hvad du bruger din tid til, så prøv at føre logbog over din dag. Noter hver halve time hvad du har foretaget dig. Og husk at medtænke den tid, det tager dig at komme rigtigt ind i arbejdsopgaven igen, efter at du har været væk fra den.

Du kan roligt sladre med dine veninder og kolleger: Se mere på Q.dk

4: Overspringshandlinger er udelukkende spild af tid
Falsk og sandt. En overspringshandling er kort fortalt en flugt fra en handling, en opgave eller måske en beslutning. Ud fra den betragtning, så er overspringshandlinger kun tidsspilde. Men overspringshandlingerne kan også forveksles med en anden form for arbejdsproces, hvor den springende stil er en del af processen. Puslespilstypen ser det store billede og arbejder struktureret med målet for øje. Mens Patchworktypen måske ikke kender resultatet på forhånd, men stykke for stykke arbejder sig hen mod et resultat. Her er processen mindst lige så vigtig som målet. Den sidste metode kan for andre måske virke rodet og ustruktureret, men begge dele er faktisk lige effektive. Det er blot forskellige måder at gribe en arbejdsproces an på.

5: Overspringshandlinger er harmløse
Falsk. Det er de ikke af den simple årsag, at alting har konsekvenser, og når du bruger tid på én ting, går den fra noget andet. Så når du flygter fra noget, har det betydning for dit liv, måske endda alvorlige konsekvenser. For den specialestuderende, der udsætter aflevering på ottende år, betyder det, at han eller hun måske aldrig opnår det job, som vedkommende stiler efter. Hvis du bruger alt for meget tid på dine arbejdsopgaver, fordi du hele tiden udskyder dem, går det måske i sidste ende ud over dit sociale liv eller tid med familien. Du går måske glip af enestående chancer, fordi du udsætter at handle på dem. Og så er der de psykiske konsekvenser som stress og dårligt selvværd, fordi du altid kører på pumperne og bebrejder dig selv. Det er en høj pris at betale, og der er derfor god grund til at få fat om roden på overspringshandlingerne hurtigst muligt.

Seks genveje til et enklere liv: Se mere på Q.dk

Myte 6: Overspringshandlinger er umulige at kurere
Falsk. Mange har den selvopfattelse, at de er håbløse tilfælde, når det kommer til overspringshandlinger, men det kan ændres. Det er en fordel, hvis man arbejder i to spor. Det psykologiske, hvor man tager fat i roden til overspringshandlingerne, om det så er lavt selvværd, angst for fiasko eller succes eller noget helt andet. Mange sidder også fast i faste overbevisninger, som skal ændres, fx at man arbejder bedst under pres. Det er en udbredt misforståelse og overbevisning, fordi vi føler os effektive, når vi hamrer derudad med en deadline åndende i nakken, men i virkeligheden er det slet ikke rart og meget usundt. Det andet spor er mere håndgribeligt og handler om teknikker og værktøjer, som kan hjælpe os til at arbejde mere effektivt, så vi bl.a. undgår stressede situationer op til en deadline.

Myte 7: Det er dine overspringshandlinger, der er problemet
Falsk. Rigtig mange forsøger at blive deres overspringshandlinger kvit ved at tage fat i selve overspringshandlingen. Men det er desværre ikke her, hunden ligger begravet, for overspringshandlingen er ofte kun et symptom på et større og underliggende problem. Overspringshandlingerne er altså ikke interessante i sig selv, men det er det, der ligger under, der skal gribes fat i. Det kan fx være frygt for fiasko, som gør, at man bliver ved at skyde opgaven foran sig lige til deadline, men det er også tit det omvendte – frygt for succes og de konsekvenser og nye opgaver, som den succes måtte bringe. Opgaven bliver på den måde uoverskuelig, og man reagerer uhensigtsmæssigt ved at flygte fra den. Det kan også være manglende kompetencer, der gør, at man undgår en bestemt opgave: Hvis man fx bliver ved med at udsætte en telefonsamtale på engelsk, fordi man simpelthen ikke har et fyldestgørende engelsk ordforråd. Perfektionisme er en anden typisk årsag, til at man udskyder færdiggørelsen af en opgave, fordi der lige skal pudses lidt mere på den. Og det er de ting, der skal arbejdes med. Selve overspringshandlingen er i virkeligheden sekundær.

mand med rødt tørklæde står foran mur
Kendte

Qvortrup springer ud

som side 9-mand 

tv-vært står med papirer i hånden
Nyheder

Stjernevært pillet af

skærmen efter afsløring 

Prins andrew kigger
Kongelige

Pilot: Prins Andrew var

med på Epsteins privatfly

politi med udrykning
Nyheder

Tre studerende dræbt

i skoleskyderi

Trafik i snevejr
Nyheder

Onsdag skal du

køre tidligt!

