Administration 

Togfører-Mette: Jeg blev banket af 15-årig pige

- Hvis bare én person, der egentlig overvejede at klappe mig på kassen i stedet taler pænt, fordi han læser det her, ville det være fantastisk. Og så håber jeg, at folk får øjnene op for, at vi ikke bare er toiletpapir og madpakker. Der er rent faktisk et menneske bag uniformen, siger Mette Hansen. (Foto: Privat)

36-årige Mette Hansen er togfører i DSB-toget mellem Aarhus og København. I sidste uge blev hun én af de mange DSB-ansatte, der ofte må finde sig i fysisk og psykisk vold på arbejdet. Mette Hansen blev udsat for et voldsomt overfald af en 15-årig pige, der nu er sigtet for vold.

Det er en ganske almindelig grå mandag i januar måned. Mette Hansen gør sig klar til turen fra Københavns Lufthavn til Aarhus Banegård som togfører i DSB-tog nummer 149. Det har hun gjort utallige gange i 10 år nu, men hun kan alligevel ikke forberede sig på, at denne vagt vil blive den værste i hendes tid i DSB. Mette Hansen er ellers vant til at blive både truet og kaldt so og luder, både dengang hun kørte med salgsvognen eller nu, når hun kontrollerer billetter på strækningen tværs over Danmark.

Tidligere blev sådan noget anmeldt, nu er det bare hverdag, forklarer Mette Hansen. Men mandag den 19. januar går det galt. Helt galt. En 15-årig pige sender knytnæveslag og spark mod den 36-årige århusianer, der er gift og mor til tre børn. Politiet sigter efterfølgende pigen for vold, mens Mette Hansen ender i statistikkerne over voldelige angreb mod DSB-personale.

LÆS OGSÅ: Spyt og tæsk er hverdag på disse job

Nye tal, som metroxpress har fået tilsendt fra DSB, Movia, Metro Service og Busselskabet Aarhus Sporveje, viser, at Mette Hansen ikke er alene. Antallet af både fysisk og psykisk vold er flere steder på sit højeste i fem år. Hele 134 gange oplevede alene DSB, at togførere sidste år blev udsat for voldelige angreb.

Et menneske bag uniformen

Nu står Mette Hansen med sin historie frem i håb om at skabe opmærksomhed på, at vold og trusler er blevet hverdag for hende og kollegaerne i DSB.

- Hvis bare én person, der egentlig overvejede at klappe mig på kassen i stedet taler pænt, fordi han læser det her, ville det være fantastisk. Og så håber jeg, at folk får øjnene op for, at vi ikke bare er toiletpapir og madpakker. Der er rent faktisk et menneske bag uniformen, siger hun.

Her er Mette Hansens beretning om den skæbnesvangre mandag:

Toget er knap nok kørt fra København, da en civilklædt kollega, der er på vej hjem fra vagt, henvender sig til Mette Hansen. Hun fortæller, at to unge piger har forvildet sig ned på 1. klasse og har snuppet to flasker vand. Hun finder pigerne og spørger, hvor de har vandflaskerne fra. En dame har givet dem lov til at tage dem, lyder svaret. Mette Hansen går ned på 1. klasse og spørger, om det er sandt.

LÆS OGSÅ: Ansatte trues - også uden for jobbet: Nu gribes der ind

Der er ingen grund til at skælde dem ud, hvis de har handlet i god tro, tænker hun. Men ingen kender noget til det, og Mette Hansen konfronterer pigerne. Mette Hansen siger, at hun på en stille og rolig måde forklarer pigerne, at hun ikke vil tolerere tyveri, og at pigerne derfor skal stige af toget på næste station – Høje Taastrup.

Kunne være naboens datter

Pigerne indvilliger stille og roligt, husker Mette Hansen. De vil dog ikke fortælle, hvem de er, men det viser sig senere, at de begge er 15 år gamle og kommer fra Hillerød og Sorø. Mette Hansen beskriver dem som etnisk danske og helt normale af udseende. De kunne være naboens datter, siger hun.

Da toget nærmer sig Høje Taastrup, rejser pigerne sig og går mod vognene i den anden ende af toget. Mette Hansen finder dem og siger igen, at de skal stå af. Men da den ene pige siger, at hun ikke vil stå af på grund af en flaske vand, ringer Mette Hansen til politiet. Toget holder stille i ti minutter på Høje Taastup, inden vagtchefen beder Mette Hansen om at køre videre til Roskilde, hvor det er lettere at få fat på en patrulje.

På Roskilde Station er klokken blevet omkring 14.30, og Mette Hansen må vente længe på politiet. Hun kalder derfor ud til de 200 passagerer, at toget ikke kan køre videre, før de to piger bliver fulgt ud af toget af politiet. Mette Hansen har tidligere oplevet, at den slags gruppepres kan få ubudne gæster til at forlade toget af egen fri vilje. Men pigerne bliver stående, og toget er nu 45 minutter forsinket. Mette Hansen kan ikke gøre andet end at vente med hænderne i lommen sammen med pigerne i vestibulen ved trappen ud til perronen.

