Lars Løkke Rasmussen har ikke tag i de kvindelige vælgere, og det kan koste ham regeringsmagten. Så klart er budskabet fra valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet på baggrund af nye tal fra Analyse Danmark.
Ifølge en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Avisen.dk, har Venstre mistet hver fjerde kvindelige vælger siden seneste folketingsvalg. Analyse Danmark har spurgt 1.180 kvinder, hvad de stemte ved folketingsvalget i 2011, og her satte hver femte kvinde, eller 20 procent, kryds ved liste V.
PRØV DET STORE VALGTJEK: Sådan stemmer din nabo
Men i dag vil ikke engang hver syvende kvinde, eller 15 procent, stemme på Lars Løkke Rasmussens parti, viser undersøgelsen.
- Det er rigtig mange kvindelige vælgere, der har forladt Venstre siden seneste folketingsvalg, og han risikerer at tabe valget, hvis han ikke vinder de kvindelige vælgere tilbage i slutspurten af valgkampen, siger professor Robert Klemmensen.
Venstre vil lukke kvinde-gab
Han pointerer, at de seneste meningsmålinger viser, at der er lagt op til en valggyser, hvor Lars Løkke Rasmussen ikke har en chance for at rykke ind i Statsministeriet, hvis han ikke får overbevist de kvindelige vælgere om at stemme på Løkkes tropper.
- Valget ser ud til at blive uhyre tæt, og der kan de 5 procentpoint, som Venstre ifølge denne måling har tabt blandt de kvindelige vælgere, blive ret afgørende. Det er i hvert fald et gab, som Venstre meget gerne vil have lukket hurtigst muligt, vurderer Robert Klemmensen.
Også professor Søren Risbjergs analyser af vælgervandringer for Altinget.dk viser, at kvinderne vender ryggen til Venstre. Ved valget i 2011 stemte 53,9 procent af kvinderne på partier i rød blok, men i løbet af valgperioden har der i lange perioder været flere kvinder, der stemte blåt end rødt.
Men ifølge Altinget.dk er Socialdemokraterne nu kvindernes favorit-parti, mens det i 2011 var Venstre, der var en anelse mere populært blandt kvinder end liste A.
Nulvækst og børn i fængsler skræmmer kvinder
Der er flere grunde til, at Løkke har mistet sin tiltrækningskraft hos de kvindelige vælgere, vurderer Robert Klemmensen.
- Dels er Helle Thorning-Schmidt en rollemodel for mange kvindelige vælgere, og det har Lars Løkke selvfølgelig svært ved at hamle op med. Helle Thorning taler også meget mere om børn, folkeskole og ældrepleje, og det er emner, som kvinder traditionelt interesserer sig meget for, siger han.
Derudover fremhæver han, at Venstres ønske om nulvækst i den offentlige sektor sandsynligvis skræmmer sosu'er, pædagoger og mange andre kvinder væk. Dels fordi det vil ramme velfærden, som kvindelige vælgere bekymrer sig om.
Dels er mange kvinder ansat i den offentlige sektor og frygter for nedskæringer og måske en fyreseddel, hvis nulvækst skulle gennemføres.
- Samtidig har Venstre sammen med de andre borgerlige partier fremført synspunkter omkring kriminalitetsbekæmpelse, der er blevet udlagt som meget skrappe. Selvom Venstre faktisk ikke siger, at børn skal i fængsel som 12-årige, bliver det opfattet sådan, og i en valgkamp handler alt om, hvordan tingene opfattes. Hvis kvinderne hører, at Venstre vil sætte 12-årige børn i fængsel, har Venstre et problem, uanset de mener det eller ej, fastslår Robert Klemmensen.
Støjberg tager kugler men ikke kvindelige stemmer
Endelig pointerer valgforskeren, at Venstre mangler kvinder i frontlinjen, der appellerer til kvindelige vælgere.
- Man skal slet ikke underkende, at det betyder meget for mange vælgere, at de kan identificere sig med en fra samme køn, som sætter ord på det, man selv mener. Og her mangler Venstre flere kvinder i front, konstaterer han.
Venstres politiske ordfører Inger Støjberg optræder i den grad i forreste række i Venstre, og det gør hun ifølge Robert Klemmensen ganske fremragende.
- Inger Støjberg er en dygtig politisk ordfører, og hun har taget kuglerne for sin formand og været villig til at tage mange hårde slagsmål på partiets vegne. Men det kan godt være, at Venstre har brug for en kvinde, der spiller en lidt anden rolle end den Inger Støjberg har gjort, siger han.
Den rapkæftede Inger Støjberg, der ikke er bange for at gå i kødet på larmende indvandrerdrenge i biografen eller stille krav til kontanthjælpsmodtagere, er ifølge Robert Klemmensen ikke prototypen på en kvindelig politiker, der får den tvivlende sosu'er eller butiksassistenten i Bilka overbevist om at stemme på Venstre.
- Inger Støjberg har jo en lidt hård profil, og hvis jeg nu skal sige det lige ud, ved jeg ikke i hvilken udstrækning hun taler til kvindelige vælgere, siger han.
Mangler Lykke Friis eller andet frisk pust
Ved folketingsvalget i 2011 scorede daværende klima- og energiminister Lykke Friis (V) 30.910 personlige stemmer. Dermed var hun den eneste Venstrekvinde, der røg ind på top ti over stemmeslugere ved det seneste valg.
Og selvom Inger Støjberg med mere end 16.000 personlige stemmer ved seneste folketingsvalg, også gjorde det godt, mangler Lars Løkke Rasmussen i den grad andre kvinder til at tegne partiet på de lidt blødere dagsordener, vurderer Robert Klemmensen.
- Lykke Friis fremstod som en moderne kvinde, der både kunne gøre karriere og tale tysk fodbold. Hun var et frisk pust udefra, der ikke bare talte politik, og det mangler Venstre i dag.
Udover Inger Støjberg har de Sophie Løhde, der taler sundhedspolitik, men ellers er kvinderne forsvundet fra partiets landsdækkende kampagne, mener valgforskeren
Han understreger, at der sagtens kan være stærke Venstre-kvinder lokalt, der kan trække stemmer. Som blandt andet den tidligere politiske ordfører Ellen Trane Nørby, der ved seneste valg trak mere end 18.000 stemmer i Sønderjylland.
Men hvis Lars Løkke skal vinde kvindernes hjerter inden valgdagen 18. juni, skal han ifølge Robert Klemmensen ud og finde en kvindelig frontfigur, der kan sælge de lidt blødere budskaber til kvinderne.
- Eller også skal Løkke selv begynde at tale om velfærd og børn. Det gør partiet allerede med det nye udspil om ’En god start for børn og unge’, der netop er lanceret. Her taler Venstre om bedre inklusion i folkeskolen, og det taler i hvert fald til kvindelige vælgere. Jeg tror allerede, at Venstre er opmærksom på, at de skal tale til kvinderne for at få en anden balance i deres politiske budskaber, siger Robert Klemmensen.
Løkke skal ikke skælde ud på Helle
Derudover mener valgforskeren, at Lars Løkke Rasmussen skal holde sig i skindet og ikke bide af Helle Thorning i de TV-dueller, der kommer i de næste uger.
- Det er nok meget klogt, at Lars Løkke ikke angriber Helle Thorning i TV-debatterne. Det skal han lade andre gøre. At se en mand skælde ud på en kvinde, kan godt være følsomt i en valgkamp. Det bedste ville næsten være at finde en kvinde, der kan skælde ud på Helle Thorning. Og så skal Lars Løkke selv tale de bløde dagsordener op for at tilbageerobre de kvindelige vælgere, der har droppet Venstre siden sidste valg, fastslår han.
Hvilket parti stemte du på ved seneste folketingsvalg i september 2011?
20 procent af de kvindelige vælgere stemte på Venstre.
Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?
15 procent af de kvindelige vælgere vil stemme på Venstre.
Kilde: Analyse Danmark for Avisen.dk. I alt har 1.180 repræsentativt udvalgte kvinder over 18 år deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i perioden 7. - 12. maj 2015.
Venstres frontkvinder 2015
Inger Støjberg
Ellen Trane Nørby
Sophie Løhde
Eva Kjer Hansen
Karen Ellemann
Alle fem står til at blive ministre, hvis Venstre kan danne regering efter folketingsvalget 18. juni.