3F afslører årsag til busstrejke:Tillidsmand fik advarsel for knust sidespejl
Et ødelagt sidespejl er årsag til buskonflikt i Randers, lyder det fra fagforeningen 3F. Foto: Midttrafik / PR-foto
Fagforeningen 3F kalder den advarsel, som transportselskabet Nobina har givet til Randers-buschafførernes tillidsmand for "dybt usaglig" og et angreb på tillidsmandsinstitutionen.

Et ødelagt sidespejl på en lastbil. 

Det var forseelsen, der ifølge fagforeningen 3F endte med at koste en buschauffør og tillidsmand fra trafikselskabet Nobina i Randers en skriftlig advarsel. 

En advarsel der er en stor del af grunden til, at samtlige bybusser i den østjyske by holder stille på tredje døgn.

Advarslen er blevet mødt med voldsom kritik fra tillidsmandens kolleger og 3F.

- Han har ramt et sidespejl på en lastbil, og den slags giver normalt kun en påtale. Derfor er vi helt på linje med buschaufførerne i, at det her et angreb på deres tillidsmand, som de bakker 100 procent op om, siger Jens Laursen, gruppeformand i 3F Transport Randers til Avisen.dk 

- Når man kører 60.000 kilometer hvert år i Randers midtby, så sker det engang i mellem, at man forårsager en skade. Jeg har været taxachauffør i 12 år, og hvis jeg havde fået en advarsel hver gang, jeg lavede en lignende forseelse, så kunne jeg have fyret et helt kraftvarmeværk op med skriftlige advarsler, tilføjer han. 

Vil af med tillidsmanden 

3F-gruppeformanden understreger, at han opfordrer buschaufførerne til at nedlægge den overenskomststridige strejke, og genoptage arbejdet med at køre busser i Randers.

Han deler dog til fulde chaufførernes "frustrationer og bekymringer" over den ledelsesstil, som Nobina ligger for dagen. 

Frustrationer der ifølge en pressemeddelelse fra chaufførerne bunder i, at det er "umuligt at regne ud, hvad der fører til en advarsel", samt at chaufførerne kører rundt med en "konstant frygt for advarsler og påtaler". 

I 3F ser man den skriftlige advarsel til chaufførernes tillidsmand som et personligt angreb. 

- I sidste uge var der en chauffør, der lavede en lignende skade, og det gav kun en påtale. Nu koster det lige pludselig en skriftlig advarsel, og det ser vi som et klokkeklart udtryk for, at man forsøger at komme af med en tillidsmand, der har ytret sig negativt om firmaet, siger Jens Laursen.

Ingen kommentarer

Hos transportselskabet Nobina, der varetager busdriften på Midttrafiks vegne i Randers, har man ingen kommentarer til sagen om advarslen til buschaufførernes tillidsmand. 

Niels Peter Nielsen, administrerende direktør i Nobina Danmark, understreger dog, at han forgæves har forsøgt at få fat på 3F for at få at vide, hvad konflikten bunder i. 

- Jeg har ringet og ringet og lagt beskeder, men de svarer aldrig. Vores udgangspunkt er, at der ingen forhandlinger sker, så længe busserne holder stille. Nu tager vi den i Arbejdsretten og afventer deres afgørelse, siger Niels Peter Nielsen til Avisen.dk

Parterne mødes i dag klokken 13 i Arbejdsretten, der skal tage stilling til, om buschaufførerne skal genoptage arbejdet.