Det er en ganske almindelig grå mandag i januar måned. Mette Hansen gør sig klar til turen fra Københavns Lufthavn til Aarhus Banegård som togfører i DSB-tog nummer 149. Det har hun gjort utallige gange i 10 år nu, men hun kan alligevel ikke forberede sig på, at denne vagt vil blive den værste i hendes tid i DSB. Mette Hansen er ellers vant til at blive både truet og kaldt so og luder, både dengang hun kørte med salgsvognen eller nu, når hun kontrollerer billetter på strækningen tværs over Danmark.
Tidligere blev sådan noget anmeldt, nu er det bare hverdag, forklarer Mette Hansen. Men mandag den 19. januar går det galt. Helt galt. En 15-årig pige sender knytnæveslag og spark mod den 36-årige århusianer, der er gift og mor til tre børn. Politiet sigter efterfølgende pigen for vold, mens Mette Hansen ender i statistikkerne over voldelige angreb mod DSB-personale.
LÆS OGSÅ: Spyt og tæsk er hverdag på disse job
Nye tal, som metroxpress har fået tilsendt fra DSB, Movia, Metro Service og Busselskabet Aarhus Sporveje, viser, at Mette Hansen ikke er alene. Antallet af både fysisk og psykisk vold er flere steder på sit højeste i fem år. Hele 134 gange oplevede alene DSB, at togførere sidste år blev udsat for voldelige angreb.
Et menneske bag uniformen
Nu står Mette Hansen med sin historie frem i håb om at skabe opmærksomhed på, at vold og trusler er blevet hverdag for hende og kollegaerne i DSB.
- Hvis bare én person, der egentlig overvejede at klappe mig på kassen i stedet taler pænt, fordi han læser det her, ville det være fantastisk. Og så håber jeg, at folk får øjnene op for, at vi ikke bare er toiletpapir og madpakker. Der er rent faktisk et menneske bag uniformen, siger hun.
Her er Mette Hansens beretning om den skæbnesvangre mandag:
Toget er knap nok kørt fra København, da en civilklædt kollega, der er på vej hjem fra vagt, henvender sig til Mette Hansen. Hun fortæller, at to unge piger har forvildet sig ned på 1. klasse og har snuppet to flasker vand. Hun finder pigerne og spørger, hvor de har vandflaskerne fra. En dame har givet dem lov til at tage dem, lyder svaret. Mette Hansen går ned på 1. klasse og spørger, om det er sandt.
LÆS OGSÅ: Ansatte trues - også uden for jobbet: Nu gribes der ind
Der er ingen grund til at skælde dem ud, hvis de har handlet i god tro, tænker hun. Men ingen kender noget til det, og Mette Hansen konfronterer pigerne. Mette Hansen siger, at hun på en stille og rolig måde forklarer pigerne, at hun ikke vil tolerere tyveri, og at pigerne derfor skal stige af toget på næste station – Høje Taastrup.
Kunne være naboens datter
Pigerne indvilliger stille og roligt, husker Mette Hansen. De vil dog ikke fortælle, hvem de er, men det viser sig senere, at de begge er 15 år gamle og kommer fra Hillerød og Sorø. Mette Hansen beskriver dem som etnisk danske og helt normale af udseende. De kunne være naboens datter, siger hun.
Da toget nærmer sig Høje Taastrup, rejser pigerne sig og går mod vognene i den anden ende af toget. Mette Hansen finder dem og siger igen, at de skal stå af. Men da den ene pige siger, at hun ikke vil stå af på grund af en flaske vand, ringer Mette Hansen til politiet. Toget holder stille i ti minutter på Høje Taastup, inden vagtchefen beder Mette Hansen om at køre videre til Roskilde, hvor det er lettere at få fat på en patrulje.
På Roskilde Station er klokken blevet omkring 14.30, og Mette Hansen må vente længe på politiet. Hun kalder derfor ud til de 200 passagerer, at toget ikke kan køre videre, før de to piger bliver fulgt ud af toget af politiet. Mette Hansen har tidligere oplevet, at den slags gruppepres kan få ubudne gæster til at forlade toget af egen fri vilje. Men pigerne bliver stående, og toget er nu 45 minutter forsinket. Mette Hansen kan ikke gøre andet end at vente med hænderne i lommen sammen med pigerne i vestibulen ved trappen ud til perronen.
Spark og slag
På et tidspunkt spørger en høj og kraftig fyr, om han skal hjælpe hende med at få pigerne ud af toget. Ifølge Mette Hansen tager den høje fyr efterfølgende fat i den mest udfarende af pigerne og forsøger at føre hende ud af toget. Pigen råber og skriger, mens hun holder fast i gelænderet til trappen ud til perronen. Så sparker hun manden i maven og Mette Hansen på låret. Hun råber, at hun ikke har taget den flaske vand.
Mette Hansen er ikke mere mærket af sparket, end at hun roligt forklarer pigen, at hun lige har indrømmet det over for hende. Så slår pigen Mette Hansen. Med en knyttet næve på venstre side af ansigtet lige over munden og på øjet. Det gør ikke specielt ondt, men Mette Hansen bliver forskrækket over, at pigen kan finde på det. Pigen får vristet sig fri, men inden længe er den høje fyr og et par andre passagerer over hende. De holder hende fast, mens andre ringer 112.
Frygtede hjernerystelse
Kort efter kommer tre betjente styrtende. Mens Mette Hansen bliver tilset af en tililende sygeplejerske, der også er med toget, kan hun se, at den 15-årige pige vrider sig, spytter efter det øvrige personale og truer dem livet. Veninden prøver forgæves at tale hende til ro. De bliver begge lagt i håndjern og taget med på politistationen, mens en anden betjent begynder at afhøre Mette Hansen, den civilklædte kollega og sygeplejersken.
Hun tager efterfølgende på Roskilde Sygehus og bliver undersøgt for hjernerystelse. Men Mette Hansen slipper heldigvis med et stort, kraftigt hævet øje og en flænge i læben. Chokket er det værste, og det var heller ikke rart at fortælle sine børn om overfaldet nogle timer senere.
Mette kom tilbage på arbejde...
Hun er sygemeldt i et par dage, men kom tilbage på arbejde i lørdags. Der blev hevet en ordentlig vejrtrækning ned i lungerne, da hun steg på toget, men Mette Hansen har ikke været påvirket sidenhen.
- Det var rart at komme tilbage på arbejde, siger Mette Hansen.
Hun overvejer at tage kontakt til en psykolog, men klarer sig indtil videre med at tale med gode kollegaer. Når hun tænker tilbage på episoden, er hun ikke i tvivl om, at DSB-uniformen har spillet en særlig rolle for overfaldet.
- Uniformen har provokeret dem. Hvis jeg havde henvendt mig i mit normale tøj, havde de måske bare sagt 'hold kæft og bland dig udenom'. Jeg havde ikke følelsen af, at det var mig, de var ude efter. Det var uniformen, siger Mette Hansen, der nu håber, at folk vil vise mere respekt for DSB-ansatte.
... men det gør alle ikke
Mette Hansens tillidsmand, Henrik René Novak, ærgrer sig over, at medarbejdere i den offentlige trafik skal finde sig i et ”ubeskriveligt kedeligt arbejdsmiljø”.
- Det er kun blevet værre de sidste år. Jeg har kendt Mette i 10 år og er glad for, at hun allerede er tilbage på skinnerne med sine kollegaer og gør sit arbejde. I den forbindelse oplever jeg som tillidsmand, at en del kollegaer ikke kommer tilbage til jobbet efter de overgreb, de udsættes for ude i togene. Det er rigtigt kedeligt, at det skal have så stor konsekvens. Vi har for tiden flere kollegaer, der er langtidssygemeldte på grund af de overgreb, de udsættes for. Jeg er bange for, at flere af dem ikke kommer ud og køre tog igen, siger han.
Politiet sigtede piger
Rekonstruktionen er skrevet på baggrund af interview med Mette Hansen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Midt- og Vestsjællands Politi. De skrev dog om hændelsen i deres døgnrapport:
- Da (DSB)personalet (…) ville sætte dem (pigerne, red.) af toget, var den ene pige blevet voldelig over for togpersonalet. Politiet kørte derfor til Roskilde station, hvor politiet anholdt to piger på 15 år fra Sorø og Hillerød. Den 15-årige fra Sorø havde slået og sparket en 36-årig kvindelig DSB-ansat, da hun skulle bortvises fra toget. Hun blev derfor sigtet for vold mod en offentlig ansat og afhørt til sagen. Politiet sigtede den anden 15-årige fra Hillerød for tyveri af diverse varer fra salgsvognen. Begge blev løsladt efter afhøring til sagerne, og begge vil høre nærmere fra politiet, når sagerne skal afgøres.