Ukraine opruster: Indkalder den militære reserve

Ukrainske sikkerhedschefer siger, at landets styrker må være kampklare så hurtigt som muligt.

Ukraine indkalder alle militære reservestyrker til tjeneste, og landets sikkerhedschefer siger, at det er af vital betydning, at alle styrker er kampklare så hurtigt som muligt.

Andrij Parubij, som er med i ledelsen af Ukraines sikkerhedsråd for landets militære topchefer og sikkerhedsfolk, siger, at landets udenrigsministerium også er blevet bedt om at søge hjælp fra USA og Storbritannien til at garantere Ukraines sikkerhed.

- De væbnede styrker vil skærpe sikkerheden ved vore energifaciliteter, siger han.

Ukrainske statsborgere op til 40 år kan regnes som medlemmer af reserven, hvis de har været i de væbnede styrker.

Udtalelserne kommer på et tidspunkt, hvor Vesten står over for den største konfrontation med Rusland siden afslutningen på Den Kolde Krig.

Ukraines parlament opfordrer i en erklæring det internationale samfund til at sende observatører til landet og til at være med til at sikre landets atomanlæg.

Etniske russere har i de seneste døgn overtaget kontrollen med Krimhalvøen, hvor Rusland har en flådebase, og hvor et flertal af indbyggerne er etniske russere.

Tidligt søndag morgen konfiskerede russiske militærfolk pistoler, rifler og ammunition fra en ukrainsk flådebase og en radarstation på Krim-halvøen.

Ruslands grænsevagt siger, at over 675.000 ukrainere tog til Rusland for at arbejde i januar og februar, og at der er tegn på en "humanitær katastrofe" i Ukraine, skriver det statslige russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

- Hvis et "revolutionært kaos" fortsætter i Ukraine, så vil hundredtusinder af flygtninge bevæge sig mod russiske regioner, skriver nyhedsbureauet.

- En russisk militæraktion i Ukraine vil være helt afhængig af den videre udvikling på Krim-halvøen, sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, da han lørdag havde fået det russiske parlaments godkendelse til at sende styrker til Krim.

/ritzau/Reuters