Valg kan få store konsekvenser for partiledere: "Vind eller forsvind"

Deres jobkarriere er i spil ved det nærtstående valg. For Lars Løkke Rasmussen er valget et 'vind eller forsvind'. For Mette Frederiksen kan det være begyndelsen til en statsministerkarriere eller begyndelsen til enden på formandstiden. For Kristian Thulesen Dahl kan valget betyde en ministertaburet. (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix.)

For Lars Løkke Rasmussen (V), Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R) kan et nederlag ved det nærtstående valg til Folketinget være begyndelsen til enden på deres politiske karriere. Det vurderer forsker.  

Vind eller forsvind!   

Det er den hårde politiske virkelighed for en stribe partiledere op til det kommende valg til Folketinget. Det vurderer professor og valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet.

Ifølge ham er både Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og De Radikales leder Morten Østergaard på vej ud af dansk politik, hvis de taber det valg, som vi skal have senest 17. juni.

- Der er variationer over 'vind eller forsvind'. Men fælles for Løkke, Mette Frederiksen og Morten Østergaard er, at de er i samme situation ved det kommende valg.

- Løkke og Mette Frederiksen skal vinde regeringsmagten, og Morten Østergaard skal vinde fremgang og parlamentarisk indflydelse. Hvis de ikke kan levere, er de på vej væk. Og på den måde er det de tre partiledere, der har allermest på spil i 2019, siger Robert Klemmensen.

Ifølge valgforskeren udskriver Lars Løkke Rasmussen valg i samme sekund, hvor han vurderer, at chancen for at fortsætte som statsminister er størst.

- For Løkke drejer alt sig kun om en ting. Nemlig at vinde det her valg. Hvis han taber, er han ikke længere formand for Venstre, siger Robert Klemmensen.

Statsminister for enhver pris 

Fordi det er knald eller fald for Lars Løkke Rasmussen, vil Venstres formand ifølge Robert Klemmensen gøre alt for efter et folketingsvalg at samle et flertal bag sig. Det kan være i regering med Dansk Folkeparti, men det kan også være med De Radikale, vurderer han og tilføjer, at dansk politik er i opbrud. 

- Vi har hørt både Løkke og Mette Frederiksen sige, at de ikke vil være statsminister for enhver pris. Det eneste, vi kan sige med sikkerhed, er, at det ikke passer. For er man partileder for enten Venstre eller Socialdemokratiet, vil man lige netop være statsminister for enhver pris, understreger valgforskeren.

Professor og valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager mener også, at Lars Løkke Rasmussen er færdig som partileder, hvis Venstre taber regeringsmagten.

- Jeg tror, at scenariet for Løkke er vind eller forsvind. Når vi ser på meningsmålingerne lige nu, starter han bagud på point. Men i betragtning af den turbulente valgperiode, som han har været igennem og en række personlige sager, kunne det være værre for Løkke, siger Rune Stubager.

Rune Stubager betoner, at der ligger en svær udfordring foran Lars Løkke Rasmussen lige nu. Både at få et godt valg for Venstre, men også efter valget at samle parlamentarisk flertal bag sig. 

Svend Aukens skæbne kan blive Mettes  

Ifølge Rune Stubager er Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen lige nu foran på point. Men så marginalt, at hun har meget på spil de næste måneder.

- Hun har flyttet sit parti på udlændingepolitikken og lukket nogle flanker. Det ser ud til at give pote hos vælgerne. Men i lyset af hvor meget ballade, der har været hos de borgerlige partier, er det ikke nogen overbevisende føring, ligesom hendes personlige popularitetsmålinger er vigende sammenlignet med Løkkes.

- Hun har heller ikke styr på rød blok, der skal pege på hende efter et valg, så Mette Frederiksen er afgjort udfordret, fastslår han.

Valgforsker Robert Klemmensen vurderer, at Mette Frederiksen kun har et skud i bøssen til at vinde regeringsmagten.

- Mette Frederiksen har rykket sit parti ret voldsomt på især udlændingepolitikken. Hun står til en lille fremgang i målingerne, men hvis det ikke fører til regeringsdannelse, kan hun havne i en situation som Svend Aukens i 1990. Auken fik et fremragende valg, men da fremgangen ikke kunne bruges til noget, førte det til et formandsopgør, pointerer Robert Klemmensen.

Hvis vinderformlen ikke virker? 

Udadtil er der ro hos Socialdemokratiet, men opbakningen til Mette Frederiksen vil ifølge Robert Klemmensen smuldre i samme øjeblik, at partiet må kigge langt ud i fremtiden efter regeringsmagten.

- Der sidder nogle socialdemokrater og undrer sig over den linje, som Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen har lagt. Hvis det ikke er en vinderformel, der fører direkte til statsministeriet, hvad så? Jeg tror, at det vil tære på Mette Frederiksen, hvis hun ikke sætter sig i statsministerstolen, siger Robert Klemmensen. 

Han pointerer, at S-lederen ikke vil blive væltet med det samme, men at jorden vil brænde under hende.

- Den nuværende S-top har også demonstreret en vis brutalitet. For eksempel da Mette Gjerskov trådte ved siden af partilinjen. Sådan en fremfærd er ikke noget, at man får venner på, og hvis man så taber, har man mange fjender, betoner han.

Radikalt pokerspil 

Også den radikale leder Morten Østergaard har meget på spil, vurderer Robert Klemmensen.

- Morten Østergaard har gjort Dansk Folkeparti til hovedmodstander i alt, hvad han siger og gør. Hvis man ser på målingerne, får De Radikale flere stemmer på den strategi, men hvis han ikke kan bruge det til at få indflydelse, er det så klogt?

- Det ligger i den radikale selvforståelse, at man skal have magt, indflydelse og være parlamentarisk grundlag, men vil partiet fortsætte med ham, hvis de ikke har nogle af delene?, spørger valgforskeren.

Rune Stubager vurderer, at Morten Østergaard spiller et "spændende pokerspil".

- Hvis der bliver rødt flertal efter et valg, og Dansk Folkeparti gerne vil holde hånden under Mette Frederiksen for at holde De Radikale fra magten, er Morten Østergaard sat skakmat, siger han.

- Paradoksalt nok kan det være med til at give De Radikale et godt valg, at de går til kamp mod Dansk Folkeparti. Men det kan blive svært for De Radikale at få indfriet deres politik efter et valg, vurderer Rune Stubager og noterer, at han ikke ser Morten Østergaard blive sendt ud i kulden som partileder efter et valg.

DF spiller på to heste 

Selvom Dansk Folkeparti for første gang i sin 24-årige historie står til at tabe mandater ved et valg, har DF-leder Kristian Thulesen Dahl ikke så meget på spil som de øvrige partiledere, vurderer både Rune Stubager og Robert Klemmensen.

- Kristian Thulesen Dahl spiller på to heste. Hvis han er villig til i en situation med rødt flertal at lave aftaler med S, kan han få betydelig indflydelse. Og med blåt flertal vil DF måske gå med i regering. Så uanset tilbagegang ved et kommende valg kan partiet bevare sin indflydelse, hvis de fortsat er tungen på vægtskålen, siger Rune Stubager. 

Den konservative Søren Pape Poulsen er pænt fri af spærregrænsen og dermed ude af den dødedans, som partiet bevægede i ved det seneste folketingsvalg. Og Søren Pape Poulsen har ikke en kugle for panden ved det kommende valg, vurderer forskerne.

- Søren Pape har valgt de konservatives ministerposter meget klogt, og med Mai Mercado, der taler om børn og sociale sager, og ham selv som justitsminister er det gået fint. Der er en exceptionel ro i folketingsgruppen, så hans kampform er faktisk god op til valget, siger Robert Klemmensen.

Anders Samuelsen (LA) er hårdt presset før valget på sin troværdighed og af Nye Borgerlige. Foto: Liselotte Sabro, Ritzau Scanpix.

Anders Samuelsen er presset 

Til gengæld er Liberal Alliances Anders Samuelsen en presset mand med kæmpe troværdighedsproblemer, vurderer begge valgforskere.

- Når Anders Samuelsen står til tilbagegang ved det kommende valg, er det selvforskyldt. Han har overspillet sine kort ved at love markante skattelettelser og topskattelettelser og kravlede op i et træ, og faldt ned med et brag.

- Der var ingen, der tvang ham op i det træ, og det kommer han sandsynligvis til at bøde for nu, siger Rune Stubager.

Robert Klemmensen fremhæver, at borgerlige vælgere med ønsker om markante skattelettelser ved det kommende valg kan stemme på Pernille Vermund fra Nye Borgerlige.

- Vælgerne får med Nye Borgerlige et alternativ til Anders Samuelsen, og det kan koste dyrt for manden med de stålsatte øjne. Han har rigtig meget på spil ved det kommende valg, fastslår Robert Klemmensen.

Pernille Vermund har kun et skud i bøssen for at komme i Folketinget med Nye Borgerlige, vurderer forskerne.

- Hvis partiet ikke kommer ind denne gang, er det slut, og derfor har hun meget på spil og vil satse alt, lyder det fra Robert Klemmensen.

Uffe Elbæks enmands-butik   

Alternativet skal til sit andet folketingsvalg, og her har Uffe Elbæk både meldt ud, at han vil være statsminister og at han vil træde tilbage i den kommende valgperiode.

- Uffe Elbæk har sit eftermæle på spil. På trods af at klima-dagsordenen fylder stadig mere, står Alternativet til at gå tilbage.

- Samtidig har han meldt, at han ikke fortsætter i spidsen for partiet, og da der ikke er nogen oplagt arvtager, er der en risiko for, at Alternativet bliver en døgnflue, der ryger ud af Folketinget i løbet af nogle få valgperioder, siger Rune Stubager. 

Også Robert Klemmensen mener, at vælgernes begejstring over Alternativet er ved at løje af.

- Idealerne var høje og fine, men nu er Uffe Elbæk ramt af virkeligheden. Alternativet virker som en enmands-butik, og hvis han vil se butikken leve videre, skal han køre en arvtager i stilling i god tid.

- Selvom Alternativet ikke bryder sig om, at politik er personbåret, er det en kendsgerning, som de også må bøje sig for, fastslår Robert Klemmensen.

Både Enhedslistens Pernille Skipper og SF's Pia Olsen Dyhr klarer sig okay og med ro på bagsmækken og pæn vælgertilslutning, behøver de ikke frygte kup fra deres baglande, vurderer forskerne. 

De to røde partidronningers udfordringer begynder ifølge Robert Klemmensen for alvor efter et valg, hvis de skal være parlamentarisk grundlag for en socialdemokratisk regering, der på udlændingepolitikken ligger månelandinger væk fra for eksempel Enhedslistens udlændingepolitik.