Tillidsmand: Sass vil gøre danske arbejdere fattigere

Tillidsmand Klaus Olesen, der taler på vegne af 1.300 slagteriarbejdere i Horsens, er bange. Han frygter, at et lovforslag om kollektiv lønnedgang vil føre til, at et stigende antal arbejdsgivere vil låne en del af de ansattes surt tjente penge. (Foto: POLFOTO arkiv)

Fællestillidsrepræsentanten for 1.300 slagteriarbejdere på Danish Crowns slagteri i Horsens kritiserer erhvervs- og vækstministeren for at "stjæle" hans og kollegernes løn, fordi ministeren står bag et lovforslag om kollektiv lønnedgang.

Klaus Olesen er tillidsmand og taler på vegne af 1.300 slagteriarbejdere, og de er vrede. Vrede på erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens (S) lovforslag om kollektiv lønnedgang.

"Man er en meget dårlig socialdemokrat, når man stjæler arbejdernes penge. Og det er det, der vil ske, hvis det her lovforslag bliver til lov," siger tillidsmanden.

Han mener, at både ministeren og fagbevægelsen har svigtet ikke bare slagteriarbejderne, men alle danske arbejdere.

Hans kritik går på, at lovforslaget vil tillade medarbejder-investeringsselskaber. Med selskaberne bliver det muligt for et firma at låne en del af de ansattes løn til at investere.

Formålet er, at et lukningstruet firma på den måde kan redde arbejdspladser.

Men slagteriarbejderne i Horsens er nervøse for, at lovforslaget vil koste dem på deres lønseddel, siger tillidsmanden.

"Alle danske arbejdere bliver fattigere af det her. Hvis jeg havde en lille bolsjefabrik, så ville jeg sige til mine ansatte: Det går ad H til. Og så ville jeg låne penge af dem i stedet for i banken," siger Klaus Olesen.

Han frygter - som fagforeningerne HK Privat og HK Handel - at arbejdsgivere vil misbruge ordningen til at true sig til kollektiv lønnedgang.

LÆS OGSÅ: Hård kritik af lovforslag om lønnedgang

Ingen klapsalver her

I juni i år blev slagteriet på Bornholm reddet efter trusler fra ledelsen i Danish Crown om at lukke og slukke slagteriet.

Efter intense forhandlinger nåede parterne frem til en fem-årig aftale, som skal sikre, at slagteriets 190 arbejdspladser bevares. Aftalen går ud på, at de ansatte går ned i løn, og at pengene puttes i et medarbejder-investeringsselskab.

Tillidsmand Klaus Olesen forstår godt, at de bornholmske kolleger er lettede, men han mener, at lovforslaget er en glidebane.

Erhvervs- og væksminister Henrik Sass Larsen (S) siger, at det her er et tilbud. Burde du ikke klappe i hænderne over, at han vil redde kriseramte arbejdspladser?

"Henrik Sass Larsen fralægger sig ethvert ansvar ved at lave et lovforslag som det her. Hvis han havde passet sit arbejde og sørget for ordentlige vækstbetingelser i fødevarebranchen, så havde vi svin at slagte, og så var der ikke noget problem. Man er da en dårlig vækstminister, hvis man kan kun skabe vækst ved at lovgive om kollektiv lønnedgang."

LÆS OGSÅ: Sass: De ansatte kan jo sige nej

Tillidsmanden fra Horsens langer også ud efter formanden for hans egen fagforening - Fødevareforbundet NNF.

"Mine kolleger har knoklet og svedt, mens NNF har forhandlet om det her pjat. Formanden har overhovedet ikke lyttet til medlemmerne. Man er en dårlig fagboss, hvis man går ind for kollektiv lønnedgang," siger han og understreger, at han står ved den kradse kritik.

Fagboss: Jeg er i trit med medlemmerne

Ole Wehlast, der er forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, var med til at forhandle en redningsplan hjem for slagteriet på Bornholm. Det er den plan, der nu danner baggrund for det kritiserede lovforslag.

Fagforeningen har over 20.000 medlemmer heriblandt slagteriarbejdere.

"Jeg vil ikke diskutere med tillidsfolk i medierne. Hvis han er utilfreds, må han ringe til mig. Og så vil jeg sige helt generelt om lovforslaget, at det er godt, men at der er visse mangler - for eksempel synes NNF, at der skal være en bedre beskyttelse af den medarbejder, der sidder i selskabet, skal være beskyttet som en tillidsrepræsentant," siger formanden, der understreger, at den nye selskabsform er et tilbud - ikke tvang.

"Det kan ikke trækkes ned over hovedet på nogen," siger han.

Ole Wehlast afviser, at han tager for lidt hensyn til medlemmerne.

"Jeg er bestemt i trit med medlemmerne. På Bornholm var de i fare, og der var massiv opbakning til redningsplanen," siger NNF-formanden.

Erhvervs- og Vækstministeriet oplyser, at det ikke har været muligt at få minister Henrik Sass Larsens svar på kritikken.

Lovforslaget forventes fremsat til efteråret.

faktaboks

 

Erhvervsstyrelsen har udarbejdet et forslag til lov om medarbejder-investeringsselskaber. Lovforslaget forventes fremsat i oktober.

 

Formålet med lovforslaget er at indføre en forsøgsordning med en ny selskabstype - medarbejder-investeringsselskaber - hvorigennem medarbejdere kan investere lønmidler til gavn for den virksomhed, som de er ansat i.

 

Lovforslaget gør det muligt for ansatte at investere op til 7,5 procent og maksimalt 30.000 kroner af årslønnen i deres arbejdsplads.

 

Ordningen etableres som et 3-årigt pilotforsøg og skal evalueres herefter.

 

Torsdag var sidste frist for at komme med forslag til forbedringer af lovforslaget.

 

Kilde: Erhvervsstyrelsen