Udgravninger ødelægges af vandmasser

Nyheder
Mange udgravninger lider under de voldsomme regnmængder for tiden. (Foto: Museum Lolland-Falster)

Store mængder regn sætter arkæologerne under pres, og vigtige brikker til at forstå fortiden risikerer at skylle bort.

Vandmasserne fra den seneste periode med mange regnbyger fylder arkæologernes store udgravninger, som var det badebassiner, og mudderet hænger fast som blyklodser om gummistøvlerne. Det skaber svære arbejdsforhold for arkæologerne fra Museum Lolland-Falster, som i stedet for at fokusere på selve udgravningsarbejdet må bruge tiden på at fjerne regnvand ved hjælp af pumper og spande. Det oplyser Bjørnar Måge, der er museumsinspektør hos Museum Lolland-Falster, til TV2 ØST.

- Vi bruger 10 til 15 procent af vores tid på at fjerne vand, før vi kan gå i gang med at grave. Den tid kunne vi have brugt på at grave efter stolpehuller eller andre fortidslevn, siger Bjørnar Måge til TV2 ØST og fortsætter:

– Det betyder, at vi skal være meget skarpe i vores prioriteringer i forhold til at få dokumenteret alle de væsentlige fortidsminder. Det betyder selvfølgelig også, at nogle af de mere skrøbelige fortidsminder i jorden som stolpehuller kan være svære at opdage, fordi overfladen simpelthen er for mudret.

40 meter lang hal

Ved Fuglebjerg på Sydsjælland fandt arkæologer fra Museum Sydøstdanmark for nylig spor fra en 40 meter lang hal fra jernalderen. Men også her bliver arkæologerne udfordret af vandmasserne fra oven.

- Når det hele bliver pjasket til med slagregn, så forsvinder nuancerne, som vi kigger efter, og så kan vi i teorien og sikkert også i praksis komme til at overse ting, når vi er ude i udgravningerne, siger Kristoffer B. Pedersen, kulturarvschef hos Museum Sydøstdanmark til TV2 ØST.

Danmark under vand: Her et digebrud ved Varming nær Ribe. Foto: Scanpix