Spark og slag

På et tidspunkt spørger en høj og kraftig fyr, om han skal hjælpe hende med at få pigerne ud af toget. Ifølge Mette Hansen tager den høje fyr efterfølgende fat i den mest udfarende af pigerne og forsøger at føre hende ud af toget. Pigen råber og skriger, mens hun holder fast i gelænderet til trappen ud til perronen. Så sparker hun manden i maven og Mette Hansen på låret. Hun råber, at hun ikke har taget den flaske vand.

Mette Hansen er ikke mere mærket af sparket, end at hun roligt forklarer pigen, at hun lige har indrømmet det over for hende. Så slår pigen Mette Hansen. Med en knyttet næve på venstre side af ansigtet lige over munden og på øjet. Det gør ikke specielt ondt, men Mette Hansen bliver forskrækket over, at pigen kan finde på det. Pigen får vristet sig fri, men inden længe er den høje fyr og et par andre passagerer over hende. De holder hende fast, mens andre ringer 112.

Frygtede hjernerystelse

Kort efter kommer tre betjente styrtende. Mens Mette Hansen bliver tilset af en tililende sygeplejerske, der også er med toget, kan hun se, at den 15-årige pige vrider sig, spytter efter det øvrige personale og truer dem livet. Veninden prøver forgæves at tale hende til ro. De bliver begge lagt i håndjern og taget med på politistationen, mens en anden betjent begynder at afhøre Mette Hansen, den civilklædte kollega og sygeplejersken.

Hun tager efterfølgende på Roskilde Sygehus og bliver undersøgt for hjernerystelse. Men Mette Hansen slipper heldigvis med et stort, kraftigt hævet øje og en flænge i læben. Chokket er det værste, og det var heller ikke rart at fortælle sine børn om overfaldet nogle timer senere.

Mette kom tilbage på arbejde...

Hun er sygemeldt i et par dage, men kom tilbage på arbejde i lørdags. Der blev hevet en ordentlig vejrtrækning ned i lungerne, da hun steg på toget, men Mette Hansen har ikke været påvirket sidenhen.

- Det var rart at komme tilbage på arbejde, siger Mette Hansen.

Hun overvejer at tage kontakt til en psykolog, men klarer sig indtil videre med at tale med gode kollegaer. Når hun tænker tilbage på episoden, er hun ikke i tvivl om, at DSB-uniformen har spillet en særlig rolle for overfaldet.

- Uniformen har provokeret dem. Hvis jeg havde henvendt mig i mit normale tøj, havde de måske bare sagt 'hold kæft og bland dig udenom'. Jeg havde ikke følelsen af, at det var mig, de var ude efter. Det var uniformen, siger Mette Hansen, der nu håber, at folk vil vise mere respekt for DSB-ansatte.

... men det gør alle ikke

Mette Hansens tillidsmand, Henrik René Novak, ærgrer sig over, at medarbejdere i den offentlige trafik skal finde sig i et ”ubeskriveligt kedeligt arbejdsmiljø”.

- Det er kun blevet værre de sidste år. Jeg har kendt Mette i 10 år og er glad for, at hun allerede er tilbage på skinnerne med sine kollegaer og gør sit arbejde. I den forbindelse oplever jeg som tillidsmand, at en del kollegaer ikke kommer tilbage til jobbet efter de overgreb, de udsættes for ude i togene. Det er rigtigt kedeligt, at det skal have så stor konsekvens. Vi har for tiden flere kollegaer, der er langtidssygemeldte på grund af de overgreb, de udsættes for. Jeg er bange for, at flere af dem ikke kommer ud og køre tog igen, siger han.

Politiet sigtede piger

Rekonstruktionen er skrevet på baggrund af interview med Mette Hansen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Midt- og Vestsjællands Politi. De skrev dog om hændelsen i deres døgnrapport:

- Da (DSB)personalet (…) ville sætte dem (pigerne, red.) af toget, var den ene pige blevet voldelig over for togpersonalet. Politiet kørte derfor til Roskilde station, hvor politiet anholdt to piger på 15 år fra Sorø og Hillerød. Den 15-årige fra Sorø havde slået og sparket en 36-årig kvindelig DSB-ansat, da hun skulle bortvises fra toget. Hun blev derfor sigtet for vold mod en offentlig ansat og afhørt til sagen. Politiet sigtede den anden 15-årige fra Hillerød for tyveri af diverse varer fra salgsvognen. Begge blev løsladt efter afhøring til sagerne, og begge vil høre nærmere fra politiet, når sagerne skal afgøres.

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver