Det er en kontroversiel konge, der søndag bliver fejret i Sverige. Kong Carl Gustav har nu siddet i 40 år på regenttronen, og populariteten af den svenske konge har været meget svingende hos den svenske befolkning gennem årene.
Det siger Lars Hovbakke Sørensen, der er ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet.
- Det er en meget politisk konge i forhold til de øvrige seks kongeriger i Europa, fordi han har en tendens til at komme med nogle meget markante udtalelser, siger han.
I 1974 valgte man i Sverige at fratage ham alle formelle politiske roller, så han ikke længere underskriver love, udpeger regeringer og udnævner ministre, som man blandt andet ser det i Danmark.
- Han er derfor blevet en ren kransekagefigur, der ikke har nogen som helst samfundsmæssig betydning. Derfor har han haft et behov for at markere sig med nogle ret markante udtalelser for at vise, at han har en berettigelse, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.
Kontroversielle emner i Sverige er blandt andet ulvejagt og fredningen af vilde dyr, hvor kong Carl Gustav har udtalt, at han synes, at det er i orden at skyde nogle af ulvene.
- Han deler befolkningens holdning til ham, når han kommer med disse udtalelser, og det strider imod det, han burde være som konge i et konstitutionelt monarki, siger han.
Sagerne om hans person taler heller ikke til hans fordel. Anklager om utroskab og besøg på stripklub er blandt de sager, som offentligheden er blevet bekendt med.
Men på trods af en tradition for socialdemokratisk skepsis for monarkiet og kong Carl Gustavs udskejelser er der alligevel hverken optakt til et generationsskifte eller en afskaffelse af det svenske monarki.
- Der er i Sverige ingen tradition for, at regenten abdicerer, og med 40 år på tronen er der mange svenskere, der ikke husker andre konger end Carl Gustav. Rigtig mange forbinder kongehuset med ham, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.
/ritzau/