En fyreseddel og en bøde på 50.000 kroner. Det er, hvad spillerne i Danmarks bedste ishockeyliga, Metal Ligaen, risikerer, hvis de bliver væk fra træning uden trænerens tilladelse.
Det står i den kontrakt, som spillerne skal skrive under på for at komme til at spille på klubbens elitehold. Men den kontrakt er ikke et retssamfund værdig, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der har gennemgået kontrakten for Avisen.dk.
- Det er kun klubben, der kan bestemme, om du skal have en bøde, og hvor stor den skal være. Spilleren har slet ingen rettigheder. Det her er værre end Ryanair, og jeg har også læst alle deres kontrakter, siger han.
Holder ikke i retten
Klubben kan opsige spillerens kontrakt helt uden varsel, hvis han bliver væk fra træning en enkelt gang. Det er helt hen i vejret, mener Danske Elitesportsudøveres Forening, DEF Sport, der blandt andet organiserer ishockeyspillerne.
- Hvis en spiller bliver væk fra træning eller kamp uden klubbens accept, for eksempel på grund af sygdom eller private omstændigheder, kan klubben uden videre idømme ham en bøde på mindst 50.000 kroner, også hvis spilleren tjener 0 kroner, siger formand Mark O. Madsen.
Som Avisen.dk kunne afsløre onsdag får mange af spillerne ingen eller kun en symbolsk løn, og for dem er en bøde på 50.000 kroner rigtig mange penge.
Men det beløb ville højst sandsynligt blive sat ned, hvis det kom til en retssag. Det vurderer professor i arbejdsret, Ole Hasselbalch.
- Den vil ikke uden videre overholde aftalelovens §36, det vil i hvert fald afhænge af en nærmere vurdering af det enkelte tilfælde, siger han.
Her står der, at en aftale kan tilsidesættes, hvis den er urimelig, og det vil så være op til en dommer at vurdere, om det er urimeligt at kræve 50.000 kroner af en spiller, der ikke får nogen løn, fordi han er blevet væk fra træning uden tilladelse.
Klubberne slipper afsted med det
Hvis spillerne føler sig uretfærdigt behandlet, er deres eneste mulighed at gå til byretten. For der er ingen overenskomst mellem klubberne og spillerne, og derfor er de ikke en del af det arbejdsretslige system.
Men det er dyrt og tidskrævende, forklarer Mark O. Madsen fra DEF Sport.
- Derfor ser vi ofte, at spillere, der klart er blevet uretfærdigt behandlet, må opgive at gøre noget ved det, hvilket betyder, at klubberne slipper af sted med at forbryde sig mod kontrakterne, siger han.
Derfor ville ishockeyspillerne foretrække at få en overenskomst, så de slap for den lange vej igennem byretten.
- Via en overenskomst kan man aftale et langt mere smidigt og billigere tvistløsningssystem, der stiller både spillere og klubber bedre i forhold til at få løst eventuelle tvister effektivt, siger Mark O. Madsen.
DEF Sport forsøgte i juni at få en overenskomst med arbejdsgiverne i Danmarks Ishockey Union, men forhandlingerne brød sammen, og det er ikke lykkedes at få klubberne tilbage til forhandlingsbordet.
Avisen.dk sætter de kommende uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.
Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.
Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skrive til laerke@avisen.dk