Det digitale, brugerdrevne leksikon Wikipedia er så populært, at danske politikere har svært ved at modstå fristelsen til at redigere oplysningerne om sig selv eller få deres ansatte til at gøre det.
Blandt de politikere, som er blevet fanget med fingrene i den digitale kagedåse, er Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, hvis ansatte ifølge BT 31 gange siden marts 2011 har ændret i hendes Wikipedia-profil.
Enkelte gange i et sådant omfang, at flere brugere og administratorer på Wikipedia har påpeget, at det bryder med retningslinjerne om, at informationerne på Wikipedia skal være neutrale.
- Jeg ser det ikke som et dagligt eller ugentligt problem, at politikere er inde at redigere deres egne profiler, men det sker da. Det kommer lidt i perioder, typisk op til et folketingsvalg, siger Knud Winckelmann, der er en af administratorerne på den danske del af Wikipedia.
Wikipedia-administratoren bruger en del tid på at kigge nye opdateringer efter for at se, om oplysningerne er korrekte, og om de forholder sig neutralt til emnet.
- I Ellen Trane Nørbys tilfælde havde medarbejderne oprettet en ny brugerprofil under deres eget navn, så det var en af de nemme at afsløre.
- Andre gange opretter de ikke en brugerprofil, men så kan vi for eksempel gå ind og kigge på IP-nummeret og på den måde spore, hvor opdateringen kommer fra, siger Knud Winckelmann.
Det er ikke kun politikere, der nogle gange er lidt for langt fremme i forhold til at tilføje nye oplysninger om dem selv.
- Den samme problematik har vi i forhold til virksomhedsartikler, hvor vi kan se, at deres marketing- eller kommunikationsafdeling er inde og redigere.
- Hvis det er nøgletal og den slags, er det fint nok, men nogle gange kommer hele reklamesmøren, og så skrider vi ind, siger Knud Winckelmann.
Ellen Trane Nørby skriver til BT, at hun ikke ser noget problem i, at hendes ansatte har ændret i hendes Wikipedia-profil.
- Opdateringer af Wikipedia foregår i fuld åbenhed, så både du og alle andre, der benytter sig af Wikipedia, kan se, hvad og hvem der har opdateret profilen.
- Det er en helt naturlig del af mine studentermedhjælperes arbejde, at de faktuelt har opdateret cv m.m. på den profil på Wikipedia, der handler om mig, skriver Ellen Trane Nørby til BT.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.