VVS'er og tillidsmand blev fyret: Nu får han over en halv million i erstatning

Den fyrede VVS'er Alexander Vang, der fik 52 ugers løn i erstatning. (Foto: Foto: Fagbladet Blik & Rør)

VVS'er og tillidsmand Alexander Vang blev fyret om fredagen og genansat om mandagen i et andet firma til en lavere løn. Nu har han og kollegerne vundet sagen i retten.

Det var i strid med overenskomsten, da VVS’eren og tillidsmanden Alexander Vang blev fyret fra virksomheden Warberg Løvgreen ApS.

Det slog retten i september fast.

Alexander Vang, der blev valgt til tillidsmand i 2013, havde en såkaldt ’tillidsmandsbeskyttelse’, men det så virksomheden stort på, da de valgte at fyre ham og hans kolleger, for derefter at tilbyde dem ansættelse i et andet firma til en lavere løn blot få dage efter.

Alexander har efterfølgende fået tildelt den maksimale erstatning, som er på 52 ugers løn for uretmæssig fyring. Hvilket svarer til over 500.000 kroner.

Det skriver fagbladet Blik & Rør.

- Vi blev allesammen fyret om fredagen, og så blev vi bedt om at starte i et andet firma om mandagen. Der skulle vi ud til de samme kunder, køre i de samme biler og bruge det samme værktøj, fortæller Alexander Vang til fagbladet Blik & Rør. 

De fik alle besked på at gå ned i løn, og Alexander Vang skulle slippe 20 kroner i timen. Derudover ville de miste deres anciennitet og optjeningsfordele omkring sygdom, barsel og efteruddannelse. Alexander Vangs tillidsmandsstatus røg også.
LO og Blik- og Rørarbejderforbundet kørte sagen for Alexander Vang og hans kolleger. En sag, som de endte med at vinde – i to omgange.

Først fik de rettens ord for, at der skete en såkaldt ’virksomhedsoverdragelse’, da Warberg Løvgreen ApS flyttede aktiviteterne over i det andet firma. Medarbejderne skulle derfor være tilbudt de samme ansættelsesvilkår som i det gamle firma, men det det blev de ikke. Derefter kørte sagen om den uberettigede fyring af Alexander Vang.

Dennis Schnell-Lauritzen, advokatfuldmægtig i LO, udtaler:

- Her står de ansvarlige med en opsigelse til medarbejderne i den ene hånd og et ansættelsestilbud i den anden hånd, hvor medarbejderne bliver tilbudt nogle ringere vilkår. Der bliver sagt til medarbejderne, at der ikke er mere arbejde i det gamle selskab. Men det passer ikke, for en af de store entrepriser, som Alexander Vang arbejdede på, bliver f.eks. flyttet over i det nye firma, siger han.

Blik- og Rørarbejderforbundet kalder firmaets fidus for en ’beskidt finte’, som de desværre ser lignende eksempler på andre steder. 

Alexander Vang valgte at takke nej til tilbuddet om arbejde i det andet firma, selv om de fleste af hans kolleger sagde ’ja tak’. Og det ærgrer ham. 

- Mine kolleger vidste jo ikke, om de kunne finde et andet job. Det går jo godt i branchen nu, men for to år siden var det ikke så godt, og hvis man bliver presset økonomisk, kan man få folk til meget. Men jeg havde ikke lyst til at arbejde for en, som bare synes, vi var arme og ben, og jeg tænkte også, at hvis han kan gøre det her nu, så kan han finde på at gøre det igen, siger han til fagbladet Blik & Rør.