Troels Lund om stress og elendige chefer: Er der en voksen til stede?

For ti år siden havde man en helt anden opfattelse af, hvad stress var. Det var mere et individuelt problem og din egen-skyld-agtigt Det har vi heldigvis fjernet os fra, siger Troels Lund Poulsen. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

God ledelse handler om at være optaget af sine medarbejderes trivsel, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Han vil gerne nå at lande en bred aftale om fremtidens arbejdsmiljøindsats inden et valg. En aftale, hvor det psykiske arbejdsmiljø får en fremtrædende plads.

Inden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg, vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) gerne lande en bred politisk aftale om fremtidens arbejdsmiljøindsats. 

Et ekspertudvalg har netop afleveret en stribe anbefalinger til forbedring af arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser, og i næste uge går de politiske forhandlinger i gang.

- Min ambition er, at vi indenfor de næste par måneder kan lave en helt ny aftale om det danske arbejdsmiljø. Og jeg håber, at vi tør tænke nyt, siger Troels Lund Poulsen.

Han pointerer, at han gerne ser nytænkning i arbejdsmiljøindsatsen hele vejen rundt. Både i forhold til måden Arbejdstilsynet arbejder på og måden, som opgaverne bliver løst på.

En af anbefalingerne fra ekspertudvalget er at skrive reglerne for det psykiske arbejdsmiljø ind i en bekendtgørelse, så det bliver tydeligere, hvad der er gældende regler for forebyggelse af stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø. 

Det psykiske arbejdsmiljø prioriteres 

Troels Lund Poulsen vil ikke lægge hovedet på blokken og love, at der kommer en bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø.

- Der kommer en bekendtgørelse, hvis vi politisk bliver enige om det. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at det psykiske arbejdsmiljø er en prioritet, fastslår han og henviser til, at den ene undersøgelse efter den anden dokumenterer, at stress koster kassen for både arbejdsgivere og samfundsøkonomien men også ødelægger menneskers liv.

Når hver femte dansker ifølge den seneste nationale sundhedsprofil fra 2017 har et såkaldt højt stressniveau, er det bekymrende. Og når titusindvis af lærere, sygeplejersker, industriarbejdere og ledere hver dag melder sig syge på grund af stress, er der noget galt, mener han.   

Svært at lovgive om god ledelse 

- Der er ikke en snuptagsløsning. Men noget af det, der er afgørende for at nedbringe sygefraværet er, om der er en voksen til stede? Er der en ledelse på arbejdspladsen, der fungerer? Det er svært at lovgive om god ledelse og finde en model for det, siger han.

I den seneste uge har forretningskvinden Ilse Jacobsen været i mediernes søgelys efter afsløringer om dårligt arbejdsmiljø forårsaget af dårlig ledelse. Troels Lund Poulsen peger på, at arbejdsmiljø i bund og grund handler om, hvordan man leder og fordeler arbejdet.

Blandt andet organisationerne 3F og FTF har foreslået, at det skal være obligatorisk for ledere med personaleansvar at komme på kursus i at skabe et godt arbejdsmiljø.

Så langt er ekspertudvalget ikke gået. Men udvalget anbefaler, at der udvikles "nye og bedre muligheder for uddannelse i psykisk arbejdsmiljø til ledere, så kompetencer inden for psykisk arbejdsmiljø styrkes."

Det tygger Troels Lund Poulsen stadig på.

- Jeg tror sådan set, at hvis man bare opfører sig fornuftigt, behøver man ikke at gå på kursus. God ledelse handler også om at være optaget af sine medarbejderes trivsel og  tilrettelægge arbejdet sådan, at man kan tage hensyn, hvis ansatte i en periode har brug for at tage en pause, så man ikke kører folk helt ud over kanten, siger ministeren.

Business-case

Troels Lund Poulsen kan dybest set ikke forstå, at danske ledere, uanset om de er i det offentlige eller private, ikke begriber, at investeringer i arbejdsmiljøet betaler sig.  

- At bruge penge på arbejdsmiljø er ikke en udgift, men en investering. Den krone, man bruger på trivsel og godt arbejdsmiljø, kommer mange gange igen. Både i forhold til at fastholde medarbejdere, så de ikke skifter job, og virksomheden mister kompetencer, men også fordi godt arbejdsmiljø nedbringer sygefraværet. Den business-case skal vi være bedre til at forklare, lyder det.

Troels Lund Poulsen mener, at der er udfordringer i forhold til de markante forskelle i sygefraværet mellem den offentlige og private sektor. 

Sosu'er, pædagoger og andre ansatte i kommunerne har i gennemsnit 11,7 sygedage om året, mens sygeplejersker og andre fuldbeskæftigede i regionerne gennemsnitligt har 10,7 sygedage om året. På det private arbejdsmarked er industriteknikere, smede og håndværkere i gennemsnit syge syv dage årligt.   

- Det er ret tankevækkende, og der er stadigvæk store ting at gøre i den offentlige sektor for at nedbringe sygefraværet. Vi kan godt skabe et større arbejdsudbud i den offentlige sektor ved, at folk ikke er så meget syge, og det er noget af det, som jeg vil drøfte med de politiske partier,siger han.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har foreslået, at der indføres et nationalt måltal for sygefraværet på offentlige arbejdspladser. Direkte adspurgt om beskæftigelsesministeren vil indføre måltal for sygefraværet i kommuner og regioner, lyder svaret, at det vil han drøfte med de politiske partier, før han drøfter det med Avisen.dk.

Arbejdstilsynet er ikke et enten-eller

Siden 2016 er Arbejdstilsynet blevet ramt af regeringens sparekniv. Ifølge beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er antallet af årsværk faldet med 80 de seneste tre år, og hvis besparelserne fortsætter, vil der frem til 2022 være 177 færre ansatte i Arbejdstilsynet til at besøge arbejdspladser og føre kontrol med arbejdsmiljøet.

- Jeg er helt åben overfor at diskutere Arbejdstilsynets fremadrettede økonomi. Men for mig er det her ikke et enten-eller men både-og. Jeg tror, at vi kan få mere ud af de ressourcer, vi bruger, og det viser indsatsen i byggeriet, hvor rigtig meget af tilsynsindsats har været forgæves. Den nye tilsynsindsats har desværre vist sig at være meget nyttig, og jeg siger desværre, fordi det har fået lov at løbe for lang tid, inden vi har rettet op på det, siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren betoner, at man kan komme langt med nye måder at tilrettelægge Arbejdstilsynets opgaver på.

- Men vi må også diskutere vores fremadrettede økonomi. Og det ved jeg, at alle partier er optaget af, og så må vi se om partierne er villige til at finde midlerne, hvis der skal bruges flere penge, siger han.

Fortjener mere opmærksomhed  

Er det kommet bag på dig, at stress og psykisk arbejdsmiljø fylder så meget?

- Det er ikke sådan, at jeg ikke har været klar over, at der var stress og dårligt arbejdsmiljø. Men den tendens der er i samfundet, også i forhold til unge piger, der har ondt i livet, er jo vokset enormt meget. Hvis vi ikke får håndteret det, smitter det af på ens arbejdsmarkedsdeltagelse og hele ens måde at være på som menneske. Det, synes jeg, fortjener mere politisk opmærksomhed, siger Troels Lund Poulsen.

- For ti år siden havde man en helt anden opfattelse af, hvad stress var. Det var mere et individuelt ansvar. Det var din egen skyld-agtigt. Det har vi heldigvis fjernet os fra, fastslår han. 

- Hvis vi ikke får hjulpet mennesker og forhindret, at nogle går fuldstændig til grunde og måske aldrig kommer tilbage som hele mennesker. Den diskussion er jeg nok blevet meget mere opmærksom på, efter at jeg er startet som beskæftigelsesminister, det vil jeg ikke lægge skjul på, konstaterer Troels Lund Poulsen.

Nærbillede af de to præsidentkandidater Biden og Trump
Nyheder

Måling:

Joe Biden er sikker vinder

af uskøn debat

Trump og Biden ved hver deres talerstol
Nyheder

Biden til Trump:

Hold kæft!

