Tidligere topembedsmand: Danmark er ikke et velfærdsland

Velfærdssamfundet er ikke, hvad det har været. (Foto: Foto: Casper Christoffersen/Scanpix/Arkiv)

Danmark understøtter ikke længere de svageste som et velfærdsland ellers bør. Det mener Knud Aarup, der har været direktør i Socialstyrelsen.

Danmark kan ikke længere kalde sig et velfærdsland. 

Så hård er meldingen fra Knud Aarup, der er tidligere direktør i Socialstyrelsen og dermed topembedsmand. 

Det fortæller han til Berlingske i forbindelse med udgivelsen af sin nye bog, "Fra udenforskab til fællesskab."

- Sat på spidsen, så har det danske velfærdssamfund i løbet af de seneste 30 år ødelagt livet eller i det mindste begrænset livsmulighederne for utroligt mange mennesker - livsmuligheder, som det er velfærdssamfundets opgave at sikre, siger Knud Aarup til Berlingske. 

Ifølge ham har velfærdssamfundet, som vi forestiller os det ikke længere en realitet.

- Danmark er ikke længere et velfærdssamfund, som formår at holde hånden under de svageste, siger han til avisen.

Tre grupper lider mere end andre

Ifølge den tidligere embedsmand og forfatter, er der specielt tre grupper, er står udenfor fællesskabet. 

Det er personer med autisme, folk der lider af ADHD og så er det ordblinde, som Knud Aarup ifølge Berlingske kalder for "sociale dræbere".

Folketingsmedlem Troels Ravn fra Socialdemokraterne er dybt enig i, at det er et problem at være ordblind. Han siger i hvert fald til Avisen.dk, at det er nødvendigt at tage hånd om de ordblindes udfordringer fra politisk hold:

- Det er en kæmpe problem, at vi har godt 600.000, der har svært ved at læse og skrive. De risikerer at ende som konjunktur-gidsler, hvis en ny økonomisk krise rammer. For så er de de første, der mister jobbet, siger Troels Ravn (S), der er formand for Social- og Indenrigsudvalget til Avisen.dk. 

Mange klarer sig dog glimrende til trods for, at de måske har svært ved at læse og skrive. Det er skuespiller Thomas Bo Larsen et godt eksempel på.