- Ej, hvor bliver det fedt, når du begynder. Vil du med ned i sløjdlokalet og have en tur på høvlebænken?
Sådan cirka lød nogle af de første ord, Anne Moritz' tidligere mandlige kollega sagde til hende, allerede inden hun havde haft sin første time som lærer på en ny skole.
- Han syntes, det var dejligt, at den nye sløjdlærer blev en kvinde, for nu kunne vi have sjov nede i sløjdlokalet efter arbejdstid, fortæller Anne Moritz, der ikke længere arbejder som lærer, men er uddannet journalist.
Hun har valgt at fortælle, hvad hun har oplevet ligesom tusindvis andre i kampagnen #MeToo. Over de seneste uger har kvinder over hele verden delt deres historier om sexchikane eller overgreb.
Det kommer i kølvandet på en stribe anklager mod den amerikanske stjerneproducer Harvey Weinstein om sexchikane og voldtægt.
Sexchikane er ikke kun noget, der foregår i Hollywoods filmindustri, men også på det danske arbejdsmarked.
Tidligere på året offentliggjorde Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø en stor undersøgelse foretaget blandt 50.000 lønmodtagere i 74 forskellige faggrupper.
Den viste, at seks procent af alle kvinder havde været udsat for seksuel chikane på arbejdspladsen inden for de seneste 12 måneder.
- Hvad skal sex på min arbejdsplads?
Kollegaen var også sløjdlærer og chikanen fortsatte i halvandet år, fortæller den 48-årige Anne Moritz.
- Til festerne fik jeg at vide, at nu skulle jeg bare med ned i sløjdlokalet og have en ordentlig omgang på høvlebænken, at det var flot, når jeg havde en nedringet kjole på, men også kommentarer om, hvad han forestillede sig, at han gjorde ved mig, når han lå og onanerede, siger hun.
Han drak noget alkohol og sagde nogle dumme ting - kan det ikke ske?
- Men han sagde det jo også, når vi stod nede i sløjdlokalet. Hvis vi stod og havde en eller anden fælles gennemgang af, hvad der skulle gøres, eller hvis vi skulle reparere udsuget. Så kunne de også komme. Men de blev mere eksplicitte, når der kom alkohol ind. Men det var kun verbalt. Han rørte mig aldrig.
Hvad er det, der er så krænkende ved den type ord?
- Det der virkelig, virkelig er krænkende for mig i de situationer, hvor det gælder arbejde, det er, at jeg er på det sted for at varetage et job. Jeg er en fagperson, der har en faglighed, og så kan jeg overhovedet ikke se, hvad sex på nogen måde skal på min arbejdsplads, siger Anne Moritz.
Ikke robust nok
De seksuelle tilnærmelser fra kollegaen fortsatte, og det fik Anne Moritz til at gå til skolelederen, som ikke kunne gøre noget. Heller ikke hos kollegerne var der meget støtte at hente, selvom flere havde oplevet det samme.
- En kvindelige kollega, som vel var i 50’erne, mente, at det var mit problem, når jeg ikke var robust nok til at tage imod sådan nogle verbale tilkendegivelser. Så jeg skulle måske begynde at gå til psykolog, siger Anne Moritz.
Efter halvandet år skiftede kollegaen arbejde, og det løste Anne Moritzs' problem. Men hun har sidenhen oplevet det samme på andre arbejdspladser.
- Man bliver ked af det. Når jeg er på arbejde, skal jeg ikke bedømmes på mine bryster eksempelvis, men på mit arbejde. Jeg er der ikke med mine bryster. Jeg bliver gjort til et objekt, og det har jeg ikke bedt om, siger hun.
Herunder kan du se et udvalg af de mange tilkendegivelser, som #MeToo-kampagnen allerede har kastet af sig.