Trump giver efter for pres i krise om adskilte migrantfamilier

Mens indenrigsminister Kirstjen Nielsen og vicepræsident Mike Pence ser på underskriver præsident Donald Trump et direktiv, som vil betyde, at tilbageholdte familier, som krydser grænsen illegalt, vil blive tilbageholdt sammen. (Foto: Foto: Mandel Ngan/AFP)

Efter at have være udsat for massiv kritik underskrev præsident Donald Trump onsdag et direktiv, som skal forhindre, at migrantfamilier bliver adskilt ved den amerikansk-mexicanske grænse.

- Vi underskriver et direktiv, som jeg anser for at være meget vigtigt, mens vi på samme tid er sikre på, at vi har en meget stærk grænse, siger Trump.

Præsidentens ændrede kurs kommer efter et intenst pres fra hele det politiske spektrum i USA og megen kritik fra udenlandske regeringer af en praksis med at adskille børn fra deres forældre, når familier er kommet illegalt ind i USA.

Videooptagelser af børn i store bure og lydoptagelser af grædende børn har udløst vrede hos mange grupper i USA - både i erhvervslivet, hos præster og menigheder og i borgerretsgrupper. Desuden har der været mange skarpe reaktioner i udlandet.

Også den amerikanske førstedame har åbent kritiseret situationen ved grænsen, og Trumps direktiv onsdag er et sjældent eksempel på, at præsidenten har givet efter for pres og ændret kurs.

- Vi ønsker at holde familier sammen, sagde Trump, som forud for underskrivelsesceremonien i Det Hvide Hus havde ført intense drøftelser med sin indenrigsminister, Kirstjen Nielsen, og en række rådgivere og embedsmænd i hans administration om den politiske krise.

Trumps ordre vil betyde, at tilbageholdte familier, som krydser grænsen illegalt, vil blive tilbageholdt sammen. Det er dog ikke klart, hvor længe. Desuden vil den give forældre med børn ret til at få deres sag behandlet først.

Præsidenten har tidligere givet Demokraterne skylden for familieadskillelserne ved grænsen, som Trump er blevet voldsomt kritiseret i og uden for USA i de seneste dage.

Luftfartsselskabet American Air har i en henvendelse til den føderale regering bedt om, at børn, som er adskilt fra deres forældre, ikke bliver sat på selskabets fly. Det skriver Reuters.

/ritzau/Reuters