2020-mål for solenergi bliver nået i år
Det er blevet en rigtig god privatøkonomisk forretning at investere i solcelleanlæg i Danmark.

Målsætningen om at nå en solcellekapacitet på 200 megawatt i Danmark bliver opfyldt allerede i år. Det er otte år tidligere end forventet, og udtryk for en veritabel eksplosion i interessen for at udnytte solen til at producere strøm. Det skriver Information.

I Klima-, energi- og bygningsministeriet har man forestillet sig, at Danmark ville kunne nå en kapacitet på 200 megawatt (MW) i 2020. Faktum er, at det mål nås om godt to måneder.

- Det siger noget om, hvor meget knald på der er derude. Det er vi i sig selv utrolig glade for, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) til Information.

Ministeriets 2020-prognose er fra december 2011 og helt i tråd med den langsomme udvikling, der prægede området i tiden frem til da. Ved udgangen af 2010 var der således kun installeret beskedne 2,4 MW solcellekapacitet.

I april i år var kapaciteten imidlertid pludselig mangedoblet, og siden er salget af solcelleanlæg bare accelereret.

"Markedet fordobles i øjeblikket hver tredje måned", skrev brancheorganisationen Dansk Energi den 1. juni og vovede den dristige påstand, at kapaciteten kunne passere 100 MW før årsskiftet.

Faktum er, at den kapacitet blev nået i august. Og at en aktuel udbygningstakt på 36 MW om måneden indebærer, at 2020-målet nås inden 1. december. Dags dato er der installeret 117,7 MW i 23.100 anlæg.

Fortsætter det sådan, vil der i 2020 være 1.000 MW og i 2030 3.400 MW, vurderer Dansk Energi, Energinet.dk og DONG Energy i en fælles, aktuel prognose.

Forklaringen er, ifølge Information, at det er blevet en glimrende privatøkonomisk forretning at producere el fra solenergi. Anlæggene er faldet næsten 75 procent i pris over tre år, og samtidig er er den danske støtteordning meget favorabel.

/ritzau/