Billede af Mickey og Minnie Mouse i Disneyland, som vinker
Corona

Mickey Mouse i knibe

Billede af Shannen Doherty med bandana på den røde løber
Kendte

Beverly Hills 90210-stjerne:

Uhelbredelig syg

En collie graver i sandet med havet som baggrund
Dyreliv

Fra i morgen:

Hunde må løbe frit

Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt smiler og laver v-tegn
Nyheder

Pia Kjærsgaard får

ordførerskab tilbage

joe biden
Nyheder

Biden offentliggør

sine skattepapirer

- tjener millioner

politi foran frisørsalonen
Krimi

Frisør dræbt

på sit arbejde

prinsesse Marie ses sammen med blandt andre  Selina Juul og Mogens Jensen
Kongelige

Prinsesse Marie hædret

for indsats mod madspild 

Stjernevejskolen set ude fra vejen
Krimi

Dreng vågner af koma

efter ulykke

under skoleudflugt

hjortedyr i dyrehaven
Dyreliv

Sæson for trafikdræbte dyr:

Dyrene skal hjælpes over vejen

Billede fra dagens pressemøde
Corona

Pressemøde om corona:

Nye restriktioner udeblev

billede af mobiltelefon
Nyheder

Indefrosne feriepenge:

356.500 har

bestilt en udbetaling

Haldor Topsøes hovedkvarter
Nyheder

Hæderkronet dansk virksomhed

griber til massefyringer

billede af mobiltelefon med smitteappen aktiv
Corona

Ministerie afviste fejl -

nu rettes corona-våben til

høstmaskiner på mark set fra oven
Nyheder

Ansat blev kvalt i korn

- nu betaler chefen bøde

Magnus Heunicke i fokus på et pressemøde
Corona

Pressemøde om nye 

tiltag mod corona

- 392 nye smittede

folk i kø til coronatest
Corona

50.000 test om dagen:

Alt for mange testes

uden grund

strand på den thailandske ø Koh Change
Helt vildt

Svinede hotel på nettet: 
Risikerer to år

bag tremmer 

Badges med #metoo hænger på en væg
Nyheder

Byrådspolitiker blev

klappet bagi: Hver fjerde

har oplevet sexisme

Danseren Silas Holst danser med skuespiller Jakob Fauerby i tv-programmet Vild med dans
Film og TV

Vild med dans-kendisser

testes hver uge

tv-værten Sofie Linde i gul trøje
Kendte

Sofie Linde om sin

sexisme-tale: Vidste den

ville skabe en rystelse

billede fra slide ved pressemøde om feriepenge
Nyheder

NU kan du få

dine feriepenge

Kristian Thulesen Dahl ser på mens Pia Kjærsgaard sidder og skriver
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg har

ikke fyret Pia Kjærsgaard

Prins William og Kate sammen med David Attenborugh
Kongelige

Malta vil have David

Attenboroughs tand 

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen med kasket og mundbind
Nyheder

Cohen: Trump er bange

for at ryge i fængsel

Hjort kigger ind i kameraet
Dyreliv

Pas på!

Nu er det højsæson

dreng sidder under et murmaleri der forestiller coronavirusset
Corona

Tragisk milepæl:

1 million døde

Skuespilleren Pilou Asbæk står med den ene hånd i lommen
Film og TV

Pilou Asbæk: Derfor

sagde jeg ja til

ubåds-serien 

Venstres Inger Støjberg smiler mens hun står under paraply
Nyheder

Krav fra Venstre:

Politiet skal altid rykke ud

Kvinde gør rent med støvsuger mens ældre dame sidder i sofa
Krimi

Svindlede med hjælpepakker:

Opfandt fiktive ansatte

Donald Trump med grimasse
Nyheder

Trump: Jeg har betalt

mange millioner dollar

i skat

Havørn i luften
Dyreliv

Derfor døde de tre

havørne på Tåsinge

Den amerikanske skuespillerinde Gwyneth Paltrow smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

smider tøjet

på sin fødselsdag

Cannabis-plante i hånd
Krimi

17 anholdt i stor aktion 

Sygeplejersker ved hospitalsseng på covid-19-afdelingen på Bisbjerg Hospital i København
Corona

Antallet af indlagte

stiger til over 100 

Pengesedler og mønter
Nyheder

Pas på! Svindlere vil score

dine feriepenge

Harry og Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

laver reality-show

I forgrunden ses lederne af rød blok: Pia Olsen Dyhr SF, Pernille Skipper, Enhedslisten, Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) og Morten Østergaard (Radikale))
Nyheder

Meningsmåling: Klart

flertal til rød blok

Kong Harald holder tale
Kongelige

Konge er udskrevet

Lys ved mindesmærke for Estonia-forlis
Nyheder

Efter nye fund:

Nu skal Estonia-forlis

granskes

Donald Trump nærbillede
Nyheder

 Skattebombe under Trump 

hånd tater på tastatur
Nyheder

Netbutikker lokker dig til at købe mere

Kiste sænkes ned i jorden på kæmpe kirkegård
Corona

1 million er døde

Cyklist på strand i strålende solskin
Nyheder

DMI: Lun uge i vente

Kvinde tager sig til håret i desperation
Nyheder

Syv ud af ti:

Vi ser sexchikane

på arbejdet

ko
Krimi

Løs hund skræmte køer:

Kvinde trampet halvt ihjel

Josiah McIntyre
Nyheder

Seksårig dreng dræbt af

hjerneædende amøbe

Billede af bygning med mcdonalds-skilt
Corona

Coronasmittet blæste

på regler og tog på McD:

Risikerer fængsel

Sammenkopieret billede af Donald Trump og Joe Biden
Nyheder

Trump: Biden bør testes for doping før tv-duel

nærbillede af Tom Hagen
Krimi

Tom Hagen har

fået rabat

på løsesummen

Kig ud over havet fra en swimmingppol
Nyheder

Nedtælling:

Hæv eller gem de

indefrosne feriepenge?

Redningsvogne holder i skovkanten
Krimi

Mand dræbt i skov:

Kom i klemme

mellem træ og traktor

Billede af klitten som jævnet i Skagen
Nyheder

Byggematador slår til igen:

Har i fem år bygget

ovenpå fortidsminder

En helikopter pisker skum op på havoverfladen
Krimi

Kæmpe drama

i Lillebælt

sundhedspersonale ved seng på hospitel
Corona

Antallet af indlagte

med

coronavirus falder

En brandmand midt i et inferno
Nyheder

Danmarks største brand:

Forsøges nu

slukket med jord

Et socialt boligbyggeri i baggrunden og en snebærbusk i forgrunden
Krimi

Søger vidner:

18-årig i

kritisk tilstand

Harry og Meghan sidder på en bænk i en park
Kongelige

Dronningen raser over

Harry og Meghan's video

Et blåt univers med bobler og en sol over overfladen
Helt vildt

Nyt gennembrud:

Omdanner havvand

til drikkevand på minutter

Et nødblus ud over havet ved nattetide
Krimi

Festgæster affyrede nødblus

- udløste kæmpe redningsaktion

på Vejle Fjord

Billede af en smilende dame med bøger i baggrunden
Nyheder

Trump udpeger konservativ

kvindelig dommer

En bjegside i Schweiz med masser af sne
Helt vildt

Ny rekord i september:

Metervis af

sne i Alperne

Trump på talerstol foran en masse vælgere
Nyheder

Trump sår tvivl

om kommende valg

Lottokupon
Nyheder

Vandt 26 millioner i Lotto:

Dropper jobbet

– vil arbejde frivilligt

Spejdere på gåtur
Nyheder

300 spejdere sendt

hjem af politiet

Advarselsskilt ved Covid-19 center
Corona

Se listen her:

For høje smittetal

i 72 kommuner

Thomas Bo Larsen, Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg, Lars Ranthe og Magnus Millang.
Nyheder

Dansk film får

international pris

Læge tester person for corona
Corona

Tests i tusindvis:

Men mange får

aldrig svar

Anders Samuelsen tager sig til hovedet
Nyheder

Samuelsen i angreb

på Liberal Alliance

Samenligning af forskellige corona-tests
Corona

Positiv test?

Sådan forholder du dig

Kong Harald går forbi en norsk garder
Kongelige

Melder ud om

kongens tilstand

Udsnit af politibil med påskriften Politi
Krimi

Motorcyklist på prøvekørsel

mister livet i soloulykke 

Indgang til coronatest-telt
Corona

Nyt rædselsdøgn:

Over 600 nye smittede

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti sidder ved et bord med en flaske vand og to colaer
Nyheder

Pia Kjærsgaard afviser

sexistisk kultur

på Christiansborg

Portræt af instruktøren  Tobias Lindholm
Film og TV

Nu kommer TV-serie om

ubådssagen: - Jeg bærer

et kæmpe ansvar

Rotten Magawa sidder på en træstub med en guldmedalje om halsen
Dyreliv

Heltemodig rotte 
hædret med medalje

Mennesker foran indgang til IKEA-varehus
Nyheder

Hver femte stadig i tvivl

om feriepenge

SF's Folketingsmedlem Ina Strøjer-Schmidt taler i folketingssalen
Nyheder

Internt drama i SF:

Lad os se jeres regnskaber!

Blå blink fra udrykning
Krimi

Kører ind i husmur:
En død og to kvæstede