Administration 

Line er på kontanthjælp: I er ikke dumme, men I tager fejl om os på kontanthjælp

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

NU HAR JEG DEBATTERET I ET ÅR. 

Og nogle af de svar jeg bliver mødt allermest med er: “Men du kan da bare….” og “Jeg kender nogen som var på kontanthjælp i 80’erne som….” - og nu er jeg simpelthen nødt til at gøre op med jeres uvidenhed én gang for alle.

Danmark er IKKE som Danmark var i 80’erne. Eller 90’erne, for den sags skyld. Mange har en idé om hvad velfærdsstaten kan og tilbyder, men jeres idéer og formodninger er simpelthen håbløst forældet og ude af trit med virkeligheden anno 2017.

Når jeg diskuterer kontanthjælpsloftet med folk der ikke selv er ramt, eller kender nogen på kontanthjælp, så kræver det allerførst at disse mennesker bliver trukket hen til virkeligheden anno 2017, og det er, ærlig talt, de færreste der er åbne for det. I sidder simpelthen fast i fortiden.

JEG TROR IKKE, I ER DUMME. Eller onde, for den sags skyld. Alle jer, der har meget skarpe holdninger til og meninger om “sådan nogen som mig”. Men I tager fejl.

I tager så meget fejl, for jeres meninger er forankret i fortidens virkelighed. Ikke i nutidens. Og derfor er det nemt at sidde, med sit eget på det tørre, og pege fingre og mene at “man da bare kan…”.

I er simpelthen nødt til at lytte, når os, der lever i Kontanthjælpsland fortæller jer, at I tager fejl. At man IKKE kan fise den af på kontanthjælp, som man kunne dengang ham du kendte var på kontanthjælp i 80’erne.

I dag bliver man aktiveret fra dag 1. De færreste går på kontanthjælp fordi det er nemt og sjovt. Kontanthjælp bliver betegnet som “passiv” forsørgelse og “gratis penge”, og det kan ikke være fjernere fra virkeligheden.

Man bliver kontanthjælpsmodtager, hvis man ikke kan finde et job. I øvrigt i et land med jobmangel, og hvor beskæftigelsesministeren bruger sin magt til at sparke til mennesker, der i forvejen ligger ned, i stedet for at skabe jobs til dem.

Eller man kommer på kontanthjælp når man er syg, fordi man efter sygedagpengereformerne (indført af såkaldt “røde” partier”) allerede mister dagpengeretten efter 22 uger. Toogtyve uger - og så er det kontanthjælp. Med dertilhørende social stigmatisering og markant indkomstnedgang.

JEG MISTEDE over 8000 kroner udbetalt i måneden, da jeg var for syg til at fortsætte mit studie, og røg på kontanthjælp. Jeg er ikke blevet raskere, tvært imod - jeg er kronisk syg, men jeg er stadig på kontanthjælp nu - 2 år efter. Og nej. Man er ikke rig på kontanthjælp.

Politikerne fodrer jer med fordrejede tal og halve sandheder. Lyt til os der er ramt. Se vores vidnesbyrd. Jeg har aldrig i mit liv, og tro mig jeg har prøvet en del, prøvet noget hårdere, end at være underkastet og fanget i kontanthjælpssystemet. Der er ikke noget andet jeg, og tusindvis af andre syge på kontanthjælp, hellere ville, end at være raske og arbejde og have et helt almindeligt liv. Ligesom dit.

Er man for syg til at blive aktiveret fra dag 1, - og det er 75 procent af alle kontanthjælpsmodtagere! - bliver man erklæret “aktivitetsparat” i stedet for “jobparat”, men bliver altså stadig holdt fast på kontanthjælp, i stedet for at blive tilkendt eksempelvis førtidspension.

Der er meget lidt retssikkerhed på bunden, og man kan ikke klare sig alene mod Jobcentrene, fordi der bliver fiflet med fortolkninger af lovgivningen, og det er meget uigennemskueligt, hvad der foregår på den anden side af skrivebordet. Der er efterhånden en meget tydelig dagsorden, der ikke - som man skulle tro - handler om at hjælpe den enkelte med at finde ro i det liv man har tilbage som syg, og med at komme på den rette ydelse - men derimod handler om at spare penge og tvangsaktivere og lønpresse de stillinger, som i virkeligheden burde være slået op som helt almindelige stillinger.

HVIS IKKE KONTANTHJÆLPSMODTAGERE i aktivering blev tvunget til at tage “nyttejobs”, ville der formentlig ikke være jobmangel i dag. Tænk hvor mange fuldtidsstillinger det ville frigive. Desværre har de færreste kontanthjælpsmodtagere råd til at ansætte en ekstern/privat socialrådgiver eller jurist, og er derfor overladt til sig selv - og i høj grad sagsbehandlerens/jobcentrets/forvaltningens/systemets nåde.

Man skal være virkelig virkelig syg, og i øvrigt helst over de magiske 40 år, før førtidspension overhovedet kommer på tale. Man bliver, uanset sygdom, slæbt igennem umenneskelige og uværdige forløb, der ofte presser den sidste livsgnist ud af de syge, for at afgøre om der ikke kunne være bare en lille flig af arbejdsevne tilbage.

Jeg er helt med på at man skal yde efter evne, og nyde efter behov, men disse leveregler burde gælde i alle samfundets lag, og der bør, i det mindste, være en smule værdighed forbundet med det. Og som det er nu er det langt fra værdigt. Regeringens neoliberale hetz mod kontanthjælpsmodtagere, og nu også de lavtlønnede arbejdere, er lykkes.

VI ER BLEVET UDSTILLET og udskammet som værende en helt speciel og anden slags mennesker, og I har ædt det råt. Jeg kan ikke bære, at I kan være så uvidende og ukritiske over for magthavere og medier med en helt tydelig dagsorden. Jeg kan ikke bære, at I tror så lidt om jeres medmennesker, og at I er dumme nok til at tro, at I ikke selv kommer til at stå for skud på et tidspunkt. Med mindre I selvfølgelig er en af de få rigeste i landet, for det er dem, der bliver tilgodeset. Hver gang.

Der florerer rigtig mange vidnesbyrd i de mange grupper, der findes for syge reformramte, som har brug for et forum at lufte deres frustrationer i. Eksempelvis var der den terminal cancerpatient, der blev spurgt, om han kunne estimere sin egen dødsdag. Altså bare lige så sagsbehandleren kunne få et overblik over, hvor meget han ville koste kommunekassen. Eller kvinden fra Nordjylland, der blev overvåget på Facebook og fik sat sin arbejdsprøvning op med 4 timer pr.uge, fordi hun havde bagt småkager med børnene op til jul. I en weekend. Det er ikke værdigt.

JEG ER TRÆT AF AT DEBATTERE. Dødtræt. Jeg er træt af at løbe panden mod den samme hadefulde mur gang på gang på gang. Fordi præmissen for debatten er forkert og forankret i et andet årtusinde.

Lyt til dem, der lever i den virkelighed, I har så hårde og hadefulde holdninger til. Og mød de mennesker med bare en lille smule anstændighed, værdighed og tillid. Så kan I - og vi alle - blive så meget klogere og rigere et samfund. For intet samfund har godt af, at man bekriger hinanden indbyrdes. Vi har brug for hinanden.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner