Det, der kunne lyde som verdens kedeligste bog – historien om de to tyske videnskabsmænd Humboldt og Gauss – er faktisk det stik modsatte.
Ligesom Da Vinci Mysteriet var lige så meget krimi som religionshistorie, er Opmåling af verden og dens blanding af fakta og fiktion mere en fantastisk fortælling end flade formler.
Allerede efter tre uger gik Opmålingen af verden ind som nummer ét på den tyske bestsellerliste, og der blev den de næste 35 uger. Her, halvandet år efter udgivelsen, ligger den stadig på toppen af listen, men er nu rykket ned på andenpladsen. Og den kun 31-årige forfatter Daniel Kehlmann har gjort det, der nærmest synes umuligt, nemlig at slå Harry Potter og Da Vinci Mysteriet af pinden i Tyskland.
Hvis nogen skulle være i tvivl, er det ret godt gået. Opmålingen af verden er da også den mest succesfulde tyske roman siden Patrick Susskinds Parfume .
Fantastiske anmeldelser
Såvel i Frankrig, Italien, USA som lille Danmark er romanen strøget ind på bestsellerlisterne, og anmeldere fra de 37 lande, hvor bogen foreløbig udgives, kaster om sig med positive tillægsord og topkarakterer.
Herhjemme kalder Politiken Opmålingen af verden for »en fantastisk bedrift«, mens Jyllands-Postens anmelder giver seks ud af seks stjerner og tilføjer »formfuldendt, indsigtsfuld, humoristisk roman, den mest vidunderlige, jeg har haft i hånden i umindelige tider«.
Den engelske avis Telegraph siger om Kehlmann, at han »har det i sig til at blive den store tyske forfatter, som verden havde opgivet at vente på«.
Måske skyldes succesen, at Daniel Kehlmann har skrevet en u-tysk roman. I hvert fald karakteriserer den engelske avis The Guardian Opmålingen af verden som »den slags Gabriel García Márquez måske havde skrevet, hvis han var blevet født i Stuttgart«.
Vild med Simpsons
I flere interview afslører Daniel Kehlmann sig som stor fan af den tegnede sit-com The Simpsons, og han roses sammen med en række jævnaldrende landsmænd for at have introduceret humoren i den tyske litteratur, der ellers har haft ry for at være meget klog og lidt kedelig.
Det er sandsynligvis de færreste uden for Tyskland, der har hørt om Daniel Kehlmann før nu, men i hjemlandet har han modtaget flere priser for sine romaner og noveller. Og romanen ’Ich und Kaminski’ fra 2003 blev også en succes i udlandet.
I et interview med den britiske avis The Guardian kan man læse, at succesen med Opmålingen af verden da heller ikke kom helt bag på Kehlmann:
»Normalt er det med nervøsitet, at man sender en roman til et forlag. Men jeg sendte den her af sted med en følelse af glæde.«