USA kalder Irans centralbankchef for global terrorist

Den amerikanske præsident, Donald Trumps, administration betegner lederen af Irans centralbank som "en global terrorist" og underlægger ham sanktioner.

USA siger, at centralbankchefen, Valiollah Seif, overfører millioner af dollar til Hizbollah i Libanon.

Sanktionerne har til formål at isolere Iran yderligere fra det globale finanssystem. De kommer, efter at USA har meddelt, at det vil træde ud af atomaftalen med Iran.

Det amerikanske finansministerium beskylder Valiollah Seif for at bistå med overførsler af millioner af dollar til den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Seif er guvernør i den iranske centralbank, og i den amerikanske erklæring bliver han betegnet som "global terrorrist".

Atomaftalen trådte i kraft for over to år siden.

Aftalen mellem USA, Iran, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland indebar indførelse af et omfattende inspektionsprogram i Iran.

Til gengæld blev sanktioner mod Iran lempet.

Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, siger, at Seif i hemmelighed har kanaliseret store beløb fra Den Iranske Revolutionsgarde til Hizbollah via al-Bilad Islamic Bank i Irak.

Bankenes bestyrelsesformand rammes også af amerikanske sanktioner.

Sanktionerne betyder, at enhver, der gør forretninger med Seif, kan blive ramt af sanktioner fra USA.

Det amerikanske tiltag er overordnet rettet mod et banknetværk, som USA mener hjælper Iran med at sende penge til radikale, voldelige grupper.

- USA vil ikke tillade Irans stadigt mere optrappede skamløse misbrug af det internationale finanssystem, siger Steven Mnuchin og tilføjer:

- Det globale samfund må forblive årvågent over for Irans bedrageriske bestræbelser på at yde finansiel støtte til terroristgrupper, som landet støtter.

Trump meddelte for en uge siden, at han trækker USA ud af atomaftalen med Iran.

/ritzau/AP