Billede viser bilen der er grålig.
Biler

Her er

Årets Bil 2022

Karsten Ree er et stort smil.
Kendte

Ree smider bombe:

Biltyv opfandt DBA

Emma Aispuro
Nyheder

Berygtet mafiakonges unge

hustru får tre års fængsel

DJ Martin Jensen sidder ved et vindue.
Nyheder

Efter koncert:

ALLE skal testes

Et udprintet coronapas.
Corona

Besked til 40.000 ansatte:

Coronapas eller hjem

uden løn

Dronningen sammen med nogle af sine hjemmelavede klippede nisser
Underholdning

Dronningen fastholder 

denne tradition

To fra beredskabsstyrelsen set bagfra
Nyheder

Værnepligtige hjælper

med coronatest

To skåle risalamande med kirsebærsovs på.
Mad og drikke

Vildt: Så mange danskere

kan ikke fordrage risalamande

En karrusel med et træ i baggrunden
Livsstil

Det vidste du

(måske) ikke

om Tivoli

Ditte Julie Jensen hælder noget orange flydende ud over en kage.
Kendte

Bagedyst-darling

nedlagt af corona

En læge med en corona test i hånden.
Nyheder

Yderligere to tilfælde af

Omikron fundet i Danmark

mand i jakke og slips poserer
Nyheder

Valgbombe i kommune:

Ny borgmester 

hund løber i sne
Dyreliv

Pas på poterne! 

kvinde med solbriller
Kendte

Janni Spies er blevet

mormor

folk går på gaden i snestorm
Nyheder

Her rammer snestormen  

bil ved benzinpumpe
Biler

Skyhøje benzinpriser:

Sådan kører du længere

på literen

bradley cooper poserer
Underholdning

Superstjerne i chok:

Truet med kniv

amalienborg slotsplads
Kongelige

Nye sider

af Kongehuset

brandbiler og redningsfolk til stede på vej
Krimi

Varebil kører frontalt

sammen med bil

tv2-logo på bygning
Nyheder

Tidligere TV2-chef

til kolleger: Stå frem 

kvinde med stofmundbind
Corona

Ingen stofmundbind

opfylder krav

mand retter på skjorten
Nyheder

Dumper Messerschmidts

planer 

sas-fly holder i lufthavn
Nyheder

SAS taber milliarder

indsættelsesceremoni af præsident
Kongelige

Dronning Elizabeth

skiftet ud

fodboldspiller jubler
Sport

Se listen: De kan blive

Årets Sportsnavn 2021

forrude på bil dækket af sne
Krimi

Så kom sneen:

Kaos på vejene

sygeplejersker demonsterer
Nyheder

Sygeplejersker vil sige op

i protest 

messi
Sport

Lionel Messi vinder Ballon d'Or - for syvende gang

Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein
Nyheder

Anklager om

Epsteins ekskæreste:

Hun udvalgte piger til misbrug

Michael Dyrby
Nyheder

Sætter navn på krænker:

Det var Dyrby!

Grafisk fremstilling af omikron
Nyheder

FAKTA: Sådan udtales navn på ny coronavariant

Vacciner i bakke
Krimi

Forsøgte at sætte ild til vaccinationscenter

Pornomodeller poserer
Sex og samliv

Svensk studie:

Porno gavner sexlivet

Personer på gaden i snevejr.
Nyheder

Snestorm på vej

Nyheder

TV 2-direktør:

Ledelsen har svigtet

malegrej
Nyheder

Kommune forærer 250 kunstværker væk

Peter Ingemann
Kendte

Peter Ingemann: - Far tog mig med på bodega

blikkenslager
Nyheder

Tjek din lønseddel:
Hver anden finder fejl

Krimi

Frontalt sammenstød - flere er kommet til skade

mette frederiksen med stofmundbind
Corona

Mundbind kan være problematiske - det skal du gøre

Therese Philipsen
Nyheder

Hun fældede Jes Dorph:
- Jeg har været plaget af mareridt

Jes Dorph på gaden
Kendte

Jes Dorph:

Jeg fortryder

Søren Brostrøm viser et mundbind
Corona

Disse restriktioner
træder i kraft i dag

rasmus rask skolen
Nyheder

Ukendt coronavariant lukker dansk skole

Janni Pedersen
Nyheder

Janni Pedersen tilbudt

fast job for sex

frost på vindue
Livsstil

Frosten banker på for alvor - det skal du gøre

bov kro set fra hærvejen
Nyheder

Historisk kro skal have ny ejer: - Vi bliver til den er solgt

skiturister i lift
Corona

Vaccinekrav får danske skiturister til at tage corona-stikket

gæst på KFC
Nyheder

Fastfood-gigant politianmeldt - igen

en mikroovn
Helt vildt

Brændte pengesedler
for at fjerne covid-19

entreprenørmaskiner
Nyheder

Før kæmpe-konkurs -

afvist af konkurrenter

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Scorer værts-job

sundhedsperson med en covid-test
Corona

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

hvid jul
Nyheder

Danske Spil:

Ingen hvid jul

axeksen
Sport

Axelsen: Vinder stor titel

jul
Nyheder

 Sådan laver du julemiddagen uden stress

børn corona vaccine
Nyheder

Børn vaccineres:

Idolplakater og god tid

andreas jessen
Film og TV

Dansk stjerneskud:

Gnisten blev tændt